Sängyn jousitus – miten sängyn jousitukset eroavat toisistaan?

Sängyn jousitus – miten sängyn jousitukset eroavat toisistaan?

Sängyn jousitus on merkittävin eroavaisuus eri sänkymallien välillä. Se on syy, miksi yksi sänky on joustavuutensa puolesta kuin trampoliini ja toinen muistuttaa betonilattiaa.

Tässä artikkelissa käymme läpi, millaisia eri sängyn jousituksia on olemassa ja miten ne eroavat toisistaan. Kun ymmärrät jousitusten eroavaisuudet, osaat paremmin valita juuri itsellesi sopivan sängyn.

Tässä artikkelissa:

  • SänkyKoutsien huomiot erilaisista sängyn jousituksista
    • GR-jousitus kestää käytännössä ikuisesti
    • Bonnell on yleisin ja edullisin jousisto
    • LFK:ssa on paljon kehoa mukailevia tukipisteitä
    • Pussijousitus mukautuu parhaiten kehon muotojen mukaan
  • Mikä on paras sängyn jousitus?
  • Yhteenveto: sopiva sängyn jousitus löytyy parhaiten testaamalla eri vaihtoehtoja

SänkyKoutsien huomiot erilaisista sängyn jousituksista

Sänkyvalikoimaa tutkiessasi ja jousitteisia sänkyjä vertaillessasi olet varmasti törmännyt bonnell- ja pussijousituksiin, jotka ovat patjavalmistajien yleisimmin käyttämät jousitukset. Kenties vastaasi on tullut myös harvinaisemmat GR- ja LFK-jousitukset.

Eri jousistotyyppien ansiosta jokainen löytää takuulla juuri omalle keholleen sopivan patjan. Lue alta SänkyKoutsiemme listaamat huomiot, miten sängyn jousitukset eroavat toisistaan.

GR-jousitus kestää käytännössä ikuisesti

GR-jousitus on jousistoista harvinaisin. Siinä sama jousistolanka kiertää koko patjan, jolloin saadaan aikaiseksi kantava ja käytännössä ikuisesti kestävä jousitus. Yhtenäinen, kiinteä jousistolanka kuitenkin aiheuttaa sen, että jousisto ei ole kehoa myötäilevä. GR-jousitus on niin jämäkkä, että siitä on hankala saada pintapehmeää; toisin sanoen patja ei ole kaikista miellyttävin hyvää nukkuma-asentoa etsivälle.

Nukkuessasi huomaat jousiston jämäkkyyden, kun patja ei jousta kehosi muotojen mukaan vaan tunnet nukkuvasi kuin betonilattialla. Jos nukut kyljelläsi eikä olkapääsi pääse uppoutumaan patjaan, havahdut todennäköisesti yön aikana useita kertoja siihen, että kätesi alkaa puutua ja joudut vaihtamaan asentoa.

GR-jousitettuun sänkyyn on mahdollista saada pintapehmeyttä erilaisilla petauspatjoilla. Petauspatjan sisälle voidaan laittaa jopa pussijousituksia, jotta sängystä saisi paremmin kehoa myötäilevän.

 

Hyvät puolet:

👍 kestää käytännössä ikuisesti

👍 hyvä, kantava ja jämäkkä.

 

Huonot puolet:

👎 ei muotoudu kehon muotojen mukaan

👎 ei pintapehmeyttä.

 

Bonnell on yleisin ja edullisin jousisto

Suurin osa patjavalmistajista käyttää bonnell-jousistoa sen edullisuuden vuoksi. Bonnell-jousisto muodostuu yksittäisistä spiraalinmuotoisista jousista, jotka sidotaan kiinni toisiinsa vaakaspiraaleilla. Näin varmistetaan, että jouset pysyvät pystyssä, eivätkä kaadu tai väänny painon kohdistuessa niihin. Jousia on yleensä neliön alalla noin 105 kappaletta.

Patjan reunat sidotaan jousitukseen vaakavanteilla, joten jouset ovat kiinni joka suunnasta. Kiinnityksen ansiosta jouset toimivat ikään kuin yhtenäisenä kokonaisuutena: jos esimerkiksi 100 kiloinen henkilö menee jousien päälle makaamaan, ne eivät painu pohjaan saakka, koska jouset ovet kiinni toisissaan. Sen sijaan jouset joustavat yhtä lailla koko matkalta, johon keinon paino kohdistuu, aiheuttaen nukkujalle riippumattoefektin.

Bonnell-jousisto aiheuttaa nukkujalle riippumattoefektin.

