Verhoilukankaan valitsijan sanakirja – tunne ainakin nämä termit!

Verhoilukankaan valitsijan sanakirja – tunne ainakin nämä termit!

Mistä tunnistaa laadukkaan verhoilukankaan? Silittelemällä, materiaalitietoja ynnäämällä vai hintaa tähyilemällä? Määritelmiä laadulle on monia, mutta me suosittelemme vertaamaan materiaalin yleisesti tunnustettuja luokituksia ja sertifikaatteja tarpeisiisi.

Kangasta valitessa tekisi mieli lähteä tekemään päätöksiä kangastyypin mukaan: nahkaa, sileää puuvillaa vai jotain muuta? Kangastyyppi ei kuitenkaan välttämättä kerro kankaan laadusta ja ominaisuuksista. Kangas olisikin hyvä ensisijaisesti valita sen käyttötarkoituksen mukaan ja sen jälkeen paneutua sen ominaisuuksiin.

Erilaisilla luokituksilla ja sertifikaateilla saat tietää, miten kangas on tutkittu ja testattu. Niiden avulla pystyt vertailemaan materiaaleja ja näppituntumia luotettavasti keskenään. Pyysimme kankaiden eksperttiä, Orient-Occident Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Henrik Rannikkoa listaamaan ja selittämään kotikäyttöisten verhoilukankaiden laadun mittareita.

Turvallisuus 💚

Öko-Tex-standardi 100

Yksi viime vuosien käytetyimmistä standardeista on Öko-Tex 100. Sen mukaan standardoitu tuote ei sisällä haitallisia kemikaaleja tai myrkkyjä ja on siten turvallinen ja terveellinen käyttää.Öko-Tex 100 pitää sisällään 4 tasoluokitusta, jotka määrittävät tuotteen käyttöä. Taso 4 on määritelty sopivaksi sisustus- ja kalustemateriaaleihin.

Testattavat materiaalit tutkii aina jokin Öko-Tex-organisaation 18 puolueettomasta testauslaitoksesta Euroopassa tai Japanissa. Suurennuslasin alle laitetaan materiaalin koko valmistusprosessi, sillä saadakseen Öko-Tex -standardin pelkkä ainesosien listaus ei riitä – tuotteen läpileikkauksen tulee olla moitteeton.

>> Tutustu Öko-Texiin tarkemmin täältä.

Reach-asetus

EU:n Reach-asetus tarkastelee sekin materiaalin haitallisia kemikaaleja. Sen tavoitteena on turvata ihmisten ja ympäristön hyvinvointia kemikaalien riskeiltä. Lyhenne REACH muodostuu englanninkielisistä sanoista, jotka tarkoittavat kemikaalien rekisteröintiä, arviointia, lupamenettelyjä ja rajoituksia. Kemikaalivirasto arvioi testattavien tuotteiden vaatimustenmukaisuuden.

>> Lue lisää Reach-asetuksesta täältä.

Allergiatunnus

Olet varmasti törmännyt Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n suosituksiin tutkiessasi erilaisia tuotteita aina kauneudenhoitotuotteista kalusteisiin. Laajalti käytetty Allergiatunnus on merkki siitä, että tuote tai palvelu ei yleisesti ärsytä tai herkistä ihoa, aiheuta tuoksuherkkyysoireita tai muita allergia- tai astmareaktioita. Myös tämän tunnuksen myöntäminen perustuu puolueettomiin asiantuntijoiden arviointeihin.

>> Lisätietoa Allergiatunnuksesta löydät täältä.

Laatu ⭐

Martindale-arvo

Kankaan ulkonäköä ja kestävyyttä mittaa loistavasti Martindale-arvo. Se on eurooppalaisittain tunnetuin kankaan hankauksenkeston mittari.

Martindale-testissä testikangasta hangataan mekaanisesti villakangasta vasten. Testituloksena ilmoitetaan kierrosmäärä, jonka jälkeen kaksi kankaan lankaa katkeaa, kankaan nukka on hävinnyt osittain tai kokonaan, koekappale on menettänyt merkittävästi massaansa tai sen ulkonäössä on tapahtunut merkittävä muutos.

