Kesäkalusteet

Julkaistu 10.03.2017

Kesäkalusteet

Kesäkalusteet

Säänvaihtelut ja ilman epäpuhtaudet rasittavat kaikkia pihakalusteita. Oikealla hoidolla kesäkalusteiden ulkonäkö säilyy hyvänä ja käyttöikä kasvaa.


Uudetkin tuotteet kannattaa yleensä käsitellä ennen käyttöönottoa. Tämän lisäksi niitä tulee huoltaa kauden aikana ja ennen varastointia. Kuiva, viileähkö ja ilmava tila on paras kalusteiden talvisäilytyspaikka.


Kalusteiden altistuessa sääoloille, kuten kosteudelle, kuivuudelle, auringolle ja tuulelle, materiaalin ulkonäkö voi muuttua ja esimerkiksi puun pintaan saattaa tulla halkeamia. Käsittelemällä ja puhdistamalla kalusteen oikein saat pidettyä sen kauniina vuodesta toiseen.


Lue ja säilytä valmistajan huolto- ja kasausohjeet. Käyttäessäsi kesäkalusteiden suojaus- tai hoitotuotteita, lue valmistajan ohjeet huolella ja kokeile hoitotuotteita aina ensin pienelle alueelle. Pyydä myyjältä neuvoa oikean hoitotuotteen valintaan hankkimillesi kalusteille.

 


Polyrottonki ja aintwood

Polyrottinki- ja aintwood-kalusteista on tullut hyvin suosittuja niiden säänkestävyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Polyrottinki ja aintwood ovat materiaaleina puuta jäljittelevää muovivalmistetta ja ne hylkivät kosteutta ja hometta. Puhdistus lämpimällä vedellä ja kevyt pyyhintä pehmeällä liinalla tai riittää perus puhtaanapitoon. Tarvittaessa puhdistukseen voidaan käyttää mietoa pesuaineliuosta. Älä käytä aintwood-kalusteen puhdistukseen pesupulveria, sillä se saattaa naarmuttaa pintaa. Samoin karkeiden pesusienien tai terävien apuvälineiden käyttöä tulisi välttää. Suora ja paahtava auringonpaiste voi haalistaa muovimateriaaleja. Tämä kannattaa huomioida kalusteiden sijoittelussa.


Kausipesu: Polyrottinki- ja aintwood-kalusteet voidaan puhdistaa näille materiaaleille tarkoitetulla vahapesuaineella. Aine puhdistaa ja vahaa kalusteen samalla kertaa. Puunkaltaisille kalusteille tarkoitetut pesuaineet ovat ympäristöystävällisiä, joten kalusteet voidaan pestä kätevästi ulkona ja huuhdella esim. puutarhaletkulla vahingoittamatta pintoja tai nurmikenttää. Painepesuria ei saa käyttää polyrottinki ja aintwood-kalusteiden pesussa!


Hoito: Muovipintaisiin pöydän kansiin voi laittaa muoville tarkoitettua hoitoainetta, joka ehkäisee rasvaläikkien syntymistä ja muodostaa likaa ja vettä hylkivän pinnan.


Maalaus: Joitakin polyrottinkikalusteita voidaan tapauskohtaisesti maalata akrylaattiväreillä. Kaikkia kalusteita ei voida maalata vaan maalauksen soveltuvuus tulee varmistaa aina tuotteen hoito-ohjeesta tai valmistajalta. Kalusteen hoito-ohjeesta yleensä löytyy myös maininta suositelluista maaleista.


Talvisäilytys: Talvella kalusteet on syytä säilyttää lumelta suojattuna. Lumitaakka voi vaurioittaa kalusteiden rakenteita. Kesäkalusteita ei tule käyttää talvella, sillä erityisesti muoviset polyrottinkikalusteet vaurioituvat, jos niihin tulee pakkasella painolastia.

 Tutustu Softcare vahapesuaineeseen polyrottingille

 


 Tiikki

Käyttönotto ja huolto: Tiikki on puulajina erittäin luja ja kestävä. Tiikkinen kaluste on hyvä käsitellä tiikkiöljyllä aina ennen käyttöönottoa ja ennen varastointia. Kalusteen ruuvit on syytä kiristää säännöllisesti.


