Sängyn valinta - Opas elämäsi parhaan sängyn valintaan

Sängyn valinta - Opas elämäsi parhaan sängyn valintaan

Jokainen sängyn ostaja tietää kuinka aikaa vievää puuhaa sängyn valinta voi olla. Valittavanasi on laajasti eri tuotemerkkejä ja malleja aina toiminnallisista moottorisängyistä perinteisiin runkopatjoihin. Vaivannäkö kuitenkin kannattaa, sillä sänky ei ole vain yksi huonekalu muiden joukossa; se on paikka, jossa vietät lähes kolmanneksen elämästäsi. Kun panostat sängyn valintaan ja jaksat nähdä vaivaa itsellesi sopivan sängyn löytämiseksi, saat levollisemmat yöunet, rentoutuneemman kehon ja enemmän energiaa jokaiseen päivään vuosiksi eteenpäin.

”Mieluummin panostaa sängyn valintaan kerralla kunnolla niin, että on joka yö hyvä sänky, eikä niin että tyytyy keskinkertaiseen ja kärsii siitä seuraavat 15 vuotta.”
– Stemman SänkyKoutsi Ari Pajunen

Olennaisin asia sängyn valinnassa on löytää juuri omalle keholle sopiva sänky, siksi suosittelemme ensisijaisesti käymään myymälässä kokeilemassa eri patjavaihtoehtoja. Koska myymälävierailu ei aina ole mahdollista, keräsimme tähän oppaaseen Stemman SänkyKoutsien parhaat vinkit, miten onnistut sängyn valinnassa ja tilaamisessa netissä.

Muistathan, että voit varata maksuttoman palveluajan SänkyKoutseillemme myös etänä. Lue palvelusta lisää täältä.

Sänky ei ole vain yksi huonekalu muiden joukossa; se on paikka, jossa vietät lähes kolmanneksen elämästäsi.

Tässä oppaassa:

  1. Päätä, mihin käyttötarkoitukseen olet etsimässä sänkyä
  2. Laske, kuinka monta nukkujaa sängyssä nukkuu
  3. Valitse haluamasi sängyn ja patjan tyyppi
  4. Löydä kehollesi sopiva patjan kovuus
  5. Viimeistele sängyn tuntuma laadukkaalla sijauspatjalla

+    Tee viimeinen silaus panostamalla sänkykokonaisuuden ulkonäköön

Mistä tietää milloin on aika vaihtaa patja uuteen?

On tärkeää tunnistaa, milloin patja on tullut tiensä päähän, jotta unen laatu ei kärsi. Tyypillisesti runkopatjan käyttöikä on noin 10–15 vuotta, mutta tähän vaikuttaa moni asia, kuten patjan laatu ja käyttötapa.

Jos aamulla herätessäsi tunnet olosi jatkuvasti väsyneeksi ja kehossasi on särkyä tai jäykkyyttä, se voi olla merkki siitä, että patja ei enää tue kehoasi oikein. Patjan pintamateriaalin kuluminen, kuoppien muodostuminen ja jousien nariseminen ovat myös selkeitä merkkejä siitä, että on aika harkita uuden patjan hankintaa.

Stemman asiantuntevat myyjät auttavat mielellään arvioimaan nykyisen patjasi kunnon ja neuvovat, milloin uusi patja olisi hyvä hankkia. Voit myös ladata Stemman ilmaisen patjaoppaan, josta saat lisää vinkkejä patjan vaihtamiseen liittyen.

5 + 1 askelta elämäsi parhaan sängyn valintaan 

1. Päätä, mihin käyttötarkoitukseen olet etsimässä sänkyä

Sängyn valinta on hyvä aloittaa pohtimalla käyttötarkoitusta; etsitkö sänkyä jatkuvaan, pitkäaikaiseen vai satunnaiseen käyttöön esimerkiksi vierashuoneeseen tai mökille? Nyrkkisääntönä voit pitää, että mitä pidempiaikaista vuodetta etsit, sitä enemmän kannattaa panostaa laatuun. Useimmissa laatusängyissämme rungoilla ja jousituksella on jopa 25 vuoden takuu, joten teet varmasti kestävän valinnan.

