Tyynyn valinta - 4 parasta vinkkiä oikean tyynyn valintaan

Tyynyn valinta - 4 parasta vinkkiä oikean tyynyn valintaan

Tyynyn valinta on unen laadun kannalta merkittävässä roolissa. Kun olet onnistunut valitsemaan itsellesi oikean tyynyn, nukut paremmin, unesi on levollisempaa ja heräät aamulla virkeänä ilman kolotuksia tai särkyjä.

Tässä artikkelissa Stemman SänkyKoutsit jakavat parhaat vinkkinsä oikean tyynyn valintaan. Opit muun muassa miten nukkuma-asento ja patjan kovuus tulee huomioida tyynyn valinnassa, kuinka usein tyyny tulee vaihtaa sekä mistä merkeistä tiedät, että on aika hankkia uusi tyyny.

Oikein valittu tyyny pitää pään suorassa ja kolotukset loitolla

Tyynyn tehtävä on pitää nukkumisen aikana pääsi suorassa selkärankaasi nähden. Jos tyyny on vääränlainen, se ei tue päätäsi tarvittavalla tavalla, vaan kääntää sen väärään asentoon.

Pään huono asento unen aikana aiheuttaa kehossasi ketjureaktion, joka kääntää automaattisesti myös selkärankasi väärään asentoon. Näin käydessä ei ole mikään ihme, jos heräät aamulla selkä- tai niskakivun kanssa.

Välttääksesi virheellisen nukkuma-asennon ja aamuiset kolotukset, oikean tyynyn valinta on yhtä tärkeässä roolissa kuin sopivan sängyn valinta.

Kuinka tyynyn valinta voi vaikuttaa kuorsaukseen?

Tyynyn valinnalla voi olla yllättävänkin suuri vaikutus kuorsaukseen. Vääränlainen tyyny saattaa pahentaa kuorsausta, kun taas oikein valittu tyyny voi auttaa vähentämään sitä merkittävästi.

Kuorsauksen taustalla on usein se, että pehmytkudokset, kuten kieli ja kitakieleke, pääsevät roikkumaan alaspäin ja osittain tukkimaan hengitysteitä. Tästä syntyy kuorsaukselle tyypillinen ääni ja hengityksen pinnallisuus.

Tyynyn korkeus on avainasemassa kuorsauksen vähentämisessä. Liian matala tyyny saa pään laskeutumaan alaspäin, jolloin pehmytkudokset tukkivat hengitystiet herkemmin. Liian korkea tyyny puolestaan taivuttaa niskaa eteenpäin, mikä voi ahtauttaa kurkkua.

Sopivan korkuinen tyyny, joka pitää pään ja niskan luonnollisessa linjassa selkärangan kanssa, auttaa pitämään hengitystiet avoimina. Erityisesti kylkiasennossa nukkuminen hyötyy oikein valitusta tyynystä, sillä tämä asento jo itsessään vähentää kuorsausta. Kohtuullisen korkea ja tukeva tyyny estää päätä painumasta alaspäin ja kurkkua tukkeutumasta.

Myös tyynyn muotoilulla on väliä. Perhosmallinen tyyny tai muuten niskan kohdalta tuettu tyyny voi auttaa pitämään hengitystiet avoimempina selinmakuulla. Jos siis kuorsaat itse tai kumppanisi kuorsaa, tyynyn vaihtaminen voi olla kokeilemisen arvoinen ratkaisu. Oikeanlaisella tyynyllä pääset nauttimaan rauhallisemmista ja hiljaisemmista öistä.

💡 Lukuvinkki: Sängyn valinta – opas elämäsi parhaan sängyn valintaan

Näistä merkeistä tiedät, että on aika hankkia uusi tyyny

Pohditko, olisiko sinun tai perheenjäsenesi aika hankkia uusi tyyny? Kurkkaa alta yleiset merkit, joista tiedät, että uuden tyynyn valinta on ajankohtaista.

🤕 Aamuinen niskakipu tai päänsärky.

Mikäli heräät aamuisin usein niskakipuun tai päänsärkyyn, voi olla syytä tarkistaa tyynyn sopivuus. Vääränkorkuinen ja -kovuinen tyyny aiheuttaa herkästi kipuja niska-hartiaseudulla.

Nukkuminen käsi tyynyn alla tai tyynyn pöyhiminen ja ylimääräinen asettelu unen aikana.