Puhtaanapito: Puhtaanapitoon riittää säännöllinen nihkeällä liinalla pyyhkiminen, jotta lika ei pääse muodostamaan pinnalle homeen kasvualustaa. Tahrat kannattaa poistaa tuoreeltaan miedolla pesuaineliuoksella.


Hyvin sateisina kesinä kalusteen pintaan saattaa ilmestyä tummia kohtia, jotka johtuvat pinnalla kasvavasta homesienestä tai pintalahosta. Vaikeissa tapauksissa poistamiseen kannattaa ensin kokeilla puulle tarkoitettua puhdistusainetta. Mikäli puhdistusaineella ei saada toivottua tulosta, voidaan kokeilla klooripesua vahvalla liuoksella. Tehokkain keino poistaa tummuneet kohdat, on pinnan voimakas hionta karkeammalla hiomapaperilla, kunnes hyväkuntoinen puu tulee näkyviin.


Huoltokäsittely: Puhdistuksen jälkeen on syytä suorittaa kalusteen perusteellinen öljykäsittely. Puhdista öljyttävä pinta aina perusteellisesti. Hio tarvittaessa hienolla hiomapaperilla aina puunsyiden mukaisesti. Käytä reilusti öljyä, kunnes pinta ei enää ime sitä. Pyyhi lopuksi ylimääräinen öljy pois. Öljyämistä ei tule tehdä, jos tiikkikaluste on kostea.


Öljy muodostaa kalusteille kauniin säänkestävän suojan ja tehostaa niiden väriä. Tiikkikaluste tulee käsitellä 1-2 kertaa kaudessa öljyllä, mutta käsittely voi olla tarpeellista tehdä useamminkin, jos kalusteet ovat altistuneena kovalle paahteelle tai runsaalle kosteudelle. Öljytessä tulee noudattaa valmistajan ohjeita!


Tiikki patinoituu ajan myötä harmaaksi, jos sitä ei käsittele öljyllä. Hyvästä huollosta huolimatta kalusteeseen saattaa tulla pieniä halkeamia mutta nämä eivät ole tuotteen vikoja, vaan luonnonmateriaaliin liittyviä ominaisuuksia.


Talvisäilytys: Kuivassa ja viileässä paikassa peittämättä, jotta pinta ei homehdu.

 Tutustu Softcare puuöljyyn.

 


 Maalatut puukalusteet

Käyttöönottokäsittely: Noudata huolellisesti kasausohjeita ja vältä maalipinnan kolhuja.


Huoltokäsittely: Pidä maalipinta puhtaana ja kuivana. Likainen pinta sitoo kosteutta ja altistaa homeelle. Suojaa puukalusteet pidemmiltä sadejaksoilta ja auringolta. Kausihuolloksi riittää kalusteiden puhdistaminen ja mahdollisten kolhujen maalaaminen.


Talvisäilytys: Talvisäilytyspaikaksi kannattaa valita viileä ja kuiva tila. Puisia kalusteita ei tule peittää, sillä peitteen alta kosteus ei pääse haihtumaan ja puu voi homehtua.

 


 Öljy- ja kuultovärikäsitellyt kalusteet

Käyttöönottokäsittely: Puhdista ja öljyä uudet tuotteet tarvittaessa. Kosteuden estoon auttaa säännöllinen öljyäminen. Puuöljyä on saatavana kirkkaana sekä pigmentoituna.

Huoltokäsittely: Toista 1-2 kertaa käyttökauden aikana öljyllä, kuultovärillä tai puunsuoja-aineella. Puhdista ja käsittele öljyllä kalusteet ennen talvivarastointia. Öljy ennaltaehkäisee vaurioita ja palauttaa kalusteiden kauniin värin. Kannattaa huolehtia, että öljyäminen tehdään kuiviin puuosiin ja että öljy kuivuu hyvin ennen kuin kalusteet siirretään talvisäilöön.


Talvisäilytys: Kalusteiden talvisäilytykseen sopivin paikka on viileä, ilmava ja kuiva tila.

Tutustu Softcare puuöljyyn.

 


 Rottinkikalusteet

Rottinkikalusteita ei tule jättää suoraan auringonpaisteeseen tai sateeseen mahdollisen vahingoittumisen tai haalistumisen vuoksi.


Huolto ja säilytys: Kaluste on hyvä pyyhkiä pölyistä kerran viikossa pehmeällä harjalla tai liinalla välttäen liikaa voimankäyttöä. Puhdistuksessa ei tule käyttää kemikaaleja tai muita tuotetta vahingoittavia aineita tai työkaluja.


