Tyynyjen hoito-ohjeet

Hoito-ohje tyynylle.

Tyynyt säilyvät pitkään kuohkeina ja ilmavina kun hoidat niitä hyvin.Stemman SänkyKoutsina toiminut Ari Pajunen kertoo, että tyynyjen peseminen, sopiva pesulämpötila sekä pesuohjelma riippuvat tyynyn valmistusmateriaalista. Tyynyjen hoidossa kannattaa noudattaa mukana tulleita ohjeita tai tarkistaa pesuohjeet valmistajan sivuilta.

Kerromme tässä artikkelissa yleiset ohjeet eri materiaaleista valmistettujen tyynyjen pesemiseen.

Huom! Tarkista oman tyynysi materiaali ja soveltuvuus pesemiseen ennen tyynyn pesua.

Yleiset tyynyn pesu- ja hoito-ohjeet

1. Tyynyn tuulettaminen: viikoittain

Pajunen kertoo, että kaikille tyynyille on yhteistä, että niitä tulee tuulettaa säännöllisesti, mielellään viikoittain. ”Tyynylle kertyy viikoittain paljon käyttötunteja, jonka aikana siihen irtoaa hikeä ja muuta likaa. Siksi tyynyä on hyvä pöyhiä ja tuulettaa säännöllisesti”, Pajunen täsmentää.

Hän muistuttaa, että vuoteen kannattaa antaa tuulettua ennen petaamista, jotta yön aikana vuodevaatteisiin kerääntynyt kosteus ehtii haihtua.

2. Tyynyn peseminen: 3–4 krt vuodessa

Tyyny on hyvä pestä kolmesta neljään kertaan vuodessa, mikäli tyynyn materiaali sallii pesun. Esimerkiksi viskoelastista materiaalia, joita ovat muistivaahto, memory foam, älyvaahto ja kylmävaahtomuovi, ei voi pestä, mutta niiden irrotettavan päällisen voi huoletta laittaa pesukoneeseen.

Listasimme alle yleisimpiä tyynyjen pesuohjeita, pese tyynysi kuitenkin aina sen mukana tulleen pesuohjeen mukaisesti.

Tyynyn pesulämpötila: 60°C

Tavallisin tyynyjen pesulämpötila on 60°C. Muista tarkistaa oman tyynysi suositeltu pesulämpötila mukana tulleesta ohjeesta ennen tyynyn pesua.

Tyynyn pesuohjelma: kevyt linkous

Pesun kestävät tyynyt voidaan lähtökohtaisesti pestä konepesussa kevyellä linkouksella. Huomioi, että tyynyjen pesemisessä riittää kolmasosa normaalista pesuainemäärästä.

Pesukonemallista riippuen valikoimassa saattaa olla erillinen vuodevaatteille suunnattu pesuohjelma, joka sopii myös tyynyille. Mikäli erillistä ohjelmaa ei ole, valitse mikä tahansa ohjelma, jossa on kevyt linkous.

Monet tyynyt voi lisäksi kuivata rumpukuivauksella tyynyn ilmavuuden ja kuohkeuden palauttamiseksi.

Tyynyjen pesemiseen riittää 1/3 normaalista pesuainemäärästä.

3. Tyynyn vaihtaminen: 2 vuoden välein

Koska tyynyt ovat kovassa käytössä olevia hygieniatuotteita, ne tulee vaihtaa säännöllisesti uusiin. Tyynyjen suositeltava vaihtoväli on noin 2 vuotta.

Pajunen huomauttaa, että vaihtaessa tyynyn uuteen, vanhaa ei tule viedä mökille tai jättää vierastyynyksi, vaan oikeasti hävittää kierrätysohjeen mukaisesti.

💡 Lukuvinkki: Tyynyn valinta - 4 parasta vinkkiä oikean tyynyn valintaan

Eri materiaalisten tyynyjen hoito-ohjeet

Kuitutäytteisten tyynyjen peseminen

Pöyhimällä säännöllisesti polyesteritäytteistä tyynyäsi, säilytät sen alkuperäisen muodon. Pitääksesi tyynyn hygieenisenä ja raikkaana, pese se 3–4 kertaa vuodessa. Yleensä tyyny voidaan pestä 60°C konepesussa ja lingota kevyesti. Kolmasosa normaalista pesuainemäärästä riittää tyynyn pesuun.

Muotoile tyyny kosteana ja pöyhi täyte tasaiseksi. Suosittelemme varovaista rumpukuivausta tai kuivaamista tasolla ilmavassa paikassa. Pöyhi tyynyä kuivauksen aikana.

👍 Kauppiaiden suosittelemat kuitutäytteiset tyynyt:

Untuvatyynyn pesu

Tuuleta untuvatyynyä viikoittain ja pöyhi sitä säännöllisesti. Pese untuvatyyny 3–4 kertaa vuodessa 60°C konepesussa. Nestemäistä pesuainetta kannattaa annostella 1/3 normaalimäärästä, jottei tyynyyn jää pesuainejäämiä huuhtelun jälkeen. Untuvatuotteiden pesuun on saatavilla omia hellävaraisempia pesuaineita.

Untuvatyyny kuivataan ilmavasti ja pöyhitään kuivumisen aikana. Rumpukuivaus lisää untuvatyynyn pöyheyttä kun se tehdään tyynyn ollessa melkein kuiva.

Untuvatyyny tulee säilyttää aina kuivassa paikassa ilmavasti, jotta täyte pysyy kuohkeana. Pese ja kuivata höyhentyyny aina huolella ennen kuin laitat sen säilytykseen.

👍 Kauppiaat suosittelevat untuvatyynyistä:

Älypehmustetun tyynyn hoito-ohje

Tyynyt joiden täytteenä on lämmön ja painon mukaan muotoutuvaa älypehmustetta, eivät ole pestäviä. Viskoelastista polyuretaanipehmustetta sisältävien tyynyjen päällisen voi kuitenkin pestä tuotteen mukana tulevan ohjeen mukaan. Älypehmusteen hoidoksi suositellaan tuuletusta ja varovaista imurointia. Älypehmustetta ei saa tampata.

Tuuleta älypehmustettuja tyynyjä viikoittain, mutta huomioi, että älypehmustetyynyn lämpöön reagoiva pehmuste kovettuu pakkasessa ja voi vahingoittua. Jäätynyt älypehmustettu tyyny tulee viedä sisään varovasti ja antaa lämmetä hitaasti sisäilmassa.

👍 Kauppiaiden suositukset älypehmustetuista tyynyistä:

Tarkista tyynyn pesu- ja hoito-ohjeet ennen pesemistä

Yllä kävimme läpi yleisimmät tyynyjen pesu- ja hoito-ohjeet. Muista aina tarkistaa oman tyynysi ohjeet, ennen sen pesemistä. Mikäli olet epävarma tyynysi pesuohjeista, tarkista ohjeet valmistajan sivuilta.

Tutustu Stemman monipuoliseen tyynyvalikoimaan