Pyrimme vaistomaisesti parantamaan nukkuma-asentoamme unissamme. Jos käyttämämme tyyny on liian matala, laitamme käden tyynyn alle, käännämme tyynyn kaksin kerroin tai nukumme käyttäen kahta tyynyä. Kaikki nämä merkit paljastavat, että tyynyn vaihto on tarpeen. Oikein valittu tyyny on miellyttävän tuntuinen sellaisenaan, eikä vaadi ylimääräisiä asetteluita tai toimenpiteitä unen aikana.

Oikein valittu tyyny on miellyttävän tuntuinen sellaisenaan, eikä vaadi ylimääräisiä asetteluita tai toimenpiteitä unen aikana.

👃 Tukkoinen nenä aamuisin.

Nenän tukkoisuuteen on monia syitä, mutta yksi merkittävä niistä on tyynyn ja petivaatteiden riittämätön hygienia. Mikäli tyynyä ei ole hoidettu riittävästi ja vaihdettu tarpeeksi usein, voi nenän tukkoisuus olla merkki tyynyn vaihdon tarpeesta.

😵 Tyyny ei tunnu enää mukavalta tai edellisestä tyynyn vaihdosta on kulunut yli kaksi vuotta.

Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, että tyyny tulee vaihtaa kahden vuoden välein, tai kun se ei tunnu enää mukavalta. Tyynylle kertyy parin vuoden aikana käyttötunteja niin paljon, että sen koostumus ja tukevat ominaisuudet muuttuvat väistämättä.

Tyynyyn tarttuu myös jatkuvasti hikeä ja kuolleita ihosoluja, jotka kuluttavat tyynyä, vaikka tyynyä pesisi ja huoltaisi oikeaoppisesti. Tyynyn säännöllinen vaihtaminen onkin tärkeää paitsi unen laadun, myös nukkumishygienian vuoksi.

💡 Muista: Hygieniasyistä vanhaa tyynyä ei kannata viedä kesämökille jatkokäyttöä varten, vaan kesäasuntoonkin on hyvä hankkia säännöllisesti uudet tyynyt.

Tyyny tulee vaihtaa kahden vuoden välein, tai kun se ei tunnu enää mukavalta.

Tutustu Stemman tyynyvalikoimaan täällä ››

SänkyKoutsien neljä parasta vinkkiä oikean tyynyn valintaan 

Tunnistitko yllä mainituista merkeistä, että uuden tyynyn valinta on ajankohtaista? Hienoa! Seuraavaksi kuulet asiantuntijoidemme vinkit oikean tyynyn valintaan.

Olet varmasti tyynyjä vertaillessasi huomannut, että vaihtoehtoja löytyy valtavasti. Valittavanasi on tyynyjä eri täytteillä, korkeuksilla ja kovuuksilla, sekä eri muodoissa. Kuten vaihtoehtojen määrästä on pääteltävissä: yksi tyyny ei sovi jokaiselle. Poimi alta Stemman SänkyKoutsien vinkit oikean tyynyn valintaan ennen tyynykaupoille ryntäämistä.

Vinkki 1: Nukkuma-asentosi paljastaa, mikä on sopiva tyyny juuri sinulle

Yksi tyynyn valintaan vaikuttava tekijä on nukkuma-asentosi. Asento määrittää, mihin kohtaan ja kuinka paljon tukea tarvitset niskallesi ja päällesi. Alla käymme läpi tyypillisimmät asennot ja suosituksemme tyynyvalinnaksi.

Korkea tyyny sopii kylkinukkujalle

Kyljellään nukkujalle sopii korkea tyyny, joka auttaa niskaa ja päätä pysymään suorassa linjassa. Kun tyyny on riittävän korkea, et koe tarvetta kohentaa tyynyn korkeutta asettamalla kättäsi tyynyn alle, sillä tyyny kannattelee päätäsi riittävästi sellaisenaan. Jos olet epävarma sopivasta korkeudesta, hyvä valinta on tyyny, jonka täytettä voi poistaa ja lisätä tarpeen mukaan.

Erinomainen vaihtoehto kylkinukkujalle on myös muotoon leikattu tyyny, joka on paksumpi kaulan kohdalta ja kapenee pään alueelle. Tällainen muotoiltu tyyny tukee niskaa ja päätä optimaalisella tavalla.

