Puu vai joku muu? Kesäkalusteiden materiaalilla on väliä

Puu vai joku muu? Kesäkalusteiden materiaalilla on väliä
Kesäasunnon ei tarvitse olla enää perintökalusteiden loppusijoituspaikka. Jos asut mökillä lähes koko kesän, on hyvä idea panostaa asumismukavuuteen ja kestäviin valintoihin. Kesäkalusteista on iloa pitkään, kun niiden materiaalit ovat käyttötarkoitukseen sopivia. Kestävät valinnat ohjaavat myös kesäkalusteiden hankintaa, mutta tunnetko materiaalien eron ja kestävyyden?

Puu mikäs muu - kestävä ja luotettava

Mihinpä kestävä ja monikäyttö puu ei taipuisi? Puu on materiaalina luja ja kestävä ja eri puulajeilla saa luotua erilaista ilmettä kalustukseen – ehkä vaaleaa koivua pöytään ja syvän ruskeaa tammea lipastoon?

Puu toimii niin sisä- kuin ulkotiloissa, mutta olennaista sen säilymiselle on oikeanlainen suojaus käyttökohteen mukaan. Luonnon materiaalina puu on altis homeelle, jonka vuoksi säännöllinen peruspuhdistus kostealla liinalla on paikallaan. Perusteellisempi pesu on tehtävä aina ennen puun käsittelyä.

Puukalusteita tuodaan ympäri maailmaa, mutta vihreän kullan Suomesta löydät reilusti kotimaista valikoimaa. Esimerkiksi Kiteen kalusteen Notte-puusohvassa ja Notte-runkosängyssä on molemmissa klassikon ainesta tyylitietoisimpaankin mökkiin.

Myös puun jäljitelmiä on monia. Esimerkiksi ulkokäyttöön suunniteltu aintwood kestää hyvin erilaisia sääolosuhteita. Se muistuttaa ulkonäöltään puuta, mutta kestää paremmin kosteutta eikä ole altis homeelle. Kurkkaa esimerkiksi Suvi Aintwood -pöytäryhmä, joka on tyylikäs ja kevyt mutta tukeva ratkaisu isojenkin kesäillallisten keskipisteeksi.

Dyyni-ruokapöytäryhmä

Kevyt ja joustava rottinki hurmaa sisustajan

Trendikäs ja ekologinen rottinki tuo sisustukseen pehmeyttä ja luonnollisuutta. Rottinki on bambun sukulaispalmukasvi, joka tulee Suomeen pääosin Indonesiasta.

Trooppisena puulajina rottinki ei pahastu säävaihteluista ja nauttii sopivasta kosteudesta. Varsinaiseksi ulkokalusteeksi rottinkia ei kuitenkaan suositella, mutta puolittainen ulkotila kuten terassi tai katos sopii hyvin. Rottinkia ei kannata jättää sateeseen tai lumeen eikä sitä sovi unohtaa liian kuivaan huoneilmaan, jossa materiaali voi kuivua ja napsahtaa poikki. Myös liian kuuma paikka takan tai patterin edessä voi kuivattaa rottinkikalustetta liiaksi.

Vaikka rottinkikalusteita ei voi sinne tänne jättää, on kevyitä rottinkikalusteita helppo siirrellä. Joustava rottinki on myös mukava käyttää ja taipuupa tämä taitellen työstettävä materiaali moneen tyyliinkin. Esimerkiksi Roni-rottinkituolista ei särmää puutu ja Ronja-riippukeinu tuo luonnollisella värillään pehmeyttä huoneeseen.

Rottingin lisäksi suosittelemme tutustumaan bambukalusteisiin. Myös bambu toimii paremmin kuin hyvin kesäkalusteissa. Toisin kuin rottinki, bambu kestää paremmin kosteutta ja lämpötilanvaihteluita. Luonnon materiaalina bambukalusteiden kuivumista ja homehtumista kannattaa kuitenkin varoa. Hoidoksi riittää öljyäminen sekä ilmava säilytys. Tutustu vaikka näihin bambutuoleihin ja -pöytiin, joista ei tyyliä puutu.

Suvituuli-riippukeinu

Polyrottinki on terassin huolettomin

Toisin kuin aito rottinki, polyrottinki kestää ulkona läpi talven. Joustava ja kestävä polyrottinki on helppohoitoinen pihakalusteiden materiaali.

Polyrottinki on puristettua muovikuitua, joka jäljittelee perinteisen rottingin ulkonäköä, mutta on ominaisuuksiltaan käytännöllisempi. Esimerkiksi tähän kannelliseen Suvi-pehmustearkkuun säilöt sateelta turvaan terassin tyynyt ja viltit tai tämän Suvi-aurinkotuolin voit jättää huoletta ulos odottamaan pilven takaa ilmestyvää aurinkoa.

Polyrottinki kestää hyvin käyttötarkoituksessa, johon on se on suunniteltu. Asiaankuulumatonta rasitusta kuten kalusteiden päälle nousemista tai painavien tavaroiden kasaamista niiden päälle kannattaa kuitenkin välttää.

Alumiini palvelee säällä kuin säällä

Luonnon materiaalien lisäksi sisustajan luottomateriaali on alumiini. Ruostumaton materiaali kestää sään vaihteluita ja käyttöä. Se on myös hyvin kierrätettävissä.

Alumiinia kannattaa harkita esimerkiksi parvekkeen tai terassin sohviin ja pöytäryhmiin, sillä se on materiaalina äärimmäisen kevyt ja helppo liikuteltava. Niistä elämän pienistä kolhuistakaan se ei ole moksiskaan.

Alumiini tavoittaa jyhkeän teollisen ilmeen näyttämättä kuitenkaan raskaalta. Katso vaikka tätä Dyyni-pöytäryhmää! Como-kulmasohvasta ja sen sohvapöydästä löydät myös tiikkiä. Tiikki on äärimmäisen pitkäikäistä ja kestävää, koska se on luonnostaan öljyinen materiaali. Siksi se sopii loistavasti esimerkiksi järvi- ja meriympäristöön. Tiikki on hyvin huollettuna kullanruskean värinen, mutta patinoituu huoltamattomana harmaaksi.

 

Mikä materiaali sopisi sinun kesäparatiisiisi parhaiten? Tutustu Stemman kesäkalusteisiin verkkokaupassamme tai myymälöissämme!

>> Sinua voisi kiinnostaa myös: Kalusta ja huolla terassi kesäkuntoon – lataa ilmainen hoito-opas!