Jousia, pusseja ja vaahtoa - mistä on pehmeät patjat tehty?

Pehmeiden patjojen materiaalit, tiesitkö mistä patjasi on tehty?

Patjalla on suurin merkitys siihen, heräätkö aamulla hyvin levänneenä. Laadukas patja tukee vartaloa juuri oikeista kohdista, jolloin uni ei katkea asennon vaihtamisen takia. Valittavan patjan pehmeys tai kovuus riippuu nukkujan koon lisäksi omista tottumuksista ja omista mieltymyksistä, joten siksi sopivaa patjaa on mahdotonta löytää kokeilematta. Patjan ominaisuudet syntyvät paljolti jousituksen ansiosta. Entisaikaan nukuttiin heinätäytteisellä patjalla, mutta nykyään heinät ovat saaneet väistyä teknisempien materiaalien tieltä.

Patjojen tekniset ominaisuudet ovat moninkertaistuneet viime vuosina, mikä osaltaan on lisännyt patjavalikoimien laajuutta huomattavasti. Tarjolla on erilaisia joustinvaihtoehtoja perinteisistä jousista aina lämpömuovautuviin vaahtoihin. Joustin-, runko-, jenkki- ja säätösängyissä on valittavissa useita eri joustinvaihtoehtoja.

Joustinpatja jakaa vartalon painon tasaisesti ja patjoja on saatavana eri kovuisina. Joustinpatjat sopivat runkosängyn lisäksi moniin moottori- ja säätösänkyihin.

Bonnell-jousitus

Bonnell-jousitus on hyvä perusjousisto, jossa joustimet on sijoitettu riveihin ja yhdistetty toisiinsa spiraalilangalla. Bonnell-jousitusta käytetään monissa runkopatjoissa ja jenkkisängyissä alajousituksena. Bonnell-jousitus on erinomainen valinta, jos haet edullista joustinpatjaa.

LFK-jousitus

LFK-jousitus on huomattavasti tiheämpi kuin perinteinen Bonnell-jousitus. Jousia on yleensä kaksi kertaa tiheämmässä, kuin Bonnell-jousitetuissa patjoissa. LFK-jousisto muotoutuu paremmin kehon muotojen mukaan kuin Bonnell-jousisto.

Pocket-pussijousitus

Pocket-joustinjärjestelmässä yksittäiset joustimet on pakattu kangaspusseihin. Pocket-jousituksen ero Bonnell- ja LFK-jousitukseen on se, että jokainen jousi joustaa itsenäisesti toisistaan riippumatta.

Pussijousistoja on saatavana eri ominaisuuksilla varustettuna ja niitä voidaan räätälöidä eri painoisille nukkujille jousilankojen vahvuutta muuttamalla. Jousisto voidaan jakaa vyöhykkeisiin, jolloin kehon osia tuetaan siellä missä on painoa ja leveille kehonosille tarjotaan pintapehmeyttä.

Viskoelastinen vaahto

Täydellistä tukea nukkujan vartalolle tarjoaa viskoelastisella vaahdolla täytetty patja. Patjan vyöhykkeittäin jaoteltu vaahto muotoutuu täydellisesti kehon lämmön mukaan. Nukkujan paino jakautuu vaahtotäytteisellä ergonomisella patjalla tasaisesti ja vähentää vartalon rasitusta sekä nukkujan tarvetta kääntää kylkeä nukkuessa. Mitä vähemmän nukkuessa on tarvetta kääntää kylkeä, sitä sikeämpää uni on.

Vanha tuttu - vaahtomuovi

Vaahtomuovipatja vaimentaa liikkeitä ja tästä syystä se on hyvä valinta siinä tapauksessa, että kumppanisi nukkuu levottomasti. Kevyet vaahtomuoviset patjat sopivat hyvin lapsille ja ne ovat suosittuja mökille, asuntovaunuun ja vieraskäyttöön, koska ne on helppo varastoida rullalle käärittyinä.

Oli joustinvalintasi mikä tahansa, kokeile patjaa aina ennen ostoa. Patjan valinnassa tärkeintä on tuntuma, jonka saat maatessasi. Kokosimme ostajan ohjeisiin vinkkejä patjan valintaan, jotta sinä onnistuisit ensi kerralla valitsemaan juuri sinun vartalollesi sopivimman patjan.

Miten patjan pehmeys tai kovuus vaikuttaa unen laatuun ja millä tavoin se tulisi huomioida patjaa valitessa?

Patjan kovuudella on suuri merkitys unen laatuun ja nukkumisergonomiaan. Liian pehmeä patja ei tue vartaloa riittävästi, jolloin selkäranka ja lihakset joutuvat työskentelemään yön aikana pitääkseen asennon optimaalisena. Tämä voi johtaa heräilyyn, asennon vaihtamiseen ja aamuiseen jäykkyyteen. Toisaalta liian kova patja voi aiheuttaa painetta esimerkiksi lantioon ja olkapäihin, mikä häiritsee verenkiertoa ja aiheuttaa puutumista.

Sopivan kovuinen patja sen sijaan mukautuu kehon muotoihin juuri oikeista kohdista, antaen tukea siellä missä sitä tarvitaan ja paineen helpotusta siellä missä se on tarpeen. Tämä mahdollistaa selkärangan luonnollisen asennon ja lihasten rentoutumisen, jolloin uni on syvempää ja palauttavampaa.

