Säätösänky – miksi säätösänky on paras mahdollinen vuode ja kannattaako se hankkia?

Säätösänky – miksi säätösänky on paras mahdollinen vuode ja kannattaako se hankkia?

(Kuva: Jensen Beds)

Säätösänky, eli moottorisänky, ei usein tule ensimmäisenä vaihtoehtona mieleen uutta sänkyä valitessa, sillä moottorisängyn säätöominaisuuksia ei välttämättä koeta tarpeellisiksi. Säätöominaisuudet saatetaan mieltää hyödyllisiksi ainoastaan kirjan lukemisessa, television katselussa tai asennon nostamisessa sairaana ollessa.

Stemman SänkyKoutsina toiminut Ari Pajunen kertoo kuitenkin, että säätösänky on kenelle tahansa paras mahdollinen vuode, sillä sängyn säätöominaisuudet mahdollistavat paremman nukkuma-asennon ja sitä myötä levollisemmat yöunet.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi säätösänky on suosittu vaihtoehto, mikä on paras nukkuma-asento ja miten säätösänky mahdollistaa sen, sekä viisi tärkeintä asiaa, joihin säätösängyn valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota.

”Säätösänky on paras mahdollinen vuode, koska säätöominaisuuksien avulla saadaan aikaiseksi optimaalinen nukkuma-asento ja sitä myötä levollisemmat yöunet.” –Ari Pajunen, Stemman SänkyKoutsi

Säätösänky kehitettiin alun perin sairaalakäyttöön, nykyään se löytyy jo monien kuluttajien kotoa

Pajunen kertoo, että säätösänky on alun perin kehitetty sairaalakäyttöön pitkäaikaispotilaille. Säätömekanismin avulla yläkroppa sekä jalat saatiin kohotettua ylös, jonka ansiosta asentoa saatiin parannettua ja siten lievennettyä makuuhaavoja.

Säätösängyt ovat nousseet suosioon viimeisten vuosikymmenien aikana myös kuluttajamarkkinoilla. Suosio juontaa juurensa samaan tavoitteeseen kuin sairaalakäytössä, sillä kukapa ei haluaisi parempaa nukkuma-asentoa!

”Moni ajattelee, että moottorisänky on edelleen vain sairaille tai vanhuksille, tai vain lukemista ja television katselua varten. Todellisuudessa markkinoilla olevat moottorisängyt on tarkoitettu ihan kaikille. Moottorisänky on säädettävyyden ansiosta paras mahdollinen vuode”, Pajunen tiivistää.

Mikä on paras nukkuma-asento?

Pajunen kertoo, että paras nukkuma-asento on sellainen, jossa kehon paino jakautuu tasaisesti patjalle, eikä mikään raaja pääse puutumaan.

Tyypillisimmin paras nukkuma-asento löytyy kylkimakuulla, jossa polvet ovat hieman koukussa ja selkä pääsee rentoutumaan sille luonnolliseen asentoon. Kyljellä nukkuessa haasteena kuitenkin on, että kehon paino jakautuu vain toiselle puolelle kehoa. Epätasaisesti jakautunut paino saattaa heikentää pintaverenkiertoa ja aiheuttaa puutuneisuutta raajoihin.

Pajusen mukaan kehon kannalta paras nukkuma-asento olisi kylkimakuuasentoa mukaileva asento selällään maaten. Selällä nukkuessa paino pääsee jakautumaan paremmin patjaa vasten. ”Kun kehon isoin alue osuu patjaan tasaisesti, se jakaa kuormitusta ja pitää pintaverenkierron aktiivisena”, Pajunen summaa.

Moottorisänky mahdollistaa parhaan mahdollisen nukkuma-asennon myös selällä maatessa, sillä sängyn päätyjä voi kohottaa oman kehon tarpeiden mukaisesti.

