Halpa sänky – voiko halpa sänky olla hyvä ja mistä sängyn hinta koostuu?

Halpa sänky – voiko halpa sänky olla hyvä ja mistä sängyn hinta koostuu?

Halpa sänky voi kuulostaa houkuttavalta hankinnalta, sillä sänkyjen hinnat vaihtelevat helposti sadoista jopa tuhansiin euroihin, vaikka sängyissä ei ulkoisesti näyttäisi olevan juurikaan eroa. Ulkonäkö ei kuitenkaan ole ratkaiseva tekijä, sillä sängyn hinta koostuu sängyn osista, ominaisuuksista ja materiaaleista.

Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi, mistä sänkyjen suuret hintaerot johtuvat, mistä sängyn hinta todellisuudessa muodostuu ja voiko halpa sänky olla hyvä hankinta.

”Kun valitsee halvan sängyn, tekee automaattisesti kompromissin patjan hyvistä ominaisuuksista, jotka takaavat levolliset yöunet.” –Stemman SänkyKoutsi Ari Pajunen

 

Mistä sängyn hinta koostuu?

Sängyn hinta koostuu sängyn eri osista ja niiden valmistusmateriaaleista. Nyrkkisääntönä on, että mitä laadukkaampia materiaaleja valmistamisessa on käytetty ja mitä parempia unen laatua tukevia ominaisuuksia patjassa on, sitä korkeammaksi sängyn hinta kohoaa.

Sängyn osat, jotka vaikuttavat sängyn hintaan:

  1. runko
  2. jousisto
  3. joustinvyöhykkeet
  4. toppaus- ja kangasmateriaalit
  5. petauspatja

💡 Lukuvinkki: Sängyn valinta – opas elämäsi parhaan sängyn valintaan

 

Näin sängyn osat vaikuttavat sängyn hintaan

1. Sängyn runko on halvimmillaan puukotelo, kalleimmillaan laadukkaasti jousitettu kehoa myötäilevä tuki

Halvimmillaan sängyn runko on puukotelo, jossa ei ole jousituksia. Kun runkoon lisätään jousitukset, hinta nousee automaattisesti. Edullisimmissa sängyissä rungon jousituksena voi olla bonnell-jousitus, mutta korkeamman hintaluokan sängyissä on tyypillistä, että rungossa on käytetty laadukkaampaa pussijousitusta.

Lue seuraavasta kohdasta tarkemmin, miten eri jousitusten laatu vaikuttaa sängyn hintaan.

 

2. Jousisto on merkittävin sängyn hintaan vaikuttava tekijä

Jousisto on merkittävin yksittäinen sängyn hintaan vaikuttava tekijä: mitä laadukkaampi jousitus sängyssä on, sitä korkeammaksi sängyn hinta kohoaa.

Edullisin jousisto on yleisimmin käytössä oleva bonnell-jousitus, jossa yksittäiset spiraalinmuotoiset jouset ovat kiinni toisissaan. Kyseinen jousisto ei ole kaikista myötäilevin vaihtoehto selälle koko matkalta joustavan ominaisuutensa vuoksi. Kiinni toisissaan olevat jouset aiheuttavat lisäksi sen, että kahden nukkujan ollessa sängyllä vierekkäin, koko sänky huojuu toisen kääntyessä.

Kun haluat varmistaa laadukkaat yöunet ja hyvän tuen selälle, SänkyKoutsimme suosittelevat valitsemaan bonnell-jousituksen sijaan laadukkaamman pussijousituksen.

 Mitä laadukkaampi jousitus sängyssä on, sitä korkeammaksi sängyn hinta kohoaa.

Hintaluokan korkeammassa päässä olevissa sängyissä on lähtökohtaisesti aina pocket- eli pussijousitus tai pocket-on-pocket-jousitus, joka tarkoittaa, että perinteisen pussijousen sisällä on yksi tai useampi pussijousi. Pussijouset on pakattu yksittäin omiin kangaspusseihinsa, jonka ansiosta patja muotoutuu ja antaa kehollesi tukea yksilöllisesti siellä, missä tarvitaan. Pocket-on-pocket-jousitus mahdollistaa, että patjaan saadaan luotua erilaisia tuntemuksia; esimerkiksi samanaikaisesti kantavuutta ja pintapehmeyttä parhaan mahdollisen unenlaadun varmistamiseksi.

💡 Lue lisää sängyn jousituksista: Sängyn jousitus – miten sängyn jousitukset eroavat toisistaan?

 

3. Joustinvyöhykkeet tarjoavat kehollesi mukavuutta korkeamman hintaluokan sängyissä

Edullinen sänky on tyypillisesti valmistettu ilman vyöhykejakoa, toisin sanoen patja on saman tuntuinen koko matkalta huomioimatta kehon muotoja. Tällöin keho joutuu muotoutumaan patjan mukaan, eikä päin vastoin kuten olisi kehosi ja unenlaatusi kannalta parasta.

Korkeamman hintaluokan sängyissä on vyöhykejousitus, joka mukailee kehosi muotoja parhaalla mahdollisella tavalla.

Oikealla vyöhykejaolla saadaan varmistettua, että nukkuma-asento pysyy optimaalisena.

Vyöhykejaon ansiosta patja muotoutuu kehon kurvien mukaan antaen tukea siellä, missä tukea tarvitaan ja pehmeyttä siellä, missä kehon on hyvä päästä uppoutumaan patjaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kehon leveiden osien kuten hartioiden ja lantion alla on pehmeyttä, jotta kyseiset kehonosat painuvat syvemmälle patjaan ja kehon kapeampien osien kuten vyötärön ja polvien alla on nostetta, joka auttaa pitämään asennon suorana. Oikealla vyöhykejaolla saadaan varmistettua, että nukkuma-asento pysyy optimaalisena.

 

4. Toppaus- ja kangasmateriaalit vaikuttavat sängyn hintaan ja patjan hyötyihin

Sängyn hintaan vaikuttaa olennaisesti myös jousiston toppausmateriaali sekä patjan muut kangasmateriaalit. Tärkeintä patjan ominaisuuksien ja sängyn hyötyjen kannalta on, että materiaalit ovat laadukkaita ja joustavia.

Lähtökohtaisesti kaikissa yli 1 000 euron sängyissä materiaalit ovat hyvälaatuisia, mutta poikkeuksiakin näkee. Varmuuden saat pyytämällä asiantuntijalta apua tai tarkistamalla itse kankaiden joustavuuden myymälässä venyttämällä kangasta käsiesi välissä.

”Jos patjan päältä puuttuu joustokankaat, on melko sama, mikä jousisto patjassa on. Valitettavasti sellaisiakin patjoja näkee, joissa on laadukas pussijousitus, mutta materiaalit eivät jousta. Tällöin jousiston hyödyt jäävät vain haaveeksi”, Pajunen kertoo.

 

5. Petauspatjan hinta vaihtelee ominaisuuksien mukaan alle sadasta eurosta jopa tuhansiin

Jousiston ohella petauspatja on yksi eniten sängyn hintaan vaikuttavista tekijöistä; petauspatjan hinta vaihtelee alle sadasta eurosta jopa tuhansiin euroihin.

Halvimmat sijauspatjat eivät vaikuta patjan ominaisuuksiin juurikaan, mutta laadukkaimmilla petauspatjoilla patjaan voidaan saada unenlaadun kannalta merkittävästi parempia ominaisuuksia.

💡 Lue tarkemmin petauspatjoista: Hyvän sijauspatjan valintaopas

 

 

Kuinka paljon hyvä sänky maksaa?

Jos etsit sänkyä jatkuvaan pitkäaikaiseen käyttöön, etkä esimerkiksi satunnaisesti käytössä olevaksi vierasvuoteeksi, sänkyyn kannattaa panostaa laadullisesti.

Stemman SänkyKoutsina toiminut Pajunen sanoo pitkän kokemuksensa perusteella, että hyvä parisänky maksaa aina vähintään tuhat euroa. Sitä halvemmissa sängyissä joutuu tyypillisesti tekemään isojakin kompromisseja sängyn laadussa. Pajunen muistuttaa, että halvalta sängyltä ei voi vaatia hyviä ominaisuuksia.

Hyvä parisänky maksaa aina vähintään 1 000 euroa.

 

Mikä on paras sänky hinta-laatusuhteeltaan?

Paras sänky hinta-laatusuhteeltaan on Stemman SänkyKoutsien mukaan sänky, jossa yhdistyy laadukas vyöhykejousitus, laadukkaat joustokankaat sekä pintapehmeyttä tuova petauspatja. Tällaisia ovat esimerkiksi Hilding Feel- ja Jensen-sarjan sängyt.

👍 Stemman SänkyKoutsit suosittelevat Stemman kattavasta sänkyvalikoimasta:

Tutustu valikoimamme kaikkiin sänkyihin

Yhteenveto: halpa sänky on kompromissi, jossa joudut tinkimään yöuniesi laadusta

Sängyn hintaan vaikuttaa moni asia aina jousituksista patjan materiaaleihin ja petauspatjaan. ”Valitettavasti hyvää ja halpaa sänkyä ei ole olemassa”, Pajunen toteaa lyhyesti. Hän muistuttaa, että joudut tekemään kompromissin ja tinkimään yöuniesi laadusta, jos sängystä jää hinnan myötä pois esimerkiksi hyvät toppausmateriaalit tai vyöhykejako.

”Hyviin patjoihin ei laiteta sellaista, mikä ei olisi hyväksi nukkujalle”, Pajunen kertoo ja jatkaa, että laadukkaissa sängyissä on paremmat, joustavammat ja hengittävämmät materiaalit kuin halvemmissa malleissa. Voit huomata eron laadukkaan ja edullisen sängyn välillä kokeilemalla eri sänkymalleja myymälässä.

”Mieluummin panostaa sängyn valintaan kerralla kunnolla niin, että on joka yö hyvä sänky, eikä niin että tyytyy keskinkertaiseen ja kärsii siitä seuraavat 15 vuotta.” –Stemman SänkyKoutsi Ari Pajunen

 

SänkyKoutsit apunasi myymälöissä ja etänä

Itsellesi sopivimman ja hinta-laatusuhteeltaan parhaan sängyn löydät aina varmimmin testaamalla eri vaihtoehtoja myymälässä. SänkyKoutsimme auttavat sinua mielellään valinnan tekemisessä.

Mikäli myymälässä vierailu ei ole mahdollista, saat SänkyKoutseiltamme apua myös etänä puhelimitse.

Varaa maksuton palveluaika SänkyKoutsille