Hyvän sijauspatjan valintaopas

Hyvän sijauspatjan valintaopas

Hyvä sijauspatja tekee viimeisen silauksen hyvälle patjalle, mutta jos patja on itsessään huono, mikään petauspatja ei pelasta sitä. Siksi sängyn valinta kannattaa aina aloittaa valitsemalla omalle keholle sopiva patja.

Kun olet valinnut patjan kehosi tarpeiden mukaan, hyvä sijauspatja auttaa viimeistelemään sänkykokonaisuutesi. Koska sijauspatja on kaikista lähimpänä kehoasi, voit muuttaa sen avulla nukkumisergonomiaasi huomattavasti; se auttaa muuttamaan patjasi tuntumaa tarpeen mukaan kovemmaksi tai pehmeämmäksi.

Tässä artikkelissa käymme läpi, millainen on hyvä sijauspatja, millaisia erilaisia ominaisuuksia niillä on ja kuinka löydät omiin tarpeisiisi sopivan vaihtoehdon. Artikkelin lopusta löydät SänkyKoutsiemme vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin petauspatjoihin liittyen.

”Jos patja on huono, mikään petauspatja ei pelasta sitä.”

Sijauspatjan valinta – älä tingi näistä 3 asiasta

Sijauspatjojen valikoima on vähintään yhtä laaja kuin joustin- ja runkopatjojen, joten valinta saattaa osoittautua haasteelliseksi. Petauspatjojen hintahaarukka vaihtelee muutamasta kympistä jopa tuhansiin euroihin.

Koska vietät sängyssä keskimäärin kahdeksan tuntia yössä, ei ole se ja sama millaisen petauspatjan valitset. SänkyKoutsimme listasivat alle kolme tärkeintä asiaa, joista ei kannata tinkiä sijauspatjaa valitessa.

1. Varmista, että sijauspatjan päällinen on vesipestävä

Sijauspatjan tarkoitus on tehdä patjan päällinen helposti huollettavaksi, siksi petauspatjan valinnassa on hyvä huomioida, että päällinen on vesipestävä mieluiten 60°C asteessa.

Jos kyseessä on parisängyn sijauspatja, pesemistä helpottaa, että päällisessä on vetoketju koko patjan ympäri. Tällöin päällisen voi pestä kahdessa osassa ja se mahtuu helpommin pesukoneeseen myös kotona.

💡 Tiesitkö? Sijauspatjan päällinen olisi hyvä pestä vähintään kahdesti vuodessa hyvän hygienian varmistamiseksi.

2. Valitse joustava ja hengittävä päälliskangas, joka poistaa kosteutta

Ihminen hikoilee nukkuessaan joka yö, siksi on tärkeää, että petauspatjan päällinen on hengittävä ja poistaa kosteutta nopeasti. Yleisesti suosittu puuvilla ei ole kaikista paras vaihtoehto petauspatjaan, sillä puuvilla sitoo itseensä kosteutta ja luovuttaa sitä huonosti pois. Kun sänky ei pääse kuivumaan kunnolla, se luo bakteereille otollisen kasvualustan.

Erilaiset keinomateriaalit toimivat petauspatjan päällisenä erinomaisesti, sillä ne kuivuvat nopeasti ja lisäävät myös kankaan kestävyyttä.

Useimmat keinomateriaalit ovat lisäksi joustavia, jonka ansiosta varsinaisen patjan ominaisuudet ja jousitukset tuntuvat ja toimivat kuten pitääkin. Jos päälliskangas on joustamaton, se voi estää patjan muotoutumisen kehosi mukaan; tällöin patjan jousituksen hienoudet jäävät hyödyttömiksi ja unenlaatusi kärsii.

💡 Tiesitkö? Allergia-, iho- ja astmaliiton hyväksymät materiaalit ovat tyypillisesti hyvä valinta, sillä ne ovat varmasti testattuja ja allergiaystävällisiä.

Jos päälliskangas on joustamaton, se voi estää patjan muotoutumisen kehosi mukaan; tällöin patjan jousituksen hienoudet jäävät hyödyttömiksi ja unenlaatusi kärsii.