Sängyn valinta on hyvä aloittaa pohtimalla käyttötarkoitusta; etsitkö sänkyä jatkuvaan, pitkäaikaiseen vai satunnaiseen käyttöön esimerkiksi vierashuoneeseen tai mökille?

Mitä pidempi takuu, sitä laadukkaampia materiaaleja on käytetty

Monet sängyn valmistajat myöntävät käyttämilleen materiaaleille ja jousitukselle takuun. ”Lähtökohtaisesti voidaan ajatella, että mitä pidempi takuu, sitä laadukkaampia materiaaleja on käytetty”, paljastaa Stemman SänkyKoutsina toiminut Ari Pajunen.

Eri valmistajat myöntävät eri pituisia takuita, esimerkiksi kotimainen Hilding myöntää mallistonsa rungoille ja jousistolle 25 vuoden katkeamattomuustakuun. SänkyKoutsimme vastaavat mielellään kysymyksiisi takuisiin liittyen.

Huomioi tarvittaessa allergiaystävällisyys

Allergiaystävällisyys ja hygieeniset materiaalit ovat monille erityisen tärkeitä sängyn ja patjan valinnassa. Mikäli sängyn käyttäjä reagoi herkästi erilaisiin materiaaleihin, on varminta valita tuote, jolle on myönnetty Allergia-, Iho- ja Astmaliiton hyväksyntä, kuten esimerkiksi Stemman Hilding-malliston sängyille.

2. Laske, kuinka monta nukkujaa sängyssä nukkuu

Kun tiedät mihin käyttötarkoitukseen sänky tulee, seuraava kysymys kuuluu: minkä kokoisen sängyn tarvitset? Nukutko sängyssä yksin vai puolison tai kenties koko perheen kanssa? Nukkujien määrä vaikuttaa olennaisesti sängyn koon valintaan.

Stemman SänkyKoutsit muistuttavat, että sängyn patjan tulisi olla vähintään 15 senttiä pidempi kuin nukkuja ja leveydeltään vähintään 80 senttiä per nukkuja. Mikäli tiedät pyöriväsi unissasi paljon tai kaipaat muuten enemmän nukkumatilaa, Stemman valikoimasta löytyy kattavasti eri levyisiä sänkyvaihtoehtoja.

3. Valitse haluamasi sängyn ja patjan tyyppi

Valittavanasi on eri sänkytyyppejä jenkkisängyistä moottorisänkyihin sekä runkopatjoista joustinpatjoihin. Sänkytyypin valintaan vaikuttaa oman mieltymyksesi lisäksi kehosi yksilölliset tarpeet. Esimerkiksi selkävaivoista kärsivälle moottorisänky on loistava valinta, sillä sen saa helposti ihanteelliseen lepoasentoon. Jenkkisänky ja runkopatja ovat puolestaan valmiita sänkykokonaisuuksia, joissa saat varmasti rentouttavat unet. Joustinpatja taas sopii valitsemaasi erilliseen sängyn runkoon ja on monen luottovalinta kerta toisensa jälkeen.

Perinteisten jousitettujen patjojen lisäksi valikoimastamme löytyy myös memory foam -patjoja. Memory foam on erikoisvaahtomuovi, joka muotoutuu yksilöllisesti kehon lämmön ja painon vaikutuksesta ja antaa näin nukkujalle painottomuuden tunteen. Memory foam -materiaali palautuu muotoonsa käytön jälkeen ja voit nauttia levollisista unista vuosien ajan. Esimerkiksi Tempur, Heaven by Unico, Hilding Feel Ergo ja Meri Ergo ovat valikoimamme suosittuja memory foam -vaihtoehtoja. Lisäksi valittavanasi on jousia ja memory foamia yhdistelevä Hilding Cross.

Voiko sänkyä ja patjaa ostaa erikseen vai täytyykö ne aina hankkia yhdessä?

