Joulusiivous – Näin pidät huolta kodin tekstiileistä

Joulusiivous – Näin pidät huolta kodin tekstiileistä

Riittääkö imurointi? Mikä on lumipesun virka? Joulusiivous on mahdollisuus tehdä kodin tekstiileille pintaa syvempi huolto, joka pitää ne hyväkuntoisina pitkään. Ja kyllä – tämänkin voi oikeasti tehdä myös joulun jälkeen.

Joulun alla löydämme usein itsemme pohtimasta, mikä on riittävä joulusiivous? Joulunalus kiireineen ei välttämättä tunnu otollisimmalta ajalta tarttua luudan varteen. Siksi suosittelemme ensi tilassa kuuntelemaan omaa jaksamista ja priorisoimaan siivoustoimenpiteitä.

Kun omat energiat ja aikaresurssit ovat sitten kohdallaan, on joulusiivous hyvä mahdollisuus pitää huolta kodista ja kalusteista. Hyvällä ja sopivalla huollolla kalusteet palvelevat sinua hyväkuntoisina pitkään.

Matot – riittääkö maton tamppaaminen?

Joulusiivouksen ääniin kuuluvat pihapiirissä kaikuvat maton tamppauksen äänet. Pakkaspäivinä tekstiilit täyttävät parvekkeet ja pihahanget täyttyvät matoista. Mutta riittääkö pölyjen paukuttelu ja lumipesu pitämään matot kunnossa?

Tamppaaminen irrottaa matosta pölyä tehokkaasti, mutta osa pölystä laskeutuu välittömästi takaisin tekstiiliin. Siksi imurointi on usein paikallaan vielä tamppauksen jälkeenkin. Tuulettaminen taas raikastaa tekstiiliä ja etenkin pakkanen antaa kyytiä bakteereille.

Entäs se lumipesu? Pakkasesta ja kuivasta lumesta pitävät luonnonmateriaalista tehdyt matot, etenkin villaiset sellaiset. Lumi jäädyttää tahrat, jolloin ne on helppo poistaa ja irtoavatpa kyydistä samalla myös pöly ja nukka. Muista vain harjata lunta mattoon ja harjata se myös pois. Varaa riittävästi aikaa myös perusteelliselle kuivaamiselle.

Useimmat tahrat vaativat kuitenkin pesua. Muista tarkistaa aina materiaalin pesuohjeet pesulapusta: tarvitaanko vesi-, kuiva vai kemiallista pesua? Tarkista samalla myös maton oikeat kuivausohjeet.

Sohva – voiko sohvan vain imuroida?

Sohva on iso tekstiilinen kokonaisuus, joka myös kerää itseensä isot määrät pölyä. Mikä on paras tapa pitää huolta sohvasta?

  1. Putsaa tahrat poistamalla ylimääräinen lika ja putsaa tahra sitten kankaalle sopivalla aineella. Voit testata uutta ainetta pienelle, huomaamattomalle alueelle sohvassa.
  2. Imuroi koko sohva, mutta kiinnitä erityistä huomioita runkoon.
  3. Tamppaa tyynyt ja muut irralliset tekstiiliosat.
  4. Jos haluat pestä sohvan tekstiilit, pese ne aina pesuohjeiden mukaan kotona tai pesulassa. Pesun jälkeen voit myös suojata tekstiiliä uusilta lioilta tekstiilinsuoja-aineella.

Pientekstiilit – pesenkö pesukoneessa vai käsin?

Tyynyt, peitot, verhot ja liinat luovat kotiin tunnelmaa. Vaikka silmin nähtäviä tahroja ei olisikaan, pölyä kankaasta löytyy varmasti. Pölyä on usein vaikea huomata, mutta ero puhtaan ja pölyisen välillä on usein kuitenkin silminnähtävä.

Tekstiilin pesuohjeet riippuvat aina materiaalista. Tarkista siis tekstiilin materiaali aina ennen kuin viskaat sen pesukoneeseen. Vääränlainen pesuohjelma tai liian kuuma vesi voivat kutistaa tai haalistaa kangasta.


Me Stemmalla autamme sinua pitämään kalusteistasi niiden ansaitsemaa hyvää huolta. Tule juttusille verkossa tai myymälällä!

Sinua voisi kiinnostaa myös…
> Kotimaisten verhoilukankaiden uusi klassikko – AquaClean on joka perheen unelma
> Puu vai joku muu? Kesäkalusteiden materiaalilla on väliä