Sisusta uusi terassi käden käänteessä - terassin omistajan muistilista

Sisusta uusi terassi käden käänteessä - terassin omistajan muistilista
Terassikausi käy kuumana, mutta odottaako uusi terassi vielä laittamista? Terassi tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiselle puuhastelulle. Emme ihmettele vaikka vaihtoehtojen paljoudesta vähän häkeltyisikin. Ota haltuun muistilistamme, jolla taiot terassistasi juuri sinun unelmiesi lomaparatiisin!

1. Anna uudelle terassille käyttötarkoitus

Terassi on vapaa-ajan ykkösareena. Ennen kuin tartut kalustekatalogiin, pohdi, mitä juuri sinä haluaisit terassilla tehdä. Laittaa ruokaa? Lueskella? Urheilla? Loikoilla? Kasvattaa kukkia? Askarrella? Vai ehkä näitä kaikkia?

Unohda hetkeksi terassin koko, sijainti ja muut ominaisuudet. Useimmat haaveista ovat vain järjestelykysymyksiä. Kun annat uudelle terassillesi käyttötarkoituksen, on terassin sisustaminen rutkasti helpompaa ja lopputuloksesta tulee takuuvarmasti mieleinen.

Miten terassin koko ja muoto vaikuttavat sisustusvalintoihin?

Terassin koko ja muoto ovat tärkeässä roolissa, kun mietitään sisustusratkaisuja. Pienelle terassille ei kannata ahtaa liikaa kalusteita, sillä se tekee tilasta tukkoisen ja vaikeakulkuisen. Tällöin kannattaa keskittyä muutamaan monikäyttöiseen kalusteeseen, kuten pieneen pöytäryhmään tai sohvaan, joka toimii sekä istumiseen että lepäilyyn.

Jos terassi on kapea ja pitkä, voi olla viisasta sijoittaa kalusteet yhteen päähän ja jättää toiseen päähän enemmän kulkutilaa. Pyöreä tai neliömäinen terassi taas antaa enemmän vapautta kalusteiden sijoitteluun, ja tilan voi jakaa esimerkiksi ruokailu- ja oleskelualueeseen.

Myös terassin muoto voi vaikuttaa kalusteiden valintaan. Kulmikkaat kalusteet sopivat usein paremmin suorakaiteen muotoiselle terassille, kun taas pyöreät muodot pehmentävät kulmia ja luovat harmoniaa. Epäsymmetrisellä terassilla voi leikitellä erikokoisilla ja -muotoisilla kalusteilla, jotka luovat mielenkiintoista rytmiä tilaan.

2. Nimeä terassin tärkeimmät kalusteet

Kun terassille on löytynyt käyttötarkoitus ja suunnittelu etenee haaveiluun puolelle, voit alkaa miettiä kalusteita. Mitkä ovat terassin olennaisimmat kalusteet? Jos käyttötarkoituksia on monta, mitkä kalusteet yhdistävät tekemisiä?

Tarvitaanko iso pöytä ruokailuun, väljä tila riippumatolle vai kenties kokonainen sohvaryhmä? Grillijuhlien ystävälle suosittelemme Dyyni-kesäkeittiön kulmakokonaisuutta tai jopa kahdeksalle hengelle jatkettavaa Dyyni-pöytäryhmää. Viherpeukalona tutustuisimme Marla-kukkapylväisiin tai Day-kukkalaatikkoon. Rentoilijaa voisivat kiinnostaa upea Como-sohvaryhmä tai ihana Suvi-riippukeinu.

3. Panosta pitkään ikään, panosta kesäkalusteiden materiaaleihin

Lomaparatiisi alkaa hahmottua ja uusi terassi on pian jo totta. Pohdi vielä, mikä kesäkalusteiden materiaali sopisi terassillesi parhaiten.

Panostamalla kalusteiden ja sisustuselementtien materiaaleihin, pidennät välittömästi niiden käyttöikää. Muista myös suojata kalusteet tarvittaessa kosteudelta ja auringolta!

Valitse materiaali, joka...
  • sopii sinun terassillesi: suojaako lasitus tai katos kalusteitasi sateelta? Löytyykö kalusteille sääsuojaa sateen tai lumen varalta?
  • sopii sinun käyttöösi: onko kotonasi kuratassuja eli tarvitaanko helposti puhdistettavia materiaaleja?

 Sinua voisi kiinnostaa myös:
>> Puu vai joku muu? Kesäkalusteiden materiaalilla on väliä
>> Kalusta ja huolla terassi kesäkuntoon – lataa ilmainen hoito-opas!

4. Asiantuntija auttaa löytämään sinulle sopivimmat kesäkalusteet

Kun tärkeimmät kalusteet ja niiden materiaali on valittu, on aika käydä kaupoille! Yksin sinun ei kuitenkaan tarvitse jäädä valikoiman keskelle. Asioit sitten Stemman verkkokaupassa tai myymälässä, me olemme apunasi!

Ilmainen kalustus- ja räätälöintipalvelumme auttaa sinua löytämään sopivimmat kalusteet terassillesi aikaa ja rahaa säästäen. Paikallisten yhteistyökumppaneiden kautta voit tarvitessasi saada apua niin sisustussuunnitteluun kuin kodintekstiilien hankintaan. Me Stemmalla haluamme, että kalusteet kestävät elämää ja siksi voit olla varma, että meillä teet vain nappivalintoja.

5. Sisusta terassi persoonalliseksi yksityiskohdilla

Kun terassin keskeisimmät kalusteet ovat löytyneet, viimeistele terassi niin, että siellä haluaisi viipyä päivät pääksytysten. Lisäätkö väriä, pehmeyttä, särmää vai kaikkia näitä? Tee terassista oma lomaparatiisisi!