Perusteellinen puhdistus tulee suorittaa 1-2 kertaa kesässä imuroimalla pölyt huolellisesti myös punosten välistä ja tarvittaessa pyyhkimällä nihkeällä liinalla lika pois. Talvisäilytyspaikaksi suositellaan kuivaa, suojaisaa ja ilmavaa tilaa.

 


 Ruostumaton teräs ja alumiini

Teräsrunkoisen kalusteen suojaaminen sateelta on tärkeää ruostumisen ehkäisemiseksi. Alumiinirunkoinen kesäkaluste ei piittaa sateesta.


Puhdistus: Peruspuhdistukseksi riittää pyyhintä kostealla pehmeällä liinalla. Perusteellisempaan puhdistukseen voidaan käyttää mietoa pesuaineliuosta.

Huolto: Jos kalusteeseen on muodostunut pintaruostetta, sen voi poistaa varovasti hankaamalla pehmeällä sienellä ja miedolla pesuaineliuoksella. Tämän jälkeen pinta on syytä kuivata hyvin, jotta puhdistettu kohta ei ruostu uudelleen. Vaikeaan ruosteeseen kannattaa käyttää ruostumattoman teräksen puhdistusainetta.

Metallista kalustetta ei saa käsitellä kloorilla tai muilla voimakkailla pesuaineilla eikä terävillä työkaluilla. Hapan tai suolainen ruoka-aine voi jättää jäljen esimerkiksi pöydän kanteen.

Talvisäilytys: Metalli kestää hyvin erilaisia sääoloja. Metallikalusteita on suositeltavaa säilyttää talven ajan lumelta suojattuna rakenteellisten vaurioiden välttämiseksi.

 


 Pehmusteet

Pehmusteiden tekstiilit ovat kulutuksen- ja värinkestoltaan hyviä, mutta nekin haalistuvat ajan myötä. Pehmusteet on hyvä suojata värejä haalistavalta liialliselta auringon valolta sekä sateelta ja kastumiselta.


Huolto ja säilytys: Kesäkalusteiden pehmusteet voivat homehtua, jos ne ovat pitkään kosteudelle altistuneina. Pinnastaan homehtumaan päässeet tekstiilit voidaan pestä homeenpesuaineella. Kastunut pehmuste on syytä kuivattaa varjossa. Noudata pehmusteissa olevia pesuohjeita. Joidenkin pehmusteiden päällisille suositellaan kuivapesua. Varmista, että pehmusteet ovat täysin kuivia ennen talvisäilytystä.

Tutustu Softcare ulkotekstiilisuojaan. 

 


Päivänvarjot

Päivänvarjojen tekstiilit ovat kulutuksen- ja värinkestoltaan hyviä, mutta saattavat haalistua ajan myötä UV-säteilyn, ilman epäpuhtauksien ja vaihtelevien sääolosuhteiden vaikutuksesta.


Huolto ja säilytys: Päivänvarjo tulee säilyttää puhtaana, kuivana ja suljettuna ilmavassa tilassa, mieluiten päällisellä suojattuna. Päivänvarjoille on saatavana puhdistus- ja hoitoaineita. Mikäli varjossa on irrotettava ja pestävä päällinen, tulee noudattaa valmistajan pesuohjetta. Kastunut päivänvarjo kannattaa avata ja kuivattaa. Perusteellinen kuivatus on tärkeää, varsinkin ennen talvisäilytystä.


Päivänvarjo on hyvä pitää suljettuina silloin kun niitä ei käytetä, koska puuskittainen tuuli voi vahingoittaa varjoa. Kaatuessaan varjo voi rikkoa pöydänkin.

 

Lue lisää Kesäkalusteiden hoito-oppaasta!

hoito-opas
 

 

Jaa artikkeli Facebook

Stemman verkkokauppa palvelee!

Asiakaspalvelu

042 489 6606
Ark. 8.30-16.30

verkkokauppa­@stemma.fi

Toimituskulut

Kotiinkuljetus
69€

Palautusoikeus

14

vrk. vaihto- ja
palautusoikeus

Maksutavat

2019 © Stemma Oy | Design Fulmore Oy | Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage, Teknologia © online.fi | Sivukartta | Extranet