Jenkkisänky vai runkopatja – kumpi kannattaa valita?
(Kuva: Jensen Beds)
Harkitsetko uuden sängyn ostoa ja pohdit, olisiko sopivampi valinta jenkkisänky vai runkopatja? Mitä eroa niillä oikeastaan on ja kumpi kannattaa valita? Tässä artikkelissa käymme läpi jenkkisängyn ja runkopatjan eroavaisuudet, jotta tiedät, kumpi on sinulle oikea valinta.
”Jenkkisänky on parempi sänky kuin runkopatja silloin, kun myös alapatjassa on jousitus. Korkeammalla alueella oleva jousitus myötäilee paremmin kehoa ja helpottaa miellyttävän nukkuma-asennon löytämistä.” – Stemman SänkyKoutsi Ari Pajunen
Tässä artikkelissa:
- Termit tutuksi: runkopatja ja jenkkisänky
- Mikä on runkopatja?
- Mikä on jenkkisänky?
- Kumpi kannattaa valita: runkopatja vai jenkkisänky?
- Runkopatjan ja jenkkisängyn 5 eroavaisuutta
- Ero 1: jousisto
- Ero 2: jalkojen korkeus
- Ero 3: siirreltävyys
- Ero 4: patjan käännettävyys
- Ero 5: ulkonäkö
- Yhteenveto: jenkkisänky vai runkopatja
Termit tutuksi: runkopatja ja jenkkisänky
Ennen kuin siirrytään runkopatjan ja jenkkisängyn eroavaisuuksiin, käydään aluksi läpi, mitä nämä termit tarkoittavat.
Kuvassa vasemmalla Meri-runkopatjapaketti ja oikealla Meri-jenkkisänkypaketti.
Mikä on runkopatja?
Runkopatja on valmis sänkykokonaisuus, johon kuuluu patjan lisäksi sijauspatja ja jalat. Runkopatja on helppoutensa vuoksi yksi suosituimmista sänkymalleista; riittää, että kierrät jalat kiinni runkopatjaan ja sänky on valmis!
Tutustu suosituimpiin runkopatjamalleihimme täältä ››
Mikä on jenkkisänky?
Jenkkisänky on kokonaisuus, joka muodostuu rungosta, erillisestä joustinpatjasta ja petauspatjasta. Jenkkisänky on useamman patjan ansiosta perinteistä runkopatjaa muhkeampi ja myötäilevämpi vaihtoehto. Se on näyttävä valinta makuuhuoneeseen niin ulkomuodon kuin tukevuutensa ansiosta.
Katso Stemman laaja jenkkisänkyvalikoima täältä ››
Kumpi kannattaa valita: runkopatja vai jenkkisänky?
”Jenkkisänky on parempi sänky kuin runkopatja silloin, kun myös alarungossa on jousitus”, toteaa Stemman SänkyKoutsina toiminut Ari Pajunen, kun häneltä kysytään kannattaako valita jenkkisänky vai runkopatja.
”Kun jenkkisängyn alarungossa on jousitus, sängyssä on enemmän joustinkorkeutta kuin runkopatjassa”, hän tarkentaa ja kertoo sängyn olevan sitä myötäilevämpi mitä korkeampi jousitus on. Myötäilevämpi sänky mukautuu paremmin kehon muotojen mukaan ja helpottaa miellyttävän nukkuma-asennon löytämistä.
Mikäli jenkkisängyn alarungossa ei ole jousitusta, sänky ei juurikaan eroa tavallisesta joustin- tai runkopatjasta muuten kuin ulkonäöllisesti, koska joustinkorkeutta on saman verran.
Myötäilevämpi sänky mukautuu paremmin kehon muotojen mukaan ja helpottaa miellyttävän nukkuma-asennon löytämistä.
Pelkkä jousiston korkeus ei kuitenkaan ratkaise onko sänky hyvä. Lisäksi tulee kiinnittää huomiota sängyn materiaaleihin, jousiston tyyppiin sekä siihen, että patjan kovuus on valittu nukkujan painon mukaan.
Rakennekuva Jensen Nova Max-jenkkisängystä, josta ilmenee hyvin alarungon jousitus. Jos jenkkisängyn alarungossa ei ole jousitusta, se ei juuri eroa tavallisesta joustin- tai runkopatjasta.
👉 Lue lisää sängyn valintaan vaikuttavista seikoista sängyn valinta oppaastamme.
Runkopatjan ja jenkkisängyn 5 eroavaisuutta
Vaikka jenkkisänky on Pajusen mukaan runkopatjaa parempi vaihtoehto, tutustutaan sänkyjen eroavaisuuksiin tarkemmin, niin saat käsityksen, kumpi sänkymalli on sinulle oikea valinta.