Paras nukkuma-asento löytyy säätösängyn avulla

Tavallisella suoralla patjalla on hankala löytää kylkimakuunkaltaista asentoa selällä ollessaan. Pajunen kertoo, että saadakseen parhaan asennon aikaiseksi selinmakuulla, patjan tulisi olla todella pehmeä, jotta takapuoli painuisi tarpeeksi alas kohottaen samalla jalkoja ylös. Liian pehmeä patja ei kuitenkaan ole muulle keholle paras mahdollinen vaihtoehto, sillä se saattaa kääntää selän väärään asentoon ja aiheuttaa lihasjumeja ja -kipuja.

”Kun haluaa optimoida nukkuma-asennon, säätösänky on paras vaihtoehto”, Pajunen toteaa. Moottorisänky mahdollistaa parhaan mahdollisen nukkuma-asennon myös selällä maatessa, sillä sängyn päätyjä voi kohottaa oman kehon tarpeiden mukaisesti.

”Säätämällä sängyn päätyjä on mahdollista saada kylkimakuuasentoa mukaileva asento selällä nukkuessaan. Se on syvän ja levollisen unen kannalta paras nukkuma-asento”, Pajunen tiivistää.

💡 Vinkki: Testaa paras nukkuma-asento kotonasi tyynyjen avulla

Voit testata säätösängyn mahdollistamaa nukkuma-asentoa helposti kotona – tarvitset vain kolme tyynyä.

Näin voit testata nukkuma-asentoa tyynyjen avulla:

  • laita yksi tyyny normaalisti pään alle,
  • yksi tyyny pitkittäin lapaluitten kohdalta ylöspäin ja
  • yksi tyyny polvitaipeen alle.

”Näin aseteltuna tyynyt mahdollistavat taatusti mukavan asennon”, Pajunen toteaa. Hän lisää, että tyynyjä voi käyttää myös nukkuessa, mutta se saattaa osoittautua haasteelliseksi, sillä tyynyt pyörähtävät herkästi pois kehon alta. Tällä helpolla testillä saat kuitenkin tuntuman säätösängyn mahdollistamasta optimaalisesta nukkuma-asennosta.

Mihin kiinnittää huomiota säätösängyn valinnassa?

Pajunen kertoo, että eroavaisuudet markkinoilla olevissa moottorisängyissä ovat loppujen lopuksi melko pieniä; kaikkia yleisimpiä moottorisänkymalleja yhdistää säätöominaisuudet sängyn molemmissa päissä.

Lue alta SänkyKoutsiemme listaamat tärkeimmät asiat, jotka säätösängyn valinnassa kannattaa huomioida.

5 asiaa, jotka huomioida säätösängyn valinnassa

1. Patjan materiaalit

Säätösänky koostuu säätömekanismista, patjasta sekä sijauspatjasta. Mitä tahansa sänkyä valitessasi, tärkeintä on kiinnittää aluksi huomiota patjan materiaaleihin. Valittavanasi on perinteisten jousitettujen patjojen lisäksi muistivaahtopatjoja.

Jousitetuissa säätösängyissä jouset ovat tavallisimmin ainoastaan joustinpatjassa. Kalliimmissa malleissa myös säätömekanismin yhteydessä voi olla jousitukset. ”Lyhyesti sanottuna: mitä korkeammalla alalla jousituksia on, sitä myötäilevämpi patja on kehollesi”, Pajunen tiivistää.

Itsellesi sopivimman patjan löydät aina varmimmin kokeilemalla eri vaihtoehtoja myymälässä

Lue myös:

💡 Sängyn jousitus – miten sängyn jousitukset eroavat toisistaan?

💡 Sängyn valinta – opas elämäsi parhaan sängyn valintaan

2. Moottorin ja patjan takuu

Moni sängynvalmistaja tarjoaa jousistolle pitkän, jopa 15–25 vuoden takuun. Säätösängyissä on tyypillisesti erillinen takuuaika moottorin toiminnalle vaihdellen kahdesta viiteen vuotta. ”Mitä pidempi takuuaika on, sitä laadukkaammasta valmistustavasta ja materiaaleista se tyypillisesti kertoo”, Pajunen summaa.

