Tyyny selällään nukkujalle: vinkit valintaan

Tyyny selällään nukkujalle: vinkit valintaan

Kun valitset tyynyä selällään nukkuvalle, tärkeintä on varmistaa, että tyyny tukee selkärangan suoraa linjaa, muistuttaa Stemman SänkyKoutsina toiminut Ari Pajunen. Selällään nukkuessa tyynyn valinta on erityisen tärkeää, sillä vääränlainen tyyny voi johtaa epämukaviin asentoihin ja jopa kuorsaukseen.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka valita paras tyyny selällään nukkuvalle unen laadun parantamiseksi ja mahdollisen kuorsaamisen helpottamiseksi.

💡 Lue myös: Tyynyn valinta - 4 parasta vinkkiä oikean tyynyn valintaan

Selällään nukkuminen tukee selkärangan luonnollista asentoa

Selällään nukkuminen on suosittu asento monille, sillä se tukee selkärangan neutraalia asentoa ja auttaa jakamaan kehon painon tasaisesti patjaa vasten. ”Mitä tasaisempi ja luonnollisempi kehon asento on, sitä paremmin keho pääsee rentoutumaan”, Pajunen kertoo ja muistuttaa, että oikein valittu patja on isossa osassa sopivan selkämakuuasennon löytämistä.

💡 Lukuvinkki: Miksi säätösänky on paras mahdollinen vuode ja kannattaako se hankkia?

Patjan ohella myös oikein valittu tyyny on merkittävässä roolissa selällään nukkuvalle. ”Tärkeintä on varmistaa tyynyn avulla, että pää ei kohoa liian korkealle tai painu liikaa alaspäin. Pään tulisi pysyä suorassa linjassa muuhun kehoon nähden, jotta kaulaan ei tule turhaa jännitystä”, Pajunen summaa.

Selällään nukkujalle oikein valittu tyyny voi helpottaa kuorsausta

Pajunen huomauttaa, että moni saattaa kuorsata selällään nukkuessaan. ”Kuorsaaminen johtuu usein pään asennosta: jos tyyny on liian korkea ja leuka jää lähelle rintaa, kuorsaaminen on todennäköistä. Samoin käy, jos tyyny on liian matala ja pää taipuu liikaa taaksepäin”, Pajunen kertoo.

Kun tyyny on valittu oikein ja pää on suorassa linjassa, voi se osaltaan helpottaa ja jopa ehkäistä kuorsaamista.

Näin valitset tyynyn selällään nukkuvalle

1. Huomioi tyynyn korkeus

Selällään nukkuva ei tarvitse korkeaa tyynyä, sillä tärkeintä on saada pään alle tukea vain sen verran, että kaula ja pää kohoavat suoraan linjaan selkärangan kanssa.

Liian korkea tyyny selällään nukkuvalle voi aiheuttaa pään kallistumisen eteenpäin, ja liian matala tyyny puolestaan taivuttaa päätä taaksepäin. ”Molemmat asennot voivat johtaa kuorsaukseen ja aiheuttaa niska- ja hartiakipuja”, Pajunen summaa. Oikean korkuinen tyyny auttaa pitämään pään luontevassa asennossa.

2. Varmista niskalle neutraali asento

Selällään nukkuvan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että pää ei painu liian lähelle rintaa eikä taivu liikaa taaksepäin. Sopivan asennon löytymiseen vaikuttaa korkeuden lisäksi tyynyn materiaalin kovuus.

”Esimerkiksi vanutyyny voi olla selällään nukkuvalle hyvä valinta, sillä sen saa pöyhittyä aina sopivanmuotoiseksi”, Pajunen toteaa ja kertoo, että nukkumaan käydessä voi ottaa tyynyn kulmista kiinni ja pöyhiä sen itselleen sopivaksi.

”Kun asetat pään tyynylle, käännä pää aluksi ääriasentoon taaksepäin ja palauta sieltä pikkuhiljaa eteenpäin löytääksesi niskalle neutraali asento”, Pajunen ohjeistaa.

3. Harkitse muotoiltua tyynyä

Vanutyynyjen ohella muotoillut tyynyt ovat erinomainen vaihtoehto selällään nukkuvalle. ”Markkinoilla on erilaisia muotoiltuja tyynyjä, kuten Tempurin Ombracio, jotka on suunniteltu tukemaan pään ja niskan oikeaa asentoa selällään nukkuessa”, Pajunen kertoo.

Muotoiltu tyyny on valmistettu memory foam -materiaalista, joka reagoi kehon lämpöön ja painoon muotoutuen sopivaan, päätä tukevaan, muotoon.

4. Kokeile eri vaihtoehtoja myymälässä

”On tärkeää kokeilla erilaisia tyynyvaihtoehtoja, jotta löytää tyynyn, joka tukee omaa yksilöllistä nukkuma-asentoa”, Pajunen muistuttaa ja kehottaa kokeilemaan tyynyjä myymälässä siinä nukkuma-asennossa, jossa tyypillisimmin nukkuu.

Kokeillessa on tärkeää huomioida myös testattavan patjan kovuus, jotta patja on mahdollisimman samankaltainen kuin kotona oleva. Siten löydät varmimmin itsellesi oikean korkuisen ja tuntuisen tyynyn.

Tule testaamaan vaihtoehtoja lähimpään myymälään

Paras tyyny selällään nukkuvalle: kauppiaiden suositukset

Stemman kattavasta tyynyvalikoimasta löydät jokaiseen nukkuma-asentoon sopivan tyynyn. Katso alta kauppiaidemme suositukset, mikä on paras tyyny selällään nukkuvalle.

👍 Selällään nukkuvalle suosittelemme: 

Tempur Ombracio

Ombracio-tyyny on tehty laadukkaasta Tempur-mikrotyynytäytteestä, joka muotoutuu niskan ja pään muotojen mukaisesti nukkuessasi. Siivekäs muoto rentouttaa lihaksia, tukee niskaa ja hartioita, sekä vapauttaa hengityksen. Soveltuu kaikkiin nukkuma-asentoihin.

Familon Down

Familon Down -untuvatyynyn uloimmat kerrokset ovat täyteläisen pehmeää untuvaa ja ydinkerros hyvin niskaa tukevaa höyhentä. Puolikorkea ja pehmeä tyyny tukee niskaa kaikissa nukkuma-asennoissa ja takaa luonnollisen ylelliset unet.

Tutustu Stemman tyynyvalikoimaan