Ero 1: Jousisto – jenkkisängyn korkea jousisto takaa myötäilevämmän tunteen kehollesi
Merkittävin eroavaisuus runkopatjan ja jenkkisängyn välillä on jousisto. Hyvässä jenkkisängyssä on laadukas jousitus joustinpatjan lisäksi myös alarungossa, joka tarkoittaa, että jousituksia on korkeammalla alueella kuin runkopatjassa.
Molemmissa sänkymalleissa joustinpatjan sisällä voi olla jousistoa yhdessä tai kahdessa kerroksessa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä korkeammalla alueella jousistoa on, sitä myötäilevämpi sänky on kehollesi.
Matala jousitus sängyssä voi aiheuttaa hankaluuksia löytää sopiva nukkuma-asento.
Patjan jousisto toimii kuin auton iskunvaimennus
Sängyn jousiston voi ajatella olevan kuin auton iskunvaimennus; mitä korkeampi iskunvaimennus on, sitä miellyttävämmin auto kulkee töyssyjen ja kuoppien yli. Jos iskunvaimennus on matala tai heikentynyt, tiestä juontavat iskut ja heilahdukset tuntuvat ajaessa voimakkaammin.
Vastaavasti mitä korkeampi jousitus patjassasi on, sitä miellyttävämpi se on kehollesi. Jos jousisto on matala, se ei mukaudu kehon muotoihin yhtä tehokkaasti ja voi aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia tai hankaluuksia löytää sopiva nukkuma-asento.
Jousiston määrä ja laatu vaihtelevat hinnan mukaan
Markkinoilla on paljon runkopatjoja, joissa on ainoastaan yksi kerros joustimia. Tyypillistä on, että mitä edullisempi patja sitä vähemmän jousia patjan sisällä on.
Myös jenkkisängyistä on runsaasti eri malleja; joissain malleissa on laadukkaat pussijousitukset myös runko-osassa, toisissa malleissa rungon jousituksessa on käytetty vanhanaikaisempaa bonnel-jousitusta. Halvimmissa jenkkisänkymalleissa ei puolestaan ole lainkaan jousitusta runko-osassa.
SänkyKoutsina toiminut Pajunen sanoo, että mikäli rungossa ei ole jousituksia, kyseessä ei tavallaan enää ole jenkkisänky muuten kuin ulkonäön perusteella. ”Tällöin sänky ei juurikaan eroa tavallisesta joustin- tai runkopatjasta, koska jousituksia on saman verran”, hän täsmentää.
Mikäli jenkkisängyn rungossa ei ole jousituksia, sänky ei juurikaan eroa tavallisesta joustin- tai runkopatjasta, koska jousituksia on saman verran.
Memory foam -patjan kanssa runkopatja ja jenkkisänky ajavat saman asian
Jousitteisten sänkymallien lisäksi on olemassa viskoelastisia eli memory foam -patjoja. Pajunen kertoo, että viskoelastisen jenkkisängyn runko on joko kova tai siinä on voitu käyttää tukivaahtoa. Molemmissa tapauksissa varsinainen viskoelastinen materiaali on ainoastaan yläpatjassa.
Pajusen mukaan unenlaadun ja nukkuma-asennon kannalta ei ole eroa valitseeko viskoelastisesta patjasta sänkymallikseen runkopatjan vai jenkkisängyn. Suurin eroavaisuus on sängyn ulkonäössä ja korkeudessa.
Kuvassa Heaven by Unico Elite runkosänky ja rakennekuva sen memory foam-patjasta.
Ero 2: Jalkojen korkeus – runkopatjan korkeat jalat jättävät reilusti tilaa sängyn alle
Runkopatjassa on tyypillisesti 23 tai 24 cm korkuiset jalat, joka tarkoittaa, että lattian ja sängyn väliin jää reilusti tilaa. Tämä mahdollistaa, että sängyn alta on vaivatonta imuroida ja tarvittaessa sinne mahtuu esimerkiksi säilytyslaatikoita.
Koska jenkkisänky on runko-osan joustinpatjan vuoksi jo itsessään korkea, sängyssä on tyypillisesti 12, 14 tai 16 cm korkeat jalat. Näin ollen jenkkisängyn alle ei jää yhtä paljoa tilaa kuin runkopatjassa, siksi jenkkisängyn alle on vaikeampi mahduttaa tavaroita ja myös imurointi saattaa tuottaa haasteita.
Ero 3: Siirreltävyys – runkopatja on vaivattomampi siirtää
Runkopatja ja jenkkisänky ovat valittavissa eri leveyksissä 80–180 cm väliltä. Parisängyn levyiset (160 ja 180 cm) patjat koostuvat molemmissa malleissa erillisistä rungoista (joko 80 tai 90 cm). Eroavaisuutena on runkojen päälle tulevat patjat.
Runkopatjan alaosa on jo itsessään sängyn patja ja sen päälle tulee ainoastaan petauspatja. Leveässä sängyssä petauspatja on tyypillisesti parisängyn levyinen, joten sen avulla erillisten runko-osien välinen rako umpeutuu. Erilliset kapeat runkopatjat mahdollistavat, että sänkyä on helppo siirrellä paikasta toiseen; kapeat runkopatjat eivät paina yhtä paljon kuin parisängyn levyinen joustinpatja.
