Vinkkejä patjan valintaan

Laadukas ja riittävä yöuni on avain hyvinvointiin. Nukumme noin kolmanneksen elämästämme, joten ei ole yhdentekevää millaisella patjalla sen ajan vietämme. Patjalla on suurin merkitys siihen, heräätkö aamulla virkeänä ja levänneenä. Hyvä patja on aina satsaus hyvinvointiin, joten halpa hinta ei voi olla hyvä valintaperuste sopivalle patjalle. Laadukas patja tukee vartaloa oikeista kohdista, jolloin uni ei katkea huonon asennon vuoksi. Nukkumisasennon tulee olla äärimmäisen rento ja vain huolella valittu laadukas patja voi tarjota puitteet hyviin uniin.

Valitse sopivan kokoinen patja

Nyrkkisääntönä patjan kokoon voidaan pitää, että patjan tulisi olla vähintään 15 cm pidempi kuin sen käyttäjä ja mielellään mahdollisimman leveä. Suosituksena pidetään vähintään 80 cm leveää patjaa, mutta tilantarve on niin pituuden kuin leveydenkin suhteen yksilöllistä. Liian pienellä patjalla on vaikea kääntää kylkeä ilman, että reunat tulevat vastaan ja itseään täytyy hivuttaa takaisin patjan keskelle.

Kokeile patjaa myymälässä

Pituus, paino ja vartalon muoto ovat tärkeitä tekijöitä ostaessasi uutta patjaa. Patjan tulee antaa miellyttävä tuki koko vartalolle ja pitää selkäranka mahdollisimman suorana. Hyvän patjan tulee myötäillä vartaloa, jotta vartalo saa levätä. Näin ollen makaat rentoutuneena ja nukut paremmin. Tämän vuoksi oikean kovuusasteen valinta on tärkeää, joten panosta riittävästi aikaa patjojen kokeilemiseen myymälässä.

Patjan tulee reagoida liikeimpulsseihin, jotta vuoteessa olisi helppo kääntyä. Erityisen tärkeää on, että hartiat ja lantio saavat painua patjaan. Vartalon rentoutuessa sinun ei tarvitse herätä aamulla jäykkänä ja kankeana. Oikeanlainen patja myös pienentää mahdollisuutta, että vartalo kuormittuisi väärin. Lisäksi se ennaltaehkäisee selkäkipua ja rauhatonta unta.

 

Joustinpatja - tukea ja joustoa sopivassa suhteessa

Joustin-, runko-, jenkki- ja säätösängyissä on valittavissa useita eri joustinvaihtoehtoja. Jousien, vaahtojen ja erilaisten muovisekotteiden tekniset ominaisuudet ovat parantuneet viime vuosina ja patjavalikoimien joustimissa on reilusti valinnanvaraa. Tule Stemma-myymälään kokeilemaan mikä joustin sopii parhaiten juuri sinulle.

Bonnell-jousitus

Bonnell-jousitus on hyvä perusjousisto, jossa joustimet on sijoitettu riveihin ja yhdistetty spiraalilangalla. Bonnell-jousitus antaa erittäin hyvän perustuen, mutta ei muotoudu aivan kaikkein yksityiskohtaisimpiin kehon kurveihin. Bonnell-jousitusta käytetään usein runkopatjojen ja jenkki-sänkyjen alajousituksena. Bonnell-jousitus on erinomainen valinta edullista joustinta hakevalle.

LFK-jousitus

LFK-jousitus on tiheämpi kuin perinteinen Bonnell-jousitus. Jousia on yleensä 230-250 kpl/m2, kun taas Bonnell-jousia on 105-150kpl/m2. LFK-jousitus on valmistettu ohuemmasta langasta ja sen muoto on ovaalimainen. LFK-jousisto muotoutuu paremmin kehon mukaan kuin Bonnell-jousisto.

Pocket-pussijousitus

Pocket-joustinjärjestelmässä yksittäiset joustimet on pakattu kangaspusseihin, jotka on yhdistetty toisiinsa liimaamalla. Pocket-jousituksen ero Bonnell- ja LFK-jousitukseen on se, että jokainen jousi joustaa itsenäisesti toisistaan riippumatta.