Sängyn ja patjan voi ehdottomasti ostaa myös erikseen. Esimerkiksi Stemman laajasta valikoimasta löydät erilaisia sängyn runkoja, joihin voit yhdistää mieleisesi patjan. Tämä on erityisen kätevää silloin, jos kaipaat vain uutta patjaa vanhan tilalle.

Toisaalta jenkkisängyt ja runkopatjasängyt ovat valmiita kokonaisuuksia, joissa patja ja sängynrunko on suunniteltu täydellisesti yhteensopiviksi. Valintaan vaikuttaa siis pitkälti omat tarpeesi ja mieltymyksesi.

Oli valintasi sitten sänky ja patja erikseen tai yhtenä pakettina, Stemman asiantuntevat myyjät auttavat sinua löytämään juuri sinulle sopivan ratkaisun. Voit myös varata ajan henkilökohtaiselle tapaamiselle SänkyKoutsin kanssa, jolloin saat apua sänkysi suunnitteluun joko myymälässä tai etänä.

Eri sänkymalleihin ja patjavaihtoehtoihin voit tutustua nettisivuillamme tai asiantuntijan kanssa varamaalla ajan SänkyKoutsille täältä.

4. Löydä kehollesi sopiva patjan kovuus 

Unen laadun kannalta merkittävin asia sängyn valinnassa on patjan kovuus. Suosittelemme, että tulet myymälään kokeilemaan patjavaihtoehtoja ja valitsemaan itsellesi sopivan patjakovuuden asiantuntevan myyjän avustuksella. Oikeanlaisen kovuuden löytämiseen liittyy kehon painon ja omien mieltymysten lisäksi myös vartalon muoto. SänkyKoutsimme osaavat opastaa sinua parhaiten oikean kovuuden valinnassa.

Mikäli myymälässä vierailu ei ole mahdollista, pyrimme tässä antamaan vinkkimme, jotta onnistuisit oikean patjan kovuuden valinnassa myös nettiostoksilla.

Unen laadun kannalta merkittävin asia sängyn valinnassa on patjan kovuus.

Viitteelliset ohjeet patjojen kovuuksiin eri painoisille nukkujille:

  • Soft: 40–60 kg
  • Medium: 60–80 kg
  • Hard: 80–100 kg
  • Extra Hard: 100–150 kg

Huomaathan, että kehon paino on vain yksi patjan kovuuteen vaikuttava asia. Esimerkiksi hoikan ja pitkän henkilön voi olla hyvä valita hieman kovempi patja, sillä hänen vartalonsa käyttää patjan pinta-alasta vähäisempää määrää jousia. Saman painoiselle huomattavasti lyhyemmälle henkilölle voi sopia puolestaan pehmeämpi patja, koska paino jakautuu useamman jousen alle ja jousien kantavuus suhteellisesti lisääntyy.

Oikea patjan kovuus auttaa pysymään optimaalisessa nukkuma-asennossa

Optimaalisessa nukkuma-asennossa selkäranka pysyy suorana ja keho ei painu liian syvälle patjaan. "Tarkoituksena on, että patja muotoutuu kehon mukaan, eikä niin, että keho joutuu muotoutumaan patjan mukaan" Ari tiivistää.

Pajunen tietää pitkän kokemuksensa ansiosta, että hyvässä sängyssä on materiaali, jossa kehon leveiden osien kuten hartioiden ja lantion alla on pehmeyttä, jotta kyseiset kehonosat painuvat syvemmälle patjaan. Kehon kapeampien osien kuten vyötärön ja polvien alla vyöhykejousitteisessa patjassa on puolestaan nostetta, joka auttaa pitämään asennon suorana.

 

Optimaalisessa nukkuma-asennossa selkäranka pysyy suorana ja keho ei painu liian syvälle patjaan.

