Jousia, pusseja ja vaahtoa - mistä on pehmeät patjat tehty?

Pehmeiden patjojen materiaalit, tiesitkö mistä patjasi on tehty?

Patjalla on suurin merkitys siihen, heräätkö aamulla hyvin levänneenä. Laadukas patja tukee vartaloa juuri oikeista kohdista, jolloin uni ei katkea asennon vaihtamisen takia. Valittavan patjan pehmeys tai kovuus riippuu nukkujan koon lisäksi omista tottumuksista ja omista mieltymyksistä, joten siksi sopivaa patjaa on mahdotonta löytää kokeilematta. Patjan ominaisuudet syntyvät paljolti jousituksen ansiosta. Entisaikaan nukuttiin heinätäytteisellä patjalla, mutta nykyään heinät ovat saaneet väistyä teknisempien materiaalien tieltä.

Patjojen tekniset ominaisuudet ovat moninkertaistuneet viime vuosina, mikä osaltaan on lisännyt patjavalikoimien laajuutta huomattavasti. Tarjolla on erilaisia joustinvaihtoehtoja perinteisistä jousista aina lämpömuovautuviin vaahtoihin. Joustin-, runko-, jenkki- ja säätösängyissä on valittavissa useita eri joustinvaihtoehtoja.

Joustinpatja jakaa vartalon painon tasaisesti ja patjoja on saatavana eri kovuisina. Joustinpatjat sopivat runkosängyn lisäksi moniin moottori- ja säätösänkyihin.

Bonnell-jousitus

Bonnell-jousitus on hyvä perusjousisto, jossa joustimet on sijoitettu riveihin ja yhdistetty toisiinsa spiraalilangalla. Bonnell-jousitusta käytetään monissa runkopatjoissa ja jenkkisängyissä alajousituksena. Bonnell-jousitus on erinomainen valinta, jos haet edullista joustinpatjaa.

LFK-jousitus

LFK-jousitus on huomattavasti tiheämpi kuin perinteinen Bonnell-jousitus. Jousia on yleensä kaksi kertaa tiheämmässä, kuin Bonnell-jousitetuissa patjoissa. LFK-jousisto muotoutuu paremmin kehon muotojen mukaan kuin Bonnell-jousisto.

Pocket-pussijousitus

Pocket-joustinjärjestelmässä yksittäiset joustimet on pakattu kangaspusseihin. Pocket-jousituksen ero Bonnell- ja LFK-jousitukseen on se, että jokainen jousi joustaa itsenäisesti toisistaan riippumatta.

Pussijousistoja on saatavana eri ominaisuuksilla varustettuna ja niitä voidaan räätälöidä eri painoisille nukkujille jousilankojen vahvuutta muuttamalla. Jousisto voidaan jakaa vyöhykkeisiin, jolloin kehon osia tuetaan siellä missä on painoa ja leveille kehonosille tarjotaan pintapehmeyttä.

Viskoelastinen vaahto

Täydellistä tukea nukkujan vartalolle tarjoaa viskoelastisella vaahdolla täytetty patja. Patjan vyöhykkeittäin jaoteltu vaahto muotoutuu täydellisesti kehon lämmön mukaan. Nukkujan paino jakautuu vaahtotäytteisellä ergonomisella patjalla tasaisesti ja vähentää vartalon rasitusta sekä nukkujan tarvetta kääntää kylkeä nukkuessa. Mitä vähemmän nukkuessa on tarvetta kääntää kylkeä, sitä sikeämpää uni on.

Vanha tuttu - vaahtomuovi

Vaahtomuovipatja vaimentaa liikkeitä ja tästä syystä se on hyvä valinta siinä tapauksessa, että kumppanisi nukkuu levottomasti. Kevyet vaahtomuoviset patjat sopivat hyvin lapsille ja ne ovat suosittuja mökille, asuntovaunuun ja vieraskäyttöön, koska ne on helppo varastoida rullalle käärittyinä.

Oli joustinvalintasi mikä tahansa, kokeile patjaa aina ennen ostoa. Patjan valinnassa tärkeintä on tuntuma, jonka saat maatessasi. Kokosimme ostajan ohjeisiin vinkkejä patjan valintaan, jotta sinä onnistuisit ensi kerralla valitsemaan juuri sinun vartalollesi sopivimman patjan.

Lue vinkit patjan valintaan »

Näin hoidat patjaasi oikein »