Pussijousistoja on saatavana eri ominaisuuksilla varustettuna. Niitä voidaan räätälöidä eri painoisille nukkujille jousilangan vahvuutta muuttamalla. Jousistoon voidaan tehdä vyöhykkeet, jotta kehon eri kohdat saavat tukea siellä missä on painoa ja pehmeyttä siinä kehon kohdassa, missä on leveyttä. Pussijousia valmistetaan myös eri muotoisina, esim. tiimalasin mallisena, jolloin niihin saadaan lisää pintapehmeyttä sekä lisäksi kantavuutta.

Viskoelastinen vaahto tuo ergonomiaa nukkumiseen

Yksilöllistä tukea tarjoava vaihtoehto on viskoelastisella vaahdolla täytetty patja. Patjan sisuksena käytettävä vyöhykkeittäin jaoteltu vaahto muotoutuu täydellisesti kehon lämmön mukaan (esim. Hilding Select Ergo). Nukkujan paino jakautuu ergonomisella patjalla tasaisesti ja vähentää vartalon kuormittumista sekä tarvetta asennon vaihtamiselle kesken nukkumisen.

Vaahtomuovipatja

Vaahtomuovista valmistettu patja on monesti hyvä ratkaisu allergisen tai astmaisen nukkujan vuoteeseen, mutta tässäkin on poikkeuksia. Patjan allergia- ja astmaystävällisyys kannattaa aina varmistaa asiantuntevalta Stemma-myyjältäsi ennen ostoa. Vaahtomuoviset patjat soveltuvat hyvin lapsille ja ne ovat suosittuja mökille, asuntovaunuun ja vieraskäyttöön, koska ne voidaan varastoida helposti rullalle käärittynä.

 

Petauspatjalla viimeistelet nukkumismukavuuden

Sijauspatja eli petauspatja eli petari estää varsinaisen patjan likaantumista ja kulumista. Sijauspatja tai pestävä patjansuojus on paras tapa välttää varsinaisen patjan kostuminen, jos nukkuja hikoilee runsaasti yön aikana. Oikeanlaisella sijauspatjalla pystytään myös parantamaan ergonomiaa tasaamalla varsinaisen patjan liikaa pehmeyttä tai kovuutta. Petarin tarkoitus on viimeistellä nukkumamukavuus antamalla riittävä pintapehmeys esteetöntä verenkiertoa varten. Lisäksi vuode on helpompi sijata petauspatjan kanssa kuin ilman.

Sijauspatjaksi kannattaa valita hengittävä, hiostamaton ja vesipestävä malli. Viskoelastinen sijauspatja on paras vaihtoehto, kun petarilta halutaan täydellistä muotoutuvuutta. Useimmat sijauspatjojen vetoketjulliset irroitettavat päälliset voidaan pestä koneessa 40 asteessa. Sijauspatjoja on saatavilla useissa malleissa ja materiaaleissa. Sijauspatjan keskimääräinen vaihtoväli on viitisen vuotta.

 

Kiinnitä huomiota myös takuuaikaan

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita patja, jolla on pitkä materiaalitakuu. Takuu varmistaa kankaiden, pehmusteiden ja joustimien virheettömyyden, jolloin patjaa ei ainakaan tarvitse vaihtaa kulumisen takia heti parin käyttövuoden jälkeen. Laadukaskin patja tulee joskus tiensä päähän ja monesti tämä huomataan nukkumismukavuuden vähenemisenä ja jopa selkäoireina. Patja on hyvä vaihtaa 10 vuoden välein ja käyttövuosien aikana sitä kannattaa kääntää silloin tällöin. Tältä sivulta voit lukea Stemman kokoamia vinkkejä patjan hoitoon.

Panosta patjaan ja nukkumiseen - takaat itsellesi virkeät aamut ja energisen startin aktiiviseen päivään.

PS. Jos patjan valinta tuntuu hankalalta Stemma-myymälässä useiden patjavaihtoehtojen keskellä, niin pyydä rohkeasti apua patjanvalintaan asiantuntevilta myyjiltämme.

 

Lue blogistamme lisää patjan joustimista »

Lue täältä vinkkejä patjan hoitoon »

Stemma palvelee!

Asiakaspalvelu

042 489 6606
Ark. 8.30-16.30

verkkokauppa­@stemma.fi

Toimituskulut

Kotiinkuljetus / Nouto
69€ / 0€

Stemma-myymälöitä

35

paikkakunnalla

Suomessa

Maksutavat

2020 © Stemma Oy | Design Fulmore Oy | Nopeuden ja turvallisuuden takaa webStage, Teknologia © online.fi | Sivukartta | Extranet