Verhoilukankaan valitsijan sanakirja – tunne ainakin nämä termit!

Verhoilukankaan valitsijan sanakirja – tunne ainakin nämä termit!

Mistä tunnistaa laadukkaan verhoilukankaan? Silittelemällä, materiaalitietoja ynnäämällä vai hintaa tähyilemällä? Määritelmiä laadulle on monia, mutta me suosittelemme vertaamaan materiaalin yleisesti tunnustettuja luokituksia ja sertifikaatteja tarpeisiisi.

Kangasta valitessa tekisi mieli lähteä tekemään päätöksiä kangastyypin mukaan: nahkaa, sileää puuvillaa vai jotain muuta? Kangastyyppi ei kuitenkaan välttämättä kerro kankaan laadusta ja ominaisuuksista. Kangas olisikin hyvä ensisijaisesti valita sen käyttötarkoituksen mukaan ja vasta sen jälkeen paneutua kankaan ominaisuuksiin.

Erilaisilla luokituksilla ja sertifikaateilla saat tietää, miten kangas on tutkittu ja testattu. Niiden avulla pystyt vertailemaan materiaaleja ja näppituntumia luotettavasti keskenään. Pyysimme kankaiden eksperttiä, Orient-Occident Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Henrik Rannikkoa listaamaan ja selittämään kotikäyttöisten verhoilukankaiden laadun mittareita.

Turvallisuus 💚

Öko-Tex-standardi 100

Yksi viime vuosien käytetyimmistä standardeista on Öko-Tex 100. Sen mukaan standardoitu tuote ei sisällä haitallisia kemikaaleja tai myrkkyjä ja on siten turvallinen ja terveellinen käyttää.Öko-Tex 100 pitää sisällään 4 tasoluokitusta, jotka määrittävät tuotteen käyttöä. Taso 4 on määritelty sopivaksi sisustus- ja kalustemateriaaleihin.

Testattavat materiaalit tutkii aina jokin Öko-Tex-organisaation 18 puolueettomasta testauslaitoksesta Euroopassa tai Japanissa. Suurennuslasin alle laitetaan materiaalin koko valmistusprosessi, sillä saadakseen Öko-Tex-standardin pelkkä ainesosien listaus ei riitä – tuotteen läpileikkauksen tulee olla moitteeton.

>> Tutustu Öko-Texiin tarkemmin täältä.

Reach-asetus

EU:n Reach-asetus tarkastelee sekin materiaalin haitallisia kemikaaleja. Sen tavoitteena on turvata ihmisten ja ympäristön hyvinvointia kemikaalien riskeiltä. Lyhenne REACH muodostuu englanninkielisistä sanoista, jotka tarkoittavat kemikaalien rekisteröintiä, arviointia, lupamenettelyjä ja rajoituksia. Kemikaalivirasto arvioi testattavien tuotteiden vaatimustenmukaisuuden.

>> Lue lisää Reach-asetuksesta täältä.

Allergiatunnus

Olet varmasti törmännyt Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n suosituksiin tutkiessasi erilaisia tuotteita aina kauneudenhoitotuotteista kalusteisiin. Laajalti käytetty Allergiatunnus on merkki siitä, että tuote tai palvelu ei yleisesti ärsytä tai herkistä ihoa, aiheuta tuoksuherkkyysoireita tai muita allergia- tai astmareaktioita. Myös tämän tunnuksen myöntäminen perustuu puolueettomiin asiantuntijoiden arviointeihin.

>> Lisätietoa Allergiatunnuksesta löydät täältä.

Laatu ⭐


Martindale: hankauksenkestoarvo

Kankaan ulkonäköä ja kestävyyttä mittaa loistavasti Martindale-arvo. Martindale on eurooppalaisittain tunnetuin kankaan hankauksenkeston mittari.

Martindale-arvo saadaan selville hankaustestillä

Martindale-testissä testikangasta hangataan mekaanisesti villakangasta vasten. Testituloksena ilmoitetaan kierrosmäärä, jonka jälkeen kaksi kankaan lankaa katkeaa, kankaan nukka on hävinnyt osittain tai kokonaan, koekappale on menettänyt merkittävästi massaansa tai sen ulkonäössä on tapahtunut merkittävä muutos.

Testi toistetaan neljästi ja lopputuloksena pidetään tulosten keskiarvoa; näin saadaan martindale-arvo. Mitä korkeampi martindale-arvo on, sitä parempi kulutuksenkestävyys kankaalla on.

Martindale-luku määrittää mihin käyttötarkoituksen kangas soveltuu

Julkisissa tiloissa olevien sohvien kankailta vaaditaan korkeaa martindale-lukua, koska kankaan on kestettävä runsasta käyttöä. Julkisten tilojen kalusteille suositeltu martindale-arvo on yli 45 000.

Kodin huonekaluille riittää puolestaan matalampi martindale-luku: suositusarvo on 20 000. Rannikon mukaan tätä suuremmalla martindale-luvulla varustetut kankaat eivät tarjoa varsinaisesti lisäarvoa kodin kalusteille. ”Kotikäytössä kukaan ei saa sitä kuluttamalla rikki”, Rannikko toteaa viitaten kankaisiin, joiden martindale-arvo on 20 000 tai enemmän.

Suositellut martindale-arvot käyttötarkoituksen mukaan:

  • kodin kalusteet: martindale-luku 20 000
  • julkisten tilojen kalusteet: martindale-luku yli 45 000.

Kun uuden potentiaalisen sohvasi martindale-luku on 20 000, voit luottaa siihen, että materiaali kestää erinomaisesti kotikäytössä.