 Jos kaksi nukkujaa nukkuu bonnell-jousitetulla sängyllä, koko sänky huojuu toisen kääntyessä, koska jouset ovat kiinni toisissaan. SänkyKoutsien mukaan bonnell-jousisto on hyvä valinta jenkkisängyn alarungossa, mutta yläjousituksena se ei ole paras vaihtoehto selälle.

 

Hyvät puolet:

👍 suosittu ja edullinen jousitus

👍 jouset eivät painu pohjaan saakka.

 

Huonot puolet:

👎 riippumattoefekti: patja painuu notkolle siitä, missä nukkujat ovat

👎 jos kaksi nukkujaa, koko sänky heiluu, kun toinen kääntyy.

bonnel-jousitus-sankyAalto Bonnel-runkopatjapaketti

 

SänkyKoutsit suosittelevat bonnell-jousitetuista sänkymalleista:

LFK:ssa on paljon kehoa mukailevia tukipisteitä

Hieman harvinaisempi LFK-jousitus on pitkulaisen muotoinen jousitus, jossa jousien päät on jätetty auki. Patjan reunoissa ei käytetä vanteita, sillä jouset sidotaan toisiinsa vaakaspiraaleilla tehden jousistosta joustavamman ja paremmin kehon kurvien mukaan muotoutuvan.

LFK-jousistossa on noin 230 kappaletta jousia neliön alalla, joka on yli puolet enemmän kuin bonnell-jousistossa. Koska jousia on enemmän, se tarkoittaa, että myös tukipisteitä on enemmän, jolloin jousisto mukailee kehon muotoja ja liikettä paremmin kuin vähemmän jousia sisältävä bonnell. 

Koska LFK-jousiston jouset ovat kiinni toisissaan vaakaspiraaleilla, ne eivät kuitenkaan muotoudu niin hyvin kehon muotojen mukaan kuin esimerkiksi yksittäin pakatut pussijouset.

 

Hyvät puolet:

👍 jousia yli 200, joten tukipisteitä on reilusti

👍 jousisto mukailee kehon muotoja ja liikkeitä.

 

Huonot puolet:

👎 kiinni toisissaan olevat jouset aiheuttavat koko sängyn huojuvuuden kääntyessä

👎 ei muotoudu kehon mukaan yhtä hyvin kuin pussijousitus.

 

Pussijousitus mukautuu parhaiten kehon muotojen mukaan

Pussijousituksia, eli pocket-jousituksia, on useita erilaisia, ne vaihtelevat valmistajan mukaan. Tyypillisin pussijousitus koostuu tasavahvoista spiraalinmuotoisista jousista, joista jokainen on pakattu nimensä mukaisesti omaan kangaspussiinsa. Toisin kuten muut jousistot, yksittäin pakatut pussijouset toimivat itsenäisesti, jonka ansiosta ne mukautuvat kehon muotojen mukaan parhaalla mahdollisella tavalla. 

Yksittäin pakatut pussijouset mukautuvat kehon muotojen mukaan parhaalla mahdollisella tavalla.

 Pussijousiston ansiosta vierekkäin nukkuvat henkilöt eivät huomaa toisen kääntymistä, sillä jousisto joustaa ainoastaan siitä kohtaa, jossa nukkuja on.

Pocket-on-pocket-jousistolla saadaan patjaan lisää ominaisuuksia

Kun mennään hintaluokassa korkeammalle, pussijousituksen sisällä voi olla toinen tai jopa kolmas pussijousi. Tällöin puhutaan termistä: ”pocket-on-pocket”. Pocket-on-pocket-jousisto on ikään kuin maatuskanukke, jonka sisällä on yksi tai kaksi pienempää hahmoa. Jokaisella pussijousella on tärkeä tehtävä patjan ominaisuuksien kannalta.

Pussijousen sisällä oleville jousituksilla saadaan luotua patjaan erilaisia tuntemuksia. Esimerkiksi 14 cm pussijoustimen sisällä voi olla 10 cm pussijoustin; 14 cm:n pussijoustimella luodaan patjaan pintapehmeyttä, 10 cm pussijoustin sen sijaan varmistaa patjan kantavuuden.

Pocket-on-pocket-jousisto on ikään kuin maatuskanukke, jonka sisällä on yksi tai kaksi pienempää hahmoa. Jokaisella pussijousella on tärkeä tehtävä patjan ominaisuuksien kannalta. 

Jousien määrä ei ole ainut ratkaiseva tekijä laadukkaan jousituksen valinnassa

Koska pussijousi saattaa sisältää useita ohuita ja pieniä jousia, pussijoustimia voi olla neliön alalla parista sadasta jopa tuhansiin. Jousien määrä ei kuitenkaan ole ainut ratkaiseva tekijä laadukkaan jousiston valinnassa. Määrän lisäksi huomionarvoista on jousien lankavahvuudet, patjan vyöhykkeet sekä toppausmateriaalit.