Testi toistetaan neljästi ja lopputuloksena pidetään tulosten keskiarvoa. Kun uuden potentiaalisen sohvasi martindale-luku on 20 000, voit luottaa siihen, että materiaali kestää erinomaisesti kotikäytössä.

Nyppyyntymisarvo

Nyppääntymisellä tarkoitetaan kangasneuloksen kuitujen nousemista kankaan pinnalle ja sotkeutumista keskenään. Nyppyyntyminen on yleensä lyhytkuituisten materiaalien ongelma, mutta sitä voidaan mitata myös laboratoriotestillä. Nyppyyntymisarvo tarkastelee kankaan laatua nyppääntymisen kautta. Nyppyyntymisarvo 4–5 ovat testin kärkituloksia.

Huomio! Ulkopuolisen nukan tarttuminen kankaaseen sekoitetaan usein kankaan omien kuitujen nyppyyntymiseen. Vaatteista ja kodin muista tekstiileistä irtoava nukka tarttuu toisiin kankaisiin herkemmin kuin toisiin. Siksi erinomaisen nyppyyntymisarvon saanut tuote voi aiheuttaa hämmennystä, mikäli siihen tarttuu herkästi ulkopuolista nukkaa. Nukan saat kuitenkin helposti pois esimerkiksi teippiharjalla.

Valonkesto

Erityisesti kesällä kankaat joutuvat koetukselle: Auringonvalo polttaa kangasta vähitellen heikentäen ja haalistaen sitä. Kankaan tuotannossa voidaan kuitenkin vaikuttaa merkittävästi siihen, miten kangas säilyy valossa.

Valonkestoa voidaan mitata niin kutsutulla gray- tai blue-asteikoilla. Testit tarkoittavat käytännössä samaa asiaa, mutta blue asteikon mittauksessa huomioidaan myös kankaan UV-suojaus. Grey asteikolla heikoin tulos on 1 ja paras 5, kun taas blue scale -asteikolla 8 on paras tulos. Oli testi kumpi hyvänsä, kotikäyttöön parhaaksi arvoksi on määritelty arvo 5.

Helppohoitoisuus

Kotitaloudessa tekstiilisen kalusteen valinnassa painavat usein myös verhoilukankaan hoitoon vaikuttavat tekijät: kuinka helposti kangas on puhdistettavissa? Pitääkö kangasta suojata jatkuvasti vai onko materiaali itsessään likaa hylkivä?

Monella huonekaluvalmistajilla on omat helppohoitoisuutta kuvaavat mittarinsa tai tuoteperheensä. Lisätietoa tuotteista kannattaakin aina aktiivisesti etsiä myös valmistajan sivuilta tai kysyä lisätietoa myyjältä. Esimerkiksi Stemman asiakkaidenkin laajalti suosima Aqua Clean on Orient-Occidentin vastuullisesti tuotettama ja vesipestävä vaihtoehto verhoilukankaalle.

Vastuullisuus 🌍

Hiilineutraalius

Vastuullisuus ja hiilineutraalius ovat verhoilumateriaalien nousevia megatrendejä. Vaikka yhdenmukaisia mittareita ei ole vielä kehitetty, yhä useammat valmistajat laskevat nyt omaa hiilijalanjälkeään joko sen mukaan, kuinka hiilijalanjälkeä kompensoidaan tehtaalla tai tuotteen valmistuksen jälkeen.

Hiilijalanjäljen mittaukseen lasketaan yleensä päästöt alkutuotannon, rahtauksen, jälkituotannon ja loppukäyttäjälle kuljetuksen osalta. Koska hiilijalanjäljen mittaaminen on vielä verrattain uutta, useat tehtaat eivät itsekään tiedä, kuinka ne ympäristöä kuormittavat. Suomalaiset yritykset ovat alan edelläkävijöitä ja esimerkiksi Orient-Occident Oy on ollut mukana vastuullisessa liiketoiminnassa jo vuosia.

Pähkäilyttääkö verhoilukangas? Stemman kalustus- ja räätälöintipalvelu auttaa sinua löytämään sinulle sopivimmat kalustusratkaisut. Varaa ilmainen tapaaminen täältä!

>> Sinua voisi kiinnostaa myös: Suojaa kalusteesi oikein auringolta