Pilling: nyppyyntymisarvo

Pilling-arvo kuvastaa kankaan nyppyyntymisherkkyyttä. Nyppääntymisellä tarkoitetaan kangasneuloksen omien kuitujen nousemista kankaan pinnalle ja sotkeutumista keskenään. Tämän seurauksena kankaan pinnalla näkyy pieniä nukkapalloja. Rannikko tarkentaa, että kyse on nimenomaan kankaan omasta nyppyyntymisestä, ei toisen kankaan nukan tarttumisesta.

Ulkopuolisen nukan tarttuminen kankaaseen sekoitetaan usein kankaan omien kuitujen nyppyyntymiseen. Vaatteista ja kodin muista tekstiileistä irtoava nukka tarttuu toisiin kankaisiin herkemmin kuin toisiin. Siksi erinomaisen nyppyyntymisarvon saanut tuote voi aiheuttaa hämmennystä, mikäli siihen tarttuu herkästi ulkopuolista nukkaa. Nukan saat kuitenkin helposti pois esimerkiksi teippiharjalla.

Kankaan oma nyppyyntyminen on yleensä lyhytkuituisten materiaalien ongelma, mutta sitä esiintyy myös karkeammissa pitkäkuituisissa materiaaleissa. Kankaan nyppyyntymisherkkyyttä voidaan mitata laboratoriotestillä, jolloin saadaan määriteltyä kankaan pilling-arvo.

Pilling-arvo määritetään erilaisten testien kautta

Pilling-luku kertoo kankaan taipumuksesta nukkapallojen muodostumiselle. Pilling-arvon määrittämiseksi kankaalle tehdään erilaisia testejä, joiden jälkeen kangasta arvioidaan pilling-arvon muodostamiseksi.

Pilling-luku vaihtelee 1 ja 5 välillä siten, että 5 tarkoittaa vähäistä nyppyyntymistä ja 1 tarkoittaa runsasta nyppyyntymisherkkyyttä.

Pilling-luku kodin huonekalujen kankaissa

Suositeltu pilling-luku sohvan ja muiden kodin huonekalujen tekstiileihin on asteikon korkeammasta päästä 4–5. Tämä tarkoittaa, että kangas on vähemmän altis nukkaantumiselle ja säilyy hyvänä pitkään.

Rannikko kertoo, että pilling-arvot 1 ja 2 eivät ole käytössä huonekalukankaissa lainkaan niiden korkean nyppyyntymisherkkyyden vuoksi. Kyseisten pilling-arvojen mukaiset kankaat ovat käytössä ainoastaan vaateteollisuuden puolella.

Grey- ja blue-asteikko: Valonkesto

Erityisesti kesällä kankaat joutuvat koetukselle: Auringonvalo polttaa kangasta vähitellen heikentäen ja haalistaen sitä. Kankaan tuotannossa voidaan kuitenkin vaikuttaa merkittävästi siihen, miten kangas säilyy valossa.

Valonkestoa voidaan mitata niin kutsutulla grey- tai blue-asteikoilla. Testit tarkoittavat käytännössä samaa asiaa, mutta blue asteikon mittauksessa huomioidaan myös kankaan UV-suojaus. Grey-asteikolla heikoin tulos on 1 ja paras 5, kun taas blue scale -asteikolla 8 on paras tulos. Oli testi kumpi hyvänsä, kotikäyttöön parhaaksi arvoksi on määritelty arvo 5.

Helppohoitoisuus

Kotitaloudessa tekstiilisen kalusteen valinnassa painavat usein myös verhoilukankaan hoitoon vaikuttavat tekijät: kuinka helposti kangas on puhdistettavissa? Pitääkö kangasta suojata jatkuvasti vai onko materiaali itsessään likaa hylkivä?

Monella huonekaluvalmistajalla on omat helppohoitoisuutta kuvaavat mittarinsa tai tuoteperheensä. Lisätietoa tuotteista kannattaakin aina aktiivisesti etsiä myös valmistajan sivuilta tai kysyä lisätietoa myyjältä. Esimerkiksi Stemman asiakkaidenkin laajalti suosimat Orient-Occidentin Aqua Clean sekä Lauritzonin Easycare ovat vastuullisesti tuotettuja ja vesipestäviä vaihtoehtoja verhoilukankaalle.

Vastuullisuus 🌍

Hiilineutraalius

Vastuullisuus ja hiilineutraalius ovat verhoilumateriaalien nousevia megatrendejä. Vaikka yhdenmukaisia mittareita ei ole vielä kehitetty, yhä useammat valmistajat laskevat nyt omaa hiilijalanjälkeään joko sen mukaan, kuinka hiilijalanjälkeä kompensoidaan tehtaalla tai tuotteen valmistuksen jälkeen.

Hiilijalanjäljen mittaukseen lasketaan yleensä päästöt alkutuotannon, rahtauksen, jälkituotannon ja loppukäyttäjälle kuljetuksen osalta. Koska hiilijalanjäljen mittaaminen on vielä verrattain uutta, useat tehtaat eivät itsekään tiedä, kuinka ne ympäristöä kuormittavat. Suomalaiset yritykset ovat alan edelläkävijöitä ja esimerkiksi Orient-Occident Oy on ollut mukana vastuullisessa liiketoiminnassa jo vuosia.

Pähkäilyttääkö verhoilukangas? Stemman kalustus- ja räätälöintipalvelu auttaa sinua löytämään sinulle sopivimmat kalustusratkaisut. Varaa ilmainen tapaaminen täältä!

>> Sinua voisi kiinnostaa myös: Suojaa kalusteesi oikein auringolta