Esimerkiksi Jensen tarjoaa patjojen jousistolle 25 vuoden takuun sekä säätösänkyjen moottorille 5 vuoden takuun.

3. Sängyn pituus

Normaalisti sängyn pituudeksi riittää, että sänky on 10–15 senttiä nukkujaa pidempi. Säätösängyn pituudeksi SänkyKoutsimme suosittelevat kuitenkin pidempää vaihtoehtoa, sillä pääpuolta nostettaessa jalat työntyvät patjasta ulospäin.

Mikäli nukkuja on yli 180 cm, kannattaa säätösängyn pituudeksi valita 210 cm, jotta sänky on myös säädettynä nukkujalle sopivan pituinen.

4. Kaukosäätimen tyyppi

Säätösängyn mukana tuleva kaukosäädin on monissa malleissa nykyään langaton, mutta langallisiakin versioita löytyy. Jotkut sängynvalmistajat ovat kehittäneet lisäksi puhelimeen ladattavan sovelluksen, josta sänkyä saa säädettyä kätevästi.

Mikäli toivot tiettyä säätötapaa, muista tarkistaa se tuotteen kuvauksesta.

5. Muistitoiminto

Monissa säätösänkymalleissa on automaattisesti muistitoiminto, jonka ansiosta saat tallennettua tyypillisimmät säädöt valmiiksi seuraavaa kertaa varten. Mallista riippuen muistipaikkoja voi olla yksi tai useampi. Useampi tallennuspaikka mahdollistaa esimerkiksi nukkuma-, television katselu ja lukuasennon tallentamisen, jolloin saat sopivat säädöt vain parilla napin painalluksella.

Mikä on paras moottorisänky?

Stemman valikoimasta löydät paljon eri valmistajien moottorisänkyjä. Moottorisänkyjen hinnat vaihtelevat alle 1 000 eurosta jopa 13 000 euroon saakka.

SänkyKoutsit muistuttavat, että säätösängyn valinnassa korostuvat samat tekijät kuin tavallisen sängyn valinnassa: sängyn koko, patjan tyyppi ja tuntuma sekä sijauspatja. Nämä tekijät huomioiden itsellesi paras moottorisänky löytyy aina varmimmin testaamalla eri vaihtoehtoja.

👍 SänkyKoutsimme suosittelevat:

Paras moottorisänky löytyy aina varmimmin testaamalla eri vaihtoehtoja.

💡 Vinkki: Tee nykyisestä sängystäsi säätösänky

Jos olet tyytyväinen nykyiseen patjaasi, mutta haluat saada säätösängyn ominaisuudet käyttöösi, suosittelemme tutustumaan erilliseen säätöpohjaan. Moottoroitu säätöpohja sopii useimpiin sälepohjallisiin sänkyihin; sen avulla saat muutettua nykyisen sänkysi säätösängyksi.

Säätöpohja on edullinen keino saada moottorisängyn hyödyt käyttöön.

Yhteenveto: kannattaako moottorisänky hankkia?

Moottorisänky on kannattava hankinta, kun haluat varmistaa kehollesi parhaan mahdollisen nukkuma-asennon ja sitä myötä levollisemmat yöunet. Kun nukkuma-asento on optimaalinen, mikään kehon osa ei puudu ja tarve asennon vaihtamiselle vähenee. Sen seurauksena uni on syvempää, rauhallisempaa ja palauttavampaa.

Pajunen kehottaa kokeilemaan säätösänkyä myymälässä, vaikkei lopulta päätyisikään sen hankintaan. ”Kannattaa ehdottomasti kokeilla, kuinka hyvä säädettävä sänky on! Jos et lue tai katso televisiota sängyssä, säätösänky on silti hyvä vaihtoehto, sillä se takaa parhaan mahdollisen nukkuma-asennon ja sitä myötä paremmat unet”, Pajunen summaa. 

Tutustu säätösänkyihin verkossa  

Tule lähimpään myymälään kokeilemaan vaihtoehtoja