Tekstiilit ja käsityöt: Makramet, tyynyt, peitot, rahit ja korit luovat kesäistä ilmettä terassille kuin terassille. Ripaus boheemiutta kuuluu kesään. Mitä laittaisit näihin Pinja-koreihin? Tämä makrame-seinävaate puolestaan on oikea katseenvangitsija ja koristat sillä hetkessä tyhjän seinän! Sohvalta on myös hyvä löytyä lämmin peitto viileän tuulahduksen tai pienien päiväunien varalle.

Matot: Luksusta vai rönsyilevää mökkitunnelmaa? Valitse terassin matoksi ylellinen Rico-matto tai helposti asiakkaittemme suosikkimatto Louhi. Molemmat matot soveltuvat sisälle ja terassille ja ovat helppoja puhdistaa.

Säilytystilaa: Säilytys- vai laskustilaa vai molempia? Säilytyskalusteisiin piilotat vaikka mitä ja päälle perustat vaikka pienen kotiyrttipuutarhan. Esimerkiksi tämä Suvi-pehmustearkku kätkee sisäänsä vaikka koko terassin pehmusteet ja toimii myös näppärästi vaikka pöytätilana! Venla-penkillä puolestaan voit lepuuttaa jalkoja tai voit käyttää sitä vaikka laskutilana.

Miten terassin valaistus kannattaa suunnitella?

Valaistus on tärkeä osa terassin tunnelmaa ja käytettävyyttä. Hyvin suunniteltu valaistus luo kodikkuutta, korostaa sisustuselementtejä ja mahdollistaa terassin käytön myös pimeän tullen. Valaistusta suunnitellessa on hyvä miettiä, mihin tarkoitukseen valoa tarvitaan: ruoanlaittoon, ruokailuun, lukemiseen vai yleiseen tunnelman luomiseen?

Terassille kannattaa luoda useita valaistuspisteitä eri tarkoituksiin. Ruokapöydän yläpuolelle sopii hyvin riippuvalaisin tai pöytävalaisin, joka antaa kohdennettua valoa ruokailuun. Oleskelualueelle taas voi sijoittaa lattiavalaisimia tai seinävalaisimia luomaan pehmeää tunnelmavaloa. Myös kynttilät ja lyhdyt ovat erinomainen tapa tuoda terassille lämmintä hehkua.

Valaistuksen ei tarvitse olla aina kirkasta, vaan himmentimellä varustetut valaisimet antavat mahdollisuuden säätää valon määrää tilanteen mukaan. Näin voit luoda terassille juuri haluamasi tunnelman, oli se sitten romanttinen illallinen tai rentouttava lukuhetki.

Myös valaistuksen sijoittelulla on väliä. Valaisimia voi ripustaa katon lisäksi myös seinille tai kasvien lomaan. Näin valo jakautuu tasaisemmin ja luo mielenkiintoisia yksityiskohtia terassille. Erityisesti epäsuora valaistus, kuten seinille suunnatut valonheittimet, luo kauniin ja pehmeän lopputuloksen.

Jos olet epävarma terassisi valaistusratkaisuista, käänny rohkeasti asiantuntijan puoleen. Sisustussuunnittelijat ja valaistusalan ammattilaiset auttavat mielellään löytämään juuri sinun terassillesi sopivat valaistusratkaisut, jotka tekevät tilasta viihtyisän ja toimivan.

6. Terassi on valmis elettäväksi!

Valmista! Terassi on elämistä varten, joten nyt on aika käydä nauttimaan. Elämä tuo mukanaan monenlaisia käänteitä, joten myös terassisi tulee varmasti vielä ajan saatossa muuttumaan. Aina kun kaipaat muutostyöhön tukea, olemme täällä sinua odottamassa!

Miten terassin yksityisyyttä voi lisätä sisustuksen avulla?

Jos terassisi sijaitsee lähellä naapureita tai ohikulkijoiden katseilta suojassa, yksityisyyden lisääminen voi olla tarpeen. Onneksi sisustuksen avulla on monia keinoja luoda terassille suojaisa ja rauhallinen tunnelma.

Yksi helppo tapa lisätä yksityisyyttä on käyttää näkösuojia, kuten sermiä, tilanjakajaa tai ritiläseiniä. Nämä elementit rajaavat näkyvyyttä terassille ja luovat samalla mielenkiintoista struktuuria tilaan. Näkösuojat voivat olla puuta, metallia, tekstiiliä tai vaikka luonnonmateriaalia, kuten bambua.

Myös kasvit ovat erinomainen tapa lisätä yksityisyyttä ja luoda samalla vehreyttä terassille. Suuret ruukkukasvit, kuten bambu, havupuut tai lehtipensaat, muodostavat luonnollisen näköesteen ja pehmentävät ympäristön ääniä. Köynnöskasvit taas voi ohjata kasvamaan terassin kaiteisiin tai seinämiin, jolloin ne luovat elävää ja muuntuvaa suojaa.

Myös tekstiileillä voi lisätä yksityisyyttä ja kodikkuutta terassille. Verhot, markiisit tai aurinkovarjot suojaavat sekä katseilta että auringon paahteelta. Valitse terassillesi sopivia ulkokäyttöön tarkoitettuja kankaita, jotka kestävät säätä ja auringon valoa haalistumatta.


Me Stemmalla olemme aina valmiina ideoimaan kanssasi, kuinka saat terassistasi kaiken haluamasi irti. Tutustu Stemman kesäkalusteisiin verkkokaupassamme tai myymälöissämme!