3. Kiinnitä huomiota sijauspatjan sisuksen laatuun

Petauspatjan sisukseen eli varsinaiseen patjaan on valtavasti erilaisia vaihtoehtoja. Perinteisin vaihtoehto on vaahtomuovilevy eri variaatioineen. Tavallinen vaahtomuovi voi kuitenkin menettää kimmoisuudestaan jopa 60 % parin ensimmäisen vuoden aikana, joten se ei ole pitkällä tähtäimellä paras valinta. Hyvä sijauspatja säilyttää kimmoisuutensa ja ominaisuutensa jopa 7–10 vuotta.

Vaahtomuovi voi menettää kimmoisuudestaan jopa 60 % parin ensimmäisen vuoden aikana. Hyvä sijauspatja sen sijaan säilyttää kimmoisuutensa ja ominaisuutensa jopa 7–10 vuotta.

Joustavan rakenteensa ansiosta erilaiset kimmovaahdot ovat monesti vaahtomuovia laadukkaampia ja kestävämpiä vaihtoehtoja petauspatjan materiaaliksi. Myös joustava ja pitkäikäinen lateksi on erinomainen vaihtoehto petauspatjan sisukseen.

Materiaalivalinta vaikuttaa merkittävästi sänkykokonaisuuden tuntumaan; petauspatjalla voit saada patjaan esimerkiksi tukevuutta, pintapehmeyttä tai kimmoisuutta. Sopivan petauspatjan löydät aina parhaiten testaamalla eri vaihtoehtoja myymälässä.

💡 Tiesitkö? Petauspatjan sisuksena on vuosien saatossa käytetty erilaisia materiaaleja aina meriruohosta olkiin ja hevosenjouhiin. Vaahtomuovit, kimmovaahdot ja lateksit ovat nykyään suosituimpia petauspatjamateriaaleja niiden monipuolisten ominaisuuksien ja helppohoitoisuuden ansiosta.

Valitse petauspatjan muut ominaisuudet omien mieltymystesi ja budjettisi mukaan

Petauspatjan hinta nousee tyypillisesti sitä mukaa, mitä parempi petauspatjan laatu ja sen ominaisuudet ovat. SänkyKoutsimme muistuttavat, että sijauspatjaa ostaessa ei kannata liikaa tuijottaa hintalappua, vaan ennemminkin tunnustella, mikä on omalle keholle paras vaihtoehto.

Sijauspatjaa ostaessa ei kannata liikaa tuijottaa hintalappua, vaan ennemminkin tunnustella, mikä on omalle keholle paras vaihtoehto.

Petauspatjavalikoimasta löytyy paljon vaihtoehtoja eri ominaisuuksilla, jotka ovat vain hienosäätöä unenlaadun viimeistelemiseksi. Löydät taatusti hyvän sijauspatjan, kun pidät mielessä läpikäymämme kolme asiaa, joista ei kannata tinkiä petauspatjaa valitessa.

Vinkit petauspatjan valitsijalle – älä tingi näistä:

  1. vesipestävä päällinen
  2. joustava, hengittävä ja kosteutta poistava kangas
  3. laadukas ja allergiaystävällinen patjamateriaali (esim. kennorakenteinen kimmovaahto)

SänkyKoutsien suositukset hyvistä sijauspatjoista:

Esimerkkejä petauspatjan erityisominaisuuksista

Mikäli haluat viimeistellä unenlaatusi petauspatjan erityisominaisuuksilla, tässä muutama esimerkki eri vaihtoehdoista:

Jensen TempSmart™-sijauspatjassa on lämmönsäätelytoiminto, joka tasoittaa aktiivisesti lämpötilan muutoksia. Toisin sanoen sijauspatja viilentää kuumalla ja lämmittää kylmällä. Tämän ansiosta keho pysyy optimaalisessa lämpötilassa patjaa vasten ja uni pysyy tasaisena läpi yön.

