Hyvän unen opas, osa 1: Oikeanlainen vuode on sijoitus hyvinvointiisi

Sijoita hyvinvointiin, hanki oikeanlainen peti.

Tässä Hyvän unen opas -blogisarjan ensimmäisessä osassa pääset tutustumaan oikean vuoteen valintaan. Kerromme myös mistä tunnistaa, että sängyn uusiminen saattaisi olla ajankohtaista.

Vietämme kolmasosan ajastamme nukkuen, joten on selvää, että unen laatu on yksi hyvinvoinnin suurimmista kulmakivistä. Unen laatuun vaikuttavat vahvasti elämäntapamme ja terveydentilamme, mutta usein jää mainitsematta, kuinka tärkeää on nukkua juuri Sinulle sopivassa vuoteessa. Liian kova tai pehmeä patja saa meidät vaihtamaan asentoa useaan kertaan yön aikana, mikä tekee unesta katkonaista, emmekä palaudu yön aikana tarpeeksi.

Unen laatu hyvinvoinnin kulmakivenä

Suunnitteletko panostavasi hyvinvointiin entistä enemmän? Se tarkoittaa meille eri asioita, mutta runsas ja hyvälaatuinen uni on aina avainasemassa. Toiseksi, mikä olisi sen mukavampaa kuin aloittaa elämäntaparemontti kunnon yöunilla!

Unenlaatua voit parantaa omilla valinnoillasi, kuten ravinteikkaalla ruokavaliolla, säännöllisellä liikunnalla ja unirytmillä. Elämäntapoihin ja tekemiimme valintoihin arjessa on hyvä kiinnittää huomiota, kun on puhe uniasioista. Olennaista on kuitenkin, että nukut juuri Sinulle oikeanlaisessa vuoteessa. Unen tulisi olla rauhallista, nukkuma-asennon miellyttävä ja lihasten on päästävä rentoutumaan yön aikana. Näin aamu alkaa virkeänä ja levänneenä. Uni on meille elintärkeä asia, koska se ylläpitää mielen virkeyttä ja parantaa vastustuskykyämme. Oikeanlaisen patjan valinta on erityisen tärkeää selkä- ja nivelvaivoista sekä allergia- ja astmaoireista kärsiville. Oikeilla valinnoilla voit minimoida oireita ja nauttia paremmasta elämänlaadusta.

Vinkit patjan valintaan

Jos et vielä tiedä mitä etsit, oikean patjan valitseminen voi ensi vilkaisulla kuulostaa hankalalta ja eri myymälöiden laaja tarjonta vähintäänkin hämmentävältä. Patjan uusimista harkitessasi kannattaa ensin selvittää, että millaisia ominaisuuksia juuri sinä tarvitset. Vertaile rauhassa eri vaihtoehtoja ja rakenna budjettisi sen mukaisesti. Hyödynnä myyjien asiantuntemus ja kokeile rohkeasti erilaisia patjoja myymälöissä. Sänky tulisi aina hankkia sen mukaan, millaisen patjan kehosi tarvitsee, jotta se pääsee palautumaan riittävästi yön aikana.

Muista nämä yleisohjeet patjan valinnassa:

 • Ergonomisin patjan on kehoa myötäilevä; siellä missä kehossa on leveyttä, on patjassa oltava pehmeyttä, sekä siellä missä kehossa on painoa, on patjassa oltava kantavuutta.
 • Parhaat pintamateriaalit ovat hengittäviä, elastisia, kosteutta poistavia ja vesipestäviä.
 • Laadukkaassa patjassa on pitkät takuuajat materiaaleille.
 • Kooltaan patjan tulisi olla vähintään n. 15 cm pidempi kuin nukkuja ja leveydeltään vähintään 80 cm/nukkuja.
 • Mitä painavampi nukkuja, sitä kovempi patja ja sama toisinpäin – mitä kevyempi nukkuja, sitä pehmeämpi patja.

Milloin on aika uusia sänky?

Yleisesti voidaan sanoa, että laadukas vuode kestää tavallisessa käytössä 10–15 vuotta, jonka aikana sijauspatja tulisi vaihtaa uuteen 1–2 kertaa. Patjanvaihtotiheyteen vaikuttavat myös patjan laatu, nukkujan paino sekä se, miten hyvin patjasta on pidetty huolta.

Käytä apuna näitä merkkejä, jos et ole täysin varma, milloin on aika uusia sänky:

 • Vuode on muuttunut käytössä epämukavaksi
 • Kehossa esiintyy puutumista tai asennon vaihtaminen tekee kipeää
 • Uni on katkonaista tai levotonta
 • Säryt ja kivut niskassa tai selässä yön aikana tai aamulla
 • Patjaan on painunut nukkumapaikallesi kuoppa tai ulkonäkö on kulahtanut
 • Jouset tuntuvat päällysmateriaalin läpi

Tutustu sänkyihin ja niiden oheistuotteisiin verkkokaupassa tai lähimmässä Stemma-myymälässä, jossa sinua palvelee aina asiantunteva henkilökuntamme!

Meillä Stemmassa on vuosikymmenien kokemus asiantuntemus erilaisten sänkyjen myynnistä. Moni kääntyy puoleemme vielä vuosien jälkeen, kun sängyn hankinta tulee uudelleen ajankohtaiseksi. Monipuolisesta ja laadukkaasta sänkyvalikoimastamme löydät muun muassa jenkki- ja moottorisänkypaketit, runko- ja joustinpatjat sekä vuoteet perheen pienimmille.