Patjan kovuutta valitessa on tärkeää huomioida oma vartalotyyppi, paino ja nukkumisasento. Yleisohjeena voidaan sanoa, että kevyemmät ja hoikemmat nukkujat tarvitsevat yleensä pehmeämmän patjan, kun taas painavammat ja leveäharteisemmat hyötyvät hieman kovemmasta patjasta. Kylkiasennossa nukkuville sopii usein pehmeämpi patja, joka antaa myöten olkapäiden ja lantion kohdalta, kun taas selällään nukkuville tasaisempi ja hieman kovempi patja voi olla parempi.

Loppujen lopuksi patjan kovuus on kuitenkin hyvin yksilöllinen asia, joten paras tapa löytää itselle sopiva vaihtoehto on käydä kokeilemassa eri vaihtoehtoja myymälässä. Asiantunteva myyjä osaa myös auttaa oikean kovuuden valinnassa ottaen huomioon yksilölliset tekijät.

Miten patjan jousituksen tiheys vaikuttaa patjan ominaisuuksiin ja kestävyyteen?

Patjan jousituksen tiheydellä on merkittävä vaikutus sen ominaisuuksiin ja kestävyyteen. Mitä tiheämmässä jousia on, sitä tasaisemmin patja jakaa painon ja mukautuu kehon muotoihin. Tiheä jousitus antaa myös enemmän tukea ja vähentää paineen keskittymistä tiettyihin kohtiin.

Esimerkiksi LFK-jousitus, jossa jousia on kaksi kertaa tiheämmässä kuin perinteisessä Bonnell-jousituksessa, muotoutuu paremmin kehon muotojen mukaan ja antaa tasaisempaa tukea. Pocket-pussijousitus, jossa jokainen jousi on omassa kangaspussissaan, vie tämän vielä askeleen pidemmälle. Koska jokainen jousi toimii itsenäisesti, patja mukautuu vartalon muotoihin lähes täydellisesti.

Tiheämpi jousitus yleensä myös parantaa patjan kestävyyttä. Kun painokuormitus jakautuu useammalle jouselle, yksittäiset jouset eivät joudu niin kovalle rasitukselle. Tämä vähentää jousien rikkoutumisen ja patjan painumien muodostumisen riskiä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että jousituksen tiheys on vain yksi patjan ominaisuuksiin vaikuttava tekijä. Myös jousien langan paksuus, jousien korkeus ja patjan pehmustemateriaalit vaikuttavat kokonaisuuteen. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi onkin hyvä katsoa patjaa kokonaisuutena ja valita omiin tarpeisiin sopiva yhdistelmä eri ominaisuuksia.

Mitkä ovat eri patjamateriaalien hyödyt ja haitat, erityisesti hengittävyyden ja lämmönsäätelyn kannalta?

Eri patjamateriaaleilla on omat vahvuutensa hengittävyyden ja lämmönsäätelyn suhteen, ja oikean vaihtoehdon valinta voi merkittävästi parantaa nukkumismukavuutta.

Perinteiset joustin- ja vaahtomuovipatjat tarjoavat tukevuutta ja kestävyyttä. Vaikka ne eivät ole kaikkein hengittävimpiä vaihtoehtoja, oikeilla päällysmateriaaleilla ja säännöllisellä tuuletuksella niiden ilmanvaihto-ominaisuuksia voidaan parantaa. Nämä patjat sopivat hyvin niille, jotka arvostavat perinteistä tuntumaa ja vankkaa tukea.

Viskoelastiset vaahdot, kuten muistivaahto, ovat erinomaisia mukautumaan kehon muotoihin ja tarjoamaan paineen helpotusta. Ne luovat pehmeän ja tukevan nukkumisalustan, joka voi helpottaa lihasjännitystä ja parantaa unen laatua. Vaikka nämä materiaalit voivat tuntua hieman lämpimiltä, monet valmistajat ovat kehittäneet innovatiivisia ratkaisuja, kuten rei'itettyjä ja avosoluisia rakenteita, jotka parantavat ilmankulkua ja lämmön haihtumista. Nämä patjat sopivat erinomaisesti niille, jotka kaipaavat mukautuvaa ja paineenalennusta tarjoavaa nukkumisalustaa.

Luonnonmateriaaleista valmistetut patjat, kuten lateksi- ja kookospatjat, kunnostautuvat erityisesti hengittävyydessä ja lämmönsäätelyssä. Niiden huokoinen rakenne sallii ilman ja kosteuden vapaan liikkumisen, pitäen patjan raikkaana ja viileänä läpi yön. Nämä materiaalit ovat myös usein luonnostaan hypoallergeenisia ja vastustuskykyisiä pölypunkeille, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan herkkäihoisille tai allergioista kärsiville nukkujille. Luonnonmateriaalit tarjoavat lisäksi ympäristöystävällisen ja kestävän vaihtoehdon niille, joille ekologisuus on tärkeää.

Loppujen lopuksi patjan hengittävyys ja lämmönsäätely syntyvät monen tekijän yhteispelistä. Itse joustinmateriaalin lisäksi pintamateriaalit, pohjakankaat ja mahdolliset lisäkerrokset vaikuttavat kokonaisuuteen. Patjaa valitessa kannattaakin miettiä omia tarpeitaan ja mieltymyksiään. Jos arvostaa viileyttä ja raikkautta, hengittävät luonnonmateriaalit tai uusimmat tekniset innovaatiot voivat olla paras valinta. Jos taas kaipaa perinteisempää tuntumaa, laadukkaat joustin- ja vaahtomuovipatjat sopivilla päällysteillä voivat tarjota mukavan tasapainon tuen ja ilmavuuden välillä.

Lue vinkit patjan valintaan »

Näin hoidat patjaasi oikein »