💡 Kylkinukkujalle suosittelemme: Tempur Millennium, Heaven by Unico Oxygel Flex Countour, Sleep Angel memory foam hyvinvointityyny

💡 Lukuvinkki: Paras tyyny kyljellään nukkuvalle

Perhosmallinen tyyny tukee selällään nukkujan niskaa 

Selällään nukkujalle sopii hieman matalampi tyyny, joka tukee erityisesti niskan seutua ja pään vaistomaista tarvetta kääntyä.

Esimerkiksi perhosmallinen tyyny on loistava vaihtoehto selällään nukkujalle, sillä se jättää kaulan ja hartian kohdalle loven, joka tukee erinomaisesti niskaa.

💡 Selällään nukkujalle suosittelemme: Tempur Ombracio, Heaven by Unico Oxygel Flex Butterfly

💡 Lukuvinkki: Tyyny selällään nukkujalle

Matala tyyny on paras vaihtoehto vatsallaan nukkujalle

Vatsallaan nukkuminen ei ole suositeltava nukkuma-asento, sillä keho joutuu kiertymään siinä epäluonnolliseen asentoon. Vatsallaan nukkuminen viestii usein liian kovasta patjasta, jolloin patjan vaihtaminen saattaa olla ajankohtaista. Lue maksuttomasta oppaastamme vinkit täydellisen patjan valintaan.

Mikäli vatsallaan nukkuminen on sinulle kaikesta huolimatta luonnollinen ja miellyttävä asento, tyynyn valinnassa kannattaa panostaa matalaan vaihtoehtoon. Vatsallaan ollessaan niskaa ei tarvitse tukea samoin kuin kyljellään ollessaan, eikä päätä ole tarkoitus nostaa ylemmäs. Siksi matala tyyny on vatsallaan nukkujalle paras vaihtoehto.

💡 Vatsallaan nukkujalle suosittelemme: Familon Down, Tempur Ombracio

💡 Lukuvinkki: Näin valitset tyynyn vatsallaan nukkuvalle

Vinkki 2: Patjan kovuus vaikuttaa tyynyn korkeuteen 

Kun olet nukkuma-asentosi perusteella löytänyt, minkä tyyppinen tyyny sinulle parhaiten sopii, huomioi valinnassa vielä patjasi kovuus (erityisesti jos nukut kylkiasennossa).

Mikäli patja on kova, eikä jousta juurikaan, korkeampi tyyny auttaa pitämään pään helpommin oikeassa asennossa nukkuessasi kyljellään. Korkea tyyny on monesti oikea valinta myös harteikkaalle henkilölle, joka tarvitsee normaalia korkeamman tuen hartian ja niskan väliin.

Jos patja on puolestaan pehmeä ja hartiasi uppoaa siihen, tyynyn korkeus voi olla matalampi, vaikka nukkuisit kylkiasennossa. Tärkeintä patjan ja tyynyn yhdistelmässä on, että pää ja selkäranka pysyvät suorassa.

Tärkeintä patjan ja tyynyn yhdistelmässä on, että pää ja selkäranka pysyvät suorassa.

Vinkki 3: Kiinnitä huomiota materiaaliin

Tyynyjä on saatavissa useissa eri materiaaleissa. Kiinnitä materiaalivalinnassa huomiota seuraaviin seikkoihin:

🌱 Allergiaystävällisyys

Nykyään useimmat tyynyt ovat materiaalinsa ansiosta allergiaystävällisiä. Mikäli olet herkkä reagoimaan esimerkiksi untuvatäytteeseen, varmista materiaalin allergiaystävällisyys aina ennen uuden tyynyn hankintaa. Tiedon löydät tyynyn tuotekuvauksesta ja/tai valmistajan sivuilta.

Tyynyn materiaalivalinnalla voi olla merkittävä vaikutus allergioihin. Osa tyynymateriaaleista kerää enemmän pölyä, mikrobeja ja pölypunkkeja kuin toiset, mikä voi pahentaa allergiaoireita herkillä henkilöillä.

Erityisesti luonnonmateriaaleista, kuten untuvasta ja höyhenistä valmistetut tyynyt ovat otollisia kasvualustoja pölypunkeille. Vaikka untuva on pehmeää ja hengittävää, se imee itseensä myös kosteutta ja hikeä, joista pölypunkit pitävät. Lisäksi untuvat itsessään voivat aiheuttaa allergiaa joillekin.

