Parempi elämänlaatu patjaa vaihtamalla

Hilding pitää huolen nukkujan paremmista unista.

Huono uni - huono patja?

Joka kolmas kärsii viikottaisista nukahtamisvaikeuksista, tai heräilee öisin. Huonosti nukkumisen vuoksi päivittäinen vireystila kärsii ja pitkittynyt unettomuus lisää monien sairauksien ja tapaturmien riskiä. Uniongelmista mennään usein hoitohenkilökunnan pakeille, eikä tulla ajatelleeksi, että ongelmaan voisi olla niinkin helppo ratkaisu, kuin huomion kiinnittäminen patjaan. Syy unettomuuteen voi toki olla jossain muussakin, kuten esimerkiksi stressissä. Suosittelemme kuitenkin testaamaan myös patjan vaihtoa, mikäli lihakset tuntuvat jäykiltä aamuisin ja heräilet usein vaihtaaksesi nukkumisasentoa. Vieraanvaraista on huomioida myös yövieraiden nukkumismukavuus tarjoamalla kunnon unet sellaisella vuode-, tai laverisohvalla, jolle kelpaisi itsekin kellahtaa.

Huomio uniergonomiaan

Nukkumisergonomia on ajankäytöllisesti hyvin verrattavissa työergonomiaan, johon kiinnitetään nykyisin paljon huomiota. Työntekoon käytetään vuorokaudesta keskimäärin saman kolmanneksen verran tunteja, kuin nukkumiseen. Ei siis ole yhtään vireilläoloergonomiaa merkityksettömämpää, missä asennossa uniaika vietetään. Epäsopiva alusta voi kuormittaa vartaloa väärällä tavalla aiheuttaen särkyjä ja rauhatonta unta. Kun liian kova patja ei mukaudu riittävästi vartalon muotoihin, niin liian pehmeällä alustalla selkä kääntyy väkisin kaarelle. Huonolla patjalla ihminen esimerkiksi päätyy usein nukkumaan vatsallaan ja vatsallaan nukkuminen rasittaa helposti ristiselkää. Uniasiantuntijat suosittelevatkin nukkumista selällään, tai kyljellään ja nukkumisasennon voi opetella uudelleen. Saat paremman hyödyn sängyssä vietetystä ajasta, kun nukut levollista unta optimaalisesti tukea antavalla patjalla. Laadukkaaseen uneen kannattaa panostaa, koska sillä on keskeinen vaikutus suoritustasoon, mielialaan ja stressin lievittämiseen, sekä yleiseen terveyteen ja ihmissuhteiden ylläpitoon.

Lue lisää nukkumisergonomiasta.

Patjan valinta jokaisen ominaisuuksien mukaan

Samanlainen patja ei käy kaikille, vaan valintaa tehdessä pituus, paino ja vartalon muoto ovat tärkeitä ominaisuuksia, omien mieltymysten lisäksi. Useimmiten vartalo on luonnollisesti leveämpi hartioiden ja lantion kohdalta, kun taas vyötärön kohta on painavin, mutta yleensä kapeampi. Patjan pitäisikin mukailla kehoa myötäillen vartalon linjoja, antaen samalla miellyttävän tuen vartalolle ja pitäen selkärangan mahdollisimman suorana. Sen vyöhykkeiden tulisi mahdollistaa leveille kohdille pehmeyttä ja painavammille kohdille kantavuutta. Patjan kovuusaste on tärkeä, sillä painavammalle nukkujalle suositellaan kovempaa patjaa ja sitä vastoin kevyemmälle ihmiselle pehmeämpää. Myös patjan koon olisi parasta olla 15 cm nukkujaa pidempi ja leveyttä pitäisi olla vähintään 80 cm nukkujaa kohden. Edellämainittujen suositusten mukaisesti patjat kannattaa aina valita yksilöllisesti myös parivuoteeseen.

Ihminen hikoilