Hyvä sänky selälle – 3 parasta patjavaihtoehtoa selkäkipuiselle
(Kuva: Jensen Beds)
Hyvä sänky selälle voi olla yksi parhaista helpotuksista selkäkipuiselle, sillä oikein valittu patja tarjoaa riittävää tukea ja pitää selkäsi luonnollisessa asennossa yön aikana. Kun selkäsi pääsee rentoutumaan sille luonnolliseen asentoon, väärästä asennosta johtuva jännitys usein helpottuu.
Tässä artikkelissa SänkyKoutsimme käyvät läpi kolme parasta sänkyä selälle, joiden avulla moni selkäkipuinen on saanut parannettua unensa laatua.
Pidäthän kuitenkin mielessä, että sängyn valinta on aina yksilöllistä. Parhaan, omalle selällesi sopivimman sängyn löydät varmimmin testaamalla eri vaihtoehtoja myymälässä asiantuntevan SänkyKoutsin kanssa.
Tutustu SänkyKoutsi-palveluun ja varaa maksuton palveluaika →
💡 Lue myös: Sängyn valinta - Opas elämäsi parhaan sängyn valintaan
Hyvä selälle sopiva patja pitää kehon luonnollisessa asennossa
Hyvä selälle sopiva patja auttaa varmistamaan, että kehosi pysyy luonnollisessa nukkuma-asennossa läpi yön. Stemman SänkyKoutsina toimineen Ari Pajusen mukaan optimaalisessa nukkuma-asennossa selkäranka pysyy suorana, eikä keho painu liian syvälle patjaan. Se takaa, että uni on syvää, levollista ja palauttavaa.
Pajunen kertoo kylkiasennon olevan usein paras nukkuma-asento selkäkipuiselle, sillä patjasta tuleva paine ei kohdistu suoraan selälle. Kylkimakuuasennossa myös hengittäminen sujuu helpommin, jolloin uni on syvempää kuin selällä nukkuessa.
Kylkiasento on paras nukkuma-asento selkäkipuiselle, sillä patjasta tuleva paine ei kohdistu suoraan selälle.
Toisaalta selkäkivusta kärsivälle paras nukkuma-asento ei aina ole yhtä yksiselitteinen; yhdelle optimaalinen asento takaa kivun lievityksen, kun toinen saattaa hetkellisesti hyötyä virheellisestä nukkuma-asennosta pahimman kivun helpottamiseksi.
Optimaalinen nukkuma-asento takaa, että uni on syvää, levollista ja palauttavaa.
Hyvä sänky selälle on aina yksilöllinen valinta
Jos olet joskus kamppaillut selkäkipujen kanssa, olet saattanut huomata, kuinka yhdellä alustalla makaaminen helpottaa kipua, kun taas toisenlainen alusta pahentaa sitä. Voi esimerkiksi olla, että kovalla lattialla makaaminen sopii selällesi, mutta pehmeällä patjalla kivutonta asentoa ei tunnu löytyvän.
On hyvin yksilöllistä, millainen alusta sopii kenenkin selälle. Tästä syystä myös hyvä sänky selälle on aina yksilöllinen valinta; toiselle sopii pehmeämpi, kehoa myötäilevä patja, kun taas toiselle jämäkkä, selkää tukeva patja.
Listasimme alle kolme parasta patja- ja sänkytyyppiä, joista moni selkäkipuinen on saanut helpotusta. Muistathan kuitenkin, että itsellesi sopivimman patjan löydät aina varmimmin testaamalla vaihtoehtoja myymälässä.
3 parasta patjavaihtoehtoa selkäkipuiselle
1. Selkäkipuinen saattaa hyötyä hetkellisesti kovemmasta patjasta
Pajunen kertoo, että selkäkipuiselle suositellaan hetkellisesti kovempaa patjaa. Kovalla patjalla takamus nousee ylös ja selkärankaa ympäröivät lihakset joutuvat venytykseen vääntäen ristiselän kaarelle. Tämä nukkuma-asento ei ole optimaalinen syvän ja palauttavan unen kannalta mutta saattaa tuoda helpotusta, jos selkä vaatii kääntämisen virheelliseen asentoon kivun hellittämiseksi.
Kova patja kannattaa vaihtaa joustavampaan selkäkivun hellittäessä. Joustavampi, kehoa myötäilevä ja selälle sopiva patja on parempi valinta miellyttävän nukkuma-asennon löytämiseksi sekä syvemmän unen varmistamiseksi.
💡 Vinkki: Patjaan voi saada kovan tuntuman valitsemalla napakan petauspatjan, kuten Hilding Ergo tai Tempur Original.
Tutustu valikoimamme koviin patjamalleihin →
Kuinka usein patja tulisi vaihtaa, jotta se tukisi selkää parhaalla mahdollisella tavalla?
Yleinen suositus on, että patja olisi hyvä vaihtaa 7-10 vuoden välein. Tämä perustuu siihen, että ajan myötä patjan materiaalit alkavat menettää tukevuuttaan ja muotoutua käytön mukaan. Kulunut patja ei enää tue selkää optimaalisesti, mikä voi pahentaa selkäkipuja.
On kuitenkin hyvä muistaa, että patjan käyttöikä riippuu monesta tekijästä, kuten patjan laadusta, käyttötavasta ja käyttäjän ominaisuuksista. Esimerkiksi hyvin kevyt henkilö ei välttämättä kuluta patjaa yhtä nopeasti kuin painavampi henkilö.
Selkein merkki patjan vaihtotarpeesta on, jos alat tuntea selkäkipua tai heräilet öisin useammin kuin ennen. Myös patjan ulkoiset merkit, kuten kulumat, kuopat tai rikkinäiset jouset, kertovat siitä, että patja on tullut tiensä päähän.
Jos olet epävarma patjasi kunnosta, käy juttelemassa SänkyKoutsin kanssa. He auttavat sinua arvioimaan, onko patjan vaihto ajankohtaista ja osaavat suositella selällesi parhaiten sopivia vaihtoehtoja. Näin varmistat, että saat jatkossakin nauttia hyvistä yöunista ja kivuttomista aamuista.
2. Tempur® on hyvä patja selälle pitkällä tähtäimellä
Siinä missä kovempi patja voi tuoda hetkellisesti helpotusta selkäkipuun, Tempur on hyvä patja selälle pitkällä tähtäimellä ja toimii myös apuna selkävaivoista kärsivälle.
Tempurin yksilöllisesti muotoutuva materiaali on erinomainen apu selkäkipuiselle, sillä se mahdollistaa keholle sopivan nukkuma-asennon löytämisen. Patja tukee kehoa sieltä, missä tukea tarvitaan ja antaa siten selän rentoutua sille luonnolliseen asentoon.
Tempur-materiaalin on lisäksi havaittu lievittävän jännitystä kehon kivuliailla alueilla nukkumisen aikana, mikä osaltaan helpottaa nukahtamista ja parantaa nukkumisergonomiaa.
3. Moottorisänky voi olla selkäkipuisen helpotus
Pajunen kertoo moottorisängyn olevan loistava valinta selkäkipuiselle, sillä sen saa helposti ihanteellisen lepoasentoon ja sänkyä pystyy säätämään kehon tarpeiden mukaisesti. Voit esimerkiksi laskea tai nostaa sängyn päätyjä löytääksesi selällesi sopivan ja kivuttoman asennon.
Säätöominaisuus mahdollistaa myös, että kehosi paino jakautuu tasaisemmin patjaa vasten. Kun paino jakautuu tasaisemmin, saat vähennettyä painetta selkärangalta sekä lihaksilta ja helpotettua näin selälle tulevaa kuormitusta.
Valikoimastamme löydät moottorisänkyjä kovilla, keskikovilla ja pehmeillä patjoilla. Halutessasi voit valita Tempurin moottorisängyn, jolloin saat Tempur-patjan hyödyt yhdistettynä moottorisängyn ominaisuuksiin.
Voiko patjatyypin vaihtaminen aiheuttaa aluksi lisää selkäkipuja, vaikka se olisi pitkällä tähtäimellä hyväksi?
On täysin normaalia, että patjatyypin vaihtaminen voi aluksi aiheuttaa hieman lisää selkäkipuja, vaikka uusi patja olisikin pitkällä tähtäimellä parempi valinta selällesi. Tämä johtuu siitä, että kehosi on tottunut vanhaan patjaan ja sen tarjoamaan tukeen. Kun vaihdat uuteen patjaan, selkärankasi ja lihaksesi joutuvat sopeutumaan uuteen nukkumisasentoon ja erilaiseen tukeen.
Sopeutumisprosessi voi viedä muutamasta päivästä pariin viikkoon, ja tänä aikana saatat tuntea lievää epämukavuutta tai jopa lisääntynyttä kipua selässäsi. Tämä on kuitenkin vain merkki siitä, että kehosi mukautuu uuteen patjaan ja etsii optimaalista asentoa. Samalla selkälihaksesi aktivoituvat tavalla, johon ne eivät ole tottuneet vanhalla patjalla.
Sopeutumisvaiheen jälkeen huomaat, että uusi patja tukee selkääsi paremmin ja selkäkipusi alkavat helpottaa. Kärsivällisyys ja kehon kuunteleminen ovat avainasemassa, kun totuttelet uuteen patjaan. Pian pääset nauttimaan levollisemmista ja kivuttomammista öistä hyvän patjan ansiosta.
Mitä muita tekijöitä kannattaa huomioida patjan lisäksi selkäkipujen lievittämiseksi?
Patjan ohella on useita muita tekijöitä, jotka voivat auttaa lievittämään selkäkipuja. Yksi tärkeimmistä on nukkumisasento. Kokeile asettaa selällään nukkuessasi tyyny polvitaipeiden alle. Tämä auttaa pitämään selkärangan luonnollisessa asennossa ja vähentää alaselkään kohdistuvaa painetta. Tyynyn paksuus riippuu yksilöllisistä tarpeista, mutta yleensä 1–2 senttiä paksu tyyny on hyvä aloituskohta.
Vastaavasti kylkiasennossa tyyny reisien välissä auttaa pitämään lonkat, lantion ja selkärangan linjassa. Näin vältetään selän kiertyminen, joka voi pahentaa kipua. Tyynyn tulisi olla sen verran korkea, että selkä pysyy suorassa, mutta ei niin paksu, että asento tuntuu epämukavalta.
Selkälihasten vahvistaminen on myös ensiarvoisen tärkeää. Vahvat keskivartalon lihakset tukevat selkärankaa ja auttavat ylläpitämään hyvää ryhtiä. Hyviä harjoituksia ovat esimerkiksi lankku, selän ojennukset ja kyljen nostot.
Hyvä tyyny on selkäkipuiselle yhtä tärkeä kuin hyvä sänky
Hyvän patjan lisäksi tyyny on unen ja nukkumisergonomian kannalta yksi merkittävämpiä hankintoja. Hyvä tyyny tukee niskaasi ja pitää pääsi nukkumisen aikana suorassa selkärankaan nähden. Kun pää on oikeassa asennossa, myös selkä pysyy automaattisesti oikeassa asennossa. Vastaavasti huono pään asento kääntää selkärankasi väärään asentoon ja voi aiheuttaa, tai jopa pahentaa, selkä- ja niskakipuja.
Oikean tyynyn valinta on yhtä tärkeässä roolissa selkäkipuiselle kuin hyvän patjan valinta.
Valitse tyyny patjan kovuuden mukaan
Kun valitset sopivaa tyynyä, huomioi patjan kovuus. Mikäli patja on kova, eikä jousta juurikaan, korkeampi tyyny auttaa pitämään pään helpommin oikeassa asennossa nukkuessasi kyljellään. Korkea tyyny on monesti oikea valinta myös harteikkaalle henkilölle, joka tarvitsee normaalia korkeamman tuen hartian ja niskan väliin.
Tärkeintä patjan ja tyynyn yhdistelmässä on, että pää ja selkäranka pysyvät suorassa mahdollistaen luonnollisen nukkuma-asennon.
Jos patja on puolestaan pehmeä ja hartiasi uppoaa siihen, tyynyn korkeus voi olla matalampi, vaikka nukkuisit kylkiasennossa. Tärkeintä patjan ja tyynyn yhdistelmässä on, että pää ja selkäranka pysyvät suorassa mahdollistaen luonnollisen nukkuma-asennon.
💡 Lukuvinkki: Tyynyn valinta - 4 parasta vinkkiä oikean tyynyn valintaan
Yhteenveto: paras sänky selälle löytyy kokeilemalla vaihtoehtoja
Yllä kävimme läpi tyypillisimmät patja- ja sänkyvaihtoehdot, joista selkäkipuiset ovat saaneet hyötyä kivun lievittämiseksi: kova patja, Tempur-patja sekä moottorisänky. Selkäkipuisen on hyvä huomioida myös sopivan tyynyn valinta, sillä hyvä tyyny on yhtä tärkeässä roolissa kuin hyvän sängyn valinta.
Kun pohdit, mikä on paras sänky selällesi, suosittelemme vierailemaan myymälässä ja pyytämään avuksesi asiantuntevan SänkyKoutsin. SänkyKoutsin avulla pääset testaamaan eri patjamalleja löytääksesi itsellesi sopivimman vaihtoehdon.