Jensen Optima -sijauspatjassa on Sensity™-patjanpäällinen, joka sisältää aktiivisia probioottisia bakteereita, jotta vuode pysyisi raikkaana, kuivana ja hygieenisempänä.

Tempur-patjoissa käytetty Tempur-materiaali mukautuu juuri sinun vartalollesi siten, että se reagoi ensin kehosi painoon ja sitten kehosi lämpötilaan. Patja muotoutuu kehollesi yksilöllisesti sopivaksi, missä tahansa asennossa nukutkin.

Usein kysyttyä sijauspatjoista – SänkyKoutsit vastaavat

Selkäkipu ja sijauspatja: mikä on paras sijauspatja selälle?

On hyvä muistaa, että jos patja itsessään on huono, mikään petauspatja ei pelasta sitä. Siksi selkäkipuisen on ensi sijassa hyvä varmistaa, että patja vastaa oman kehon tarpeita. Lue lisää patjan valinnasta.

Kovempi patja tai sijauspatja saattaa tuoda helpotusta silloin, kun selkä vaatii hetkellisesti kääntämisen virheelliseen asentoon kivun hellittämiseksi. Kovan tuntuman voi saada aikaan valitsemalla napakan petauspatjan, kuten Hilding Ergo tai Tempur Original.

Muista kuitenkin, että kova patja tai sijauspatja voi olla hyvä ratkaisu hetkellisesti selkäkivun lievittämiseksi, mutta se ei välttämättä ole paras ratkaisu unen kannalta pitkällä aikajänteellä.

Kova patja kannattaa vaihtaa takaisin joustavampaan selkäkivun hellittäessä, sillä joustavampi petauspatja on monesti parempi valinta keholle ja selälle sopivan nukkuma-asennon löytämiseksi sekä syvemmän unen varmistamiseksi.

Petauspatjan hoito: kuinka usein petauspatja pitää pestä ja vaihtaa?

Petauspatjaan kertyy käytön aikana tahtomattakin hikeä ja likaa, siksi petauspatjaa suositellaan pestävän vähintään kaksi kertaa vuodessa petauspatjan ohjeen mukaisesti.

Petauspatjaa ei tarvitse välttämättä pestä yhtä usein, mikäli petauspatjan ja lakanan välissä käyttää erillistä petauspatjan suojaa. Suoja helpottaa petauspatjan puhtaanapitoa ja se on helppo pestä koneessa esimerkiksi lakananvaihdon yhteydessä.

Kun huolehdit petauspatjasta säännöllisesti, hyvä petauspatja säilyttää kimmoisuutensa ja ominaisuutensa jopa 7–10 vuotta. Petauspatja on hyvä vaihtaa, kun huomaat patjan menettäneen kimmoisuutensa tai kun se ei enää tunnu kehollesi sopivalta.

💡 Huomioi: Kun peset petauspatjan päällisen, venytä se oikeaan mittaansa kosteana. Se helpottaa petauspatjan asettamista takaisin petauspatjanpussiin.

SänkyKoutsit auttavat löytämään hyvän sijauspatjan etänä ja myymälöissä

Suosittelemme aina mahdollisuuksien mukaan testaamaan eri patjavaihtoehtoja myymälässä, jotta voit löytää omalle kehollesi sopivimman vaihtoehdon. Eri materiaaleilla ja ominaisuuksilla varustettuja sijauspatjoja testatessasi, huomaat nopeasti, miten erilaisen tuntuman patjaan saa sijauspatjaa vaihtamalla.

Aina myymälässä vierailu ei kuitenkaan ole mahdollista, tällöin suosittelemme hyödyntämään tämän artikkelin oppeja petauspatjojen eroista ja ominaisuuksista sekä varaamaan maksuttoman palveluajan Stemman SänkyKoutseille.

SänkyKoutsimme auttavat myymälöissä sekä puhelimitse sinua löytämään omiin tarpeisiisi ja budjettiisi sopivan sijauspatjan. Palveluajan varaaminen ei sido sinua mihinkään.

 

Varaa aika SänkyKoutsille ››