💡 Vinkki: Koska parisängyn levyinen runkopatja muodostuu kahdesta yksittäisestä rungosta, saat tehtyä siitä tarvittaessa kaksi erillistä sänkyä hankkimalla sänkyihin erilliset petauspatjat.
Jenkkisängyssä on rungon ja petauspatjan lisäksi joustinpatja
Leveässä jenkkisängyssä on niin ikään erilliset runko-osat. Erona runkopatjaan, jenkkisängyn runko-osien päälle tulee koko sängyn levyinen joustinpatja, jonka päälle yhtenäinen petauspatja. Joustinpatjan ansiosta sänky on tiiviimmin yhdessä, eikä runko-osien välistä rakoa tunne käytännössä lainkaan.
Kokonsa vuoksi leveä joustinpatja saattaa aiheuttaa kuitenkin hankaluuksia kuljetuksessa. Joissain jenkkisänkymalleissa joustinpatja koostuu kahdesta erillisestä patjasta, jotka ovat saman patjapussin sisällä. Patjapussin voi ottaa pois kuljetuksen ajaksi, jotta patjoja on helpompi ja kevyempi kantaa.
Ero 4: Patjan käännettävyys – jenkkisänky mahdollistaa joustinpatjan kääntämisen
Patjan käyttöiän pidentämiseksi on tärkeää, että patjan kääntää säännöllisesti ympäri vaihtamalla pääpuolen jalkopääksi ja päinvastoin. Näin patja kuluu tasaisemmin eri päädyistä.
Jenkkisängyissä on tyypillistä, että joustinpatjan toinen puoli on napakampi kuin toinen. Halutessaan patjan saa käännettyä patjapussin sisällä ympäri vaihtaakseen tuntumaa. Sen ansiosta patjan kulutus on tasaisempaa eri päätyjen lisäksi myös eri puolilta, tämä pidentää patjan käyttöikää entisestään.
Runkopatjassa patjaosa on kiinteä, joten sitä ei ole mahdollista kääntää ympäri. Poikkeuksena kalliimmat runkopatjamallit, joissa kangasosan saa irrotettua ja patjan saa käännettyä kankaan sisällä.
Ero 5: Ulkonäkö – jenkkisänky on näyttävä kokonaisuus
Vaikka ulkonäöllä ei ole merkitystä sängyn ominaisuuksien tai unesi laadun kannalta, on siihenkin hyvä kiinnittää huomiota. Korkeutensa vuoksi jenkkisänky on varsin näyttävä valinta makuuhuoneeseen.
Matala runkopatja ei välttämättä itsessään ole yhtä sisustuksellinen kuin jenkkisänky, mutta sängynpäädyllä saat molemmista sängyistä makuuhuoneeseesi silmää miellyttävän kokonaisuuden.
Yhteenveto: jenkkisänky vai runkopatja
Kuten olemme käyneet läpi, jenkkisängyllä ja runkopatjalla on muutamia eroavaisuuksia, jotka on hyvä huomioida sänkymallia valitessa. Merkittävin ero sänkyjen välillä liittyy jousistoon, jolla on suurin vaikutus nukkuma-asentoosi ja sitä myötä unesi laatuun.
Itsellesi sopivimman sänkymallin löydät aina parhaiten testaamalla eri vaihtoehtoja myymälässä.
Oheisesta taulukosta löydät yhteenvetona runkopatjan ja jenkkisängyn plussat ja miinukset.
|
Runkopatja |
Jenkkisänky |
Plussat |
+ sängyn alla tilaa säilytystavaroille + imurointi onnistuu sängyn alta helposti + vaivatonta siirtää + parisängystä saa kahdella erillisellä petauspatjalla kaksi erillistä sänkyä |
+ jousiston korkeus ja myötäilevyys + joustinpatja yhtenäinen (tai yhtenäisen patjapussin sisällä) + patjat käännettävissä + näyttävä ulkonäkö + tarvittaessa yläpatjasta saa näppärästi vieraspatjat |
Miinukset |
- jousiston korkeus ja myötäilevyys - patjaa ei saa käännettyä (paitsi kalliimmissa malleissa) - ei yhtä näyttävä kuin jenkkisänky |
- sängyn alla ei ole tilaa säilytystavaroille - sängyn alta imurointi haasteellista - työlästä siirtää |
|
SänkyKoutsit apunasi myymälöissä ja etänä
Itsellesi sopivimman sänkymallin löydät aina parhaiten testaamalla eri vaihtoehtoja myymälässä. SänkyKoutsimme auttavat sinua mielellään valinnan tekemisessä.
Mikäli myymälässä vierailu ei ole mahdollista, saat apua SänkyKoutseiltamme myös etänä.
Varaa maksuton palveluaika SänkyKoutsille ››