Allergiaystävällisempiä vaihtoehtoja ovat synteettiset täytteet, kuten mikrokuitu, pallokuitu tai vaahtomuovi. Nämä materiaalit eivät kerää yhtä herkästi kosteutta ja likaa, eivätkä siten ruoki pölypunkkeja samalla tavoin kuin luonnonmateriaalit. Lisäksi niitä on helpompi pitää puhtaana, sillä monet näistä tyynyistä voi pestä kokonaan pesukoneessa.

Allergiatyynyn päällisen materiaaliin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Puuvillainen päällinen hengittää hyvin, mutta voi sekin kerätä allergeeneja. Allergiaystävällisempi valinta on esimerkiksi tiivis puuvillakangas tai tekokuituinen päällinen, joka päästää vähemmän pölyä ja pölypunkkeja lävitseen.

On hyvä muistaa, että mikään tyyny ei pysy täysin puhtaana loputtomiin. Siksi tyyny olisi hyvä tuulettaa ja raikastaa säännöllisesti aurinkoisella säällä tai kovalla pakkasella ja vaihtaa uuteen noin kahden vuoden välein.

Jos allergiat häiritsevät untasi, oikeanlaisen tyynyn valinta voi helpottaa oireita huomattavasti. SänkyKoutsin kanssa on hyvä käydä läpi eri vaihtoehtoja ja valita juuri itselle sopivin allergiavapaa tyyny, joka takaa parhaat mahdolliset yöunet.

💦 Hoito-ohjeet

Vaikka käyttäisit tyynynpäällistä, tyynyyn tarttuu siitä huolimatta hikeä, likaa ja kosteutta. Osa tyynyistä voidaan pestä pesukoneessa, mutta kaikkien materiaali ei kestä vesipesua. Tarkista tyynyn hoito- ja pesuohjeet ennen tyynyn valintaa.

☁️ Tuntuma

Yksi vannoo perinteisen untuvatäytteen mukavuuteen, toinen on pallokuidun ystävä, kolmas luottaa viskoelastiseen memory foam -vaahtoon. Eri materiaaleissa on omat hyvät puolensa. Testaa eri vaihtoehtoja löytääksesi itsellesi miellyttävän tuntuisen vaihtoehdon.

💤 Miten eri tyynytäytteet eroavat toisistaan ja mikä olisi itselle sopivin vaihtoehto?

Tyynyjen täytemateriaalit vaikuttavat olennaisesti tyynyn ominaisuuksiin, joten eri vaihtoehdot on hyvä tuntea. Perinteinen untuvatäyte on pehmeä ja muotoutuu hyvin, mutta voi aiheuttaa allergiaa herkemmille. Pallokuitu on kevyt ja ilmava, joskin se vaatii useammin muotoilua ja tuulettamista.

Nykyaikaiset Memory foam- eli visko-tyynyt ovat suosittuja, sillä ne mukautuvat yksilöllisesti pään painoon ja lämpöön. Ne tarjoavat tasaisen tuen, mutta voivat tuntua hieman jämäkämmiltä. Lateksityynyt ovat puolestaan hengittäviä, kimmoisia ja hypoallergeenisia, eli sopivat erinomaisesti herkkäihoisille.

Kannattaa tutustua eri materiaaleihin huolella ja käydä kokeilemassa vaihtoehtoja myymälässä. Tärkeintä on, että tyyny tuntuu itsestä mukavalta ja tukee juuri omaa nukkuma-asentoa.

Tutustu kattavaan tyynyvalikoimaamme täällä ››

Vinkki 4: Testaa, testaa, testaa! 

Parhaan valinnan teet, kun testaat myymälässä eri tyynyjä samanlaisen patjan kanssa, joka kotonasi on. Huomioi vaihtoehtoja kokeillessasi nukkuma-asento, patjan kovuus sekä tyynyn materiaali.

Mikäli myymälässä testaaminen ei ole mahdollista, tilaa tyyny tämän artikkelin vinkkien mukaisesti, niin osut varmimmin oikeaan. Pyydä tarvittaessa apua chat-asiakaspalvelustamme tai SänkyKoutseiltamme, jotka palvelevat myös etänä. 

💡Muista: Vaikka tilaamasi uusi tyyny ei olisikaan juuri sinulle sopiva unelmalöytö, se voi sopia taloutesi muille jäsenille – tai olla erinomainen vierastyyny. Tyynyä tilatessasi et siis voi mennä pahasti pieleen!

Tutustu Stemman kattavaan tyynyvalikoimaan lähimmässä myymälässäsi tai netissä, ja tilaa omasi jo tänään!

Selaa valikoimaa täältä ››