”Optimaalisen asennon säilyttämiseen pyritään vaikuttamaan nimenomaan valitsemalla oikea patjan kovuus”, Pajunen toteaa. Hän kehottaa kiinnittämään huomiota myös jousiston ja makuupinnan välissä oleviin materiaaleihin. ”Jousisto pääsee muotoutumaan parhaiten, kun sen pintapehmusteena on joustava materiaali ja makuupinnalla joustokangas. Mikäli haluat parhaan mahdollisen myötäilevyyden, valitse vyöhykkeellinen patja, jossa kehon leveimpien osien kohdalla on pehmeyttä ja painavampien kohtien alla kantavuutta”, Pajunen jatkaa.

Pajunen kertoo, että moni valitsee itselleen liian kovan patjan, koska ajattelee sen kestävän paremmin. Todellisuudessa liian kovasta patjasta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Liian kovasta patjasta on enemmän haittaa kuin hyötyä

Jos patja on liian kova, takamus nousee ylös, jolloin selkärankaa ympäröivät lihakset joutuvat venytykseen ja ristiselkä vääntyy liialliselle kaarelle. Tämä aiheuttaa nukkujalle lihasjännitystä, puutumista ja kiputiloja sekä rauhatonta unta, jolloin syvä ja palauttava uni häiriintyy. Väärä asento myös pahimmassa tapauksessa voi ajaa nukkujan kääntymään vatsalleen.

Vatsallaan nukkuminen on keholle kaikista epäsuotuisin asento, sillä vatsallaan nukkuessa selkäranka tekee mutkan, ja niska sekä kaula ovat 90-asteen kulmassa. ”Tällainen nukkuma-asento on keholle niin epämukava, että asentoa joutuu vaihtamaan usein. Jatkuvan asennon vaihtamisen vuoksi uni on katkonaista, eikä niin palauttavaa kuin sen on tarkoitus olla”, Pajunen tiivistää.

Vertaile netissä, testaa myymälässä

Netissä voi tutkia eri vaihtoehtoja ja vertailla malleja keskenään, mutta sopivan, pitkäikäisen sängyn löytämiseksi Pajunen kehottaa vierailemaan myymälässä. ”Mieluummin panostaa sängyn valintaan kerralla kunnolla niin, että on joka yö hyvä sänky, eikä niin että tyytyy keskinkertaiseen ja kärsii siitä seuraavat 15 vuotta”, Pajunen muistuttaa.

Varmin tapa löytää juuri itsellesi sopiva patjan kovuus on käydä paikan päällä liikkeessä testaamassa eri vaihtoehtoja. Mikäli myymälässä vierailu ei ole mahdollista, suosittelemme varaamaan etäpalveluajan Stemman SänkyKoutsille, jotta saat asiantuntijan avun sopivan patjakovuuden löytämiseksi.

Lue lisää ja varaa maksuton palveluaika täältä ››

Varmin tapa löytää juuri itsellesi sopiva patjan kovuus on käydä paikan päällä liikkeessä testaamassa eri vaihtoehtoja.

Ennen myymälässä vierailua, voit tutustua eri patjavaihtoehtoihin Stemman suositun patjaoppaan avulla. Oppaasta saat perusohjeet patjan valintaan sekä vinkit, joiden avulla tiedät, milloin patja on aika vaihtaa uuteen. Lisäksi opit, miten patjasta kannattaa huolehtia.

Lataa Stemman patjaopas veloituksetta täältä ››

5. Viimeistele sängyn tuntuma laadukkaalla sijauspatjalla

Saat viimeisteltyä sängyllesi juuri sinulle sopivan tuntuman sijauspatjan avulla. Sijauspatja viimeistelee sängyn ja tuo siihen käytettävyyden kannalta olennaisia ominaisuuksia. Se huolehtii sängyn hengittävyydestä, huollettavuudesta sekä pintapehmeydestä. Kun valitset sijauspatjaa, kiinnitä huomiota sisuksen ja päällisen materiaaleihin sekä pesumahdollisuuteen.

Kun valitset sijauspatjaa, kiinnitä huomiota sisuksen ja päällisen materiaaleihin sekä pesumahdollisuuteen.

Sisusmateriaaleja on saatavana paljon erilaisia. Perusmalleissa sisuksena on vaahtomuovi, joka on usein toiselta puolelta profiloitu, eli myötäilee mukavasti ja tuo hengittävyyttä. Luonnonlatex sekä erilaiset kimmovaahdot ovat erityisen hengittäviä ja joustavia materiaaleja, jotka pitävät muotonsa huomattavasti tavallista vaahtomuovisijauspatjaa pidempään.

Päällisen materiaalin on hyvä olla hengittävä, hyvin kosteutta läpäisevä ja kankaan olla joustava. Esimerkiksi 100 % puuvilla ei ole optimaalisin materiaali sijauspatjan kankaalle, sillä puuvilla sitoo itseensä paljon kosteutta. Sijauspatjan päälliskankaan on hyvä olla joustavaa materiaalia, jolloin se lisää patjan myötäilevyyttä.

Sijauspatjan päälliskankaan on hyvä olla joustavaa materiaalia, jolloin se lisää patjan myötäilevyyttä.

Muistathan aina myös tarkistaa sijauspatjan päällisen pesuohjeen. Päällisen olisi hyvä olla pestävissä 60 asteessa vesipesussa. Mikäli sijauspatja on suurikokoinen, päällisen olisi hyvä olla jaettavissa vetoketjulla kahteen osaan, jolloin pesu on mahdollista myös kotikoneella.

Stemman SänkyKoutsit muistuttavat, että petauspatjan käyttöikä on noin puolet sängyn käyttöiästä, eli se on suositeltavaa vaihtaa noin 5–7 vuoden välein. Sängyssä kannattaa aina käyttää sijauspatjan suojaa, jonka voi pestä kotikoneessa. Sijauspatjan suoja helpottaa vuoteen puhtaanapitoa.

+ Tee viimeinen silaus panostamalla sänkykokonaisuuden ulkonäköön

Kun olet löytänyt vaihtoehtojen joukosta itsellesi sopivan sänkymallin, jonka leveys, patjan kovuus sekä laatu vastaavat tarpeitasi, on jäljellä viimeinen silaus: sängyn ulkonäkö. Stemman laajasta sänkyvalikoimasta löydät eri valmistajien sänkyjä eri väreissä, joista voit valita itsellesi mieluisimman.

Kun valitsemasi sänkykokonaisuus näyttää ja tuntuu sinulle hyvältä, et malta odottaa pääseväsi jälleen omaan sänkyysi nukkumaan!

Miten saan sängystä sisustuksellisen elementin makuuhuoneeseeni?

Sänky on makuuhuoneen keskipiste, joten sen ulkonäköön kannattaa panostaa. Nykyään tarjolla on paljon tyylikkäitä vaihtoehtoja, joiden avulla sängystä saa upean sisustuselementin.

Esimerkiksi sängynpääty on näyttävä yksityiskohta, joka kruunaa sängyn ulkonäön. Stemman valikoimasta löydät erilaisia sängynpäätyjä skandinaavisesta pelkistetystä tyylistä aina muhkeisiin sängynpäätyihin. Myös sängyn jaloissa on valinnanvaraa - puinen, metallinen vai kenties kangasverhoiltu jalka?

Sängyn väri on myös tärkeä sisustuksellinen valinta. Vaaleansävyinen sänky tuo huoneeseen raikkautta ja valoisuutta, kun taas tummempi sävy luo kontrastia ja dramatiikkaa. Suosittuja ovat myös erilaiset harmaan sävyt, jotka sopivat monenlaiseen sisustukseen.

Pienetkin yksityiskohdat vaikuttavat sängyn ulkonäköön. Kun valitset kauniit ja laadukkaat vuodevaatteet sekä tyynyt ja yhdistät niihin sänkyyn sointuvat yöpöydät, saat viimeisteltyä sänkysi todelliseksi katseenvangitsijaksi. Stemman myyjät auttavat sinua mielellään suunnittelemaan juuri sinun makuuhuoneeseesi sopivan upean sänkykokonaisuuden.

Tutustu sängynpäätyihin täältä ››

Löydä sänkyysi sopiva yöpöytä täältä ››