 

Hyvät puolet:

👍 yksittäin pakatut jouset takaavat patjan myötäilevän kehoa

👍 jos kaksi nukkujaa, et edes huomaa toisen kääntymistä.

 

Huonot puolet:

👎 jousien määrä vaihtelee huomattavasti valmistajasta riippuen, itselle sopivan mallin valinta voi olla haastavaa.

 Jensen jenkkisängyn jousitus
Jensen Opal-jenkkisängyn läpileikkauskuva

SänkyKoutsien suositukset pussijousitetuista sängyistä:

 

Mikä on paras sängyn jousitus?

Stemman SänkyKoutsina toiminut Ari Pajunen toteaa, että pussijoustimien eri variaatiot ovat aina paras vaihtoehto jousistoon. Pussijousiston yksittäiset jouset takaavat, että jousisto myötäilee kehoa parhaalla mahdollisella tavalla. 

”Pussijoustimien eri variaatiot ovat aina paras vaihtoehto jousistoon.” –Stemman SänkyKoutsi Ari Pajunen

Pelkkä jousisto ei kuitenkaan riitä takaamaan laadukasta sänkyä; olennaista on valita sänky, jossa on lisäksi joustavat materiaalit.

”Jos patjan päältä puuttuu joustokankaat, on melko sama, mikä jousisto patjassa on. Valitettavasti sellaisiakin patjoja näkee, joissa on laadukas pussijousitus, mutta materiaalit eivät jousta. Tällöin jousiston hyödyt jäävät vain haaveeksi”, Pajunen kertoo.

Yhteenveto: sopiva sängyn jousitus löytyy parhaiten testaamalla eri vaihtoehtoja

Kuten olemme käyneet läpi, patjoihin on olemassa useita erilaisia jousituksia, jotka vaikuttavat patjan ominaisuuksiin ja tuntumaan sekä sitä myötä unesi laatuun.

Merkittävin ero jousitusten välillä liittyy jousien määrään, jousilangan paksuuteen sekä jousituksen kiinnitykseen. Mitä enemmän jousia patjassa on ja mitä vähemmän ne ovat kiinnitettynä toisiinsa tukilangoilla, sitä myötäilevämpi patja on kehollesi.

SänkyKoutsimme suosittelevat erityisesti pussijousitettuja patjoja, koska niiden yksittäin pakatut jouset takaavat parhaan mahdollisen myötäilevyyden kehollesi nukkumisen aikana.

Itsellesi sopivimman patjan ja jousiston löydät aina varmimmin kokeilemalla eri vaihtoehtoja myymälässä.

Oheisesta taulukosta löydät yhteenvetona eri jousitusten plussat ja miinukset.

 

GR

Bonnell

LFK

Pussijousitus

Jousia/m²

yksi jousi kiertää koko patjan

105

230

400+

Plussat

+ kestää käytännössä ikuisesti

+ hyvä, kantava ja jämäkkä jousitus

+ suosittu ja edullinen jousitus

+ jouset eivät painu pohjaan saakka

+ jousia yli 200, joten tukipisteitä on reilusti

+ jousisto mukailee kehon muotoja ja liikkeitä.

+ yksittäin pakatut jouset takaavat patjan myötäilevän kehoa

+ jos kaksi nukkujaa, et edes huomaa toisen kääntymistä

Miinukset

- ei muotoudu kehon muotojen mukaan

- ei pintapehmeyttä

- riippumattoefekti: patja painuu notkolle siitä, missä nukkujat ovat

- jos kaksi nukkujaa, koko sänky heiluu, kun toinen kääntyy

- kiinni toisissaan olevat jouset aiheuttavat koko sängyn huojuvuuden kääntyessä

- ei muotoudu kehon mukaan yhtä hyvin kuin pussijousitus.

- jousien määrä vaihtelee huomattavasti valmistajasta riippuen, itselle sopivan mallin valinta voi olla haastavaa.

 

SänkyKoutsit apunasi myymälöissä ja etänä

Itsellesi sopivimman patjan ja jousituksen löydät aina varmimmin testaamalla eri vaihtoehtoja myymälässä. SänkyKoutsimme auttavat sinua mielellään valinnan tekemisessä.

Mikäli myymälässä vierailu ei ole mahdollista, saat apua SänkyKoutseiltamme myös etänä.

Varaa maksuton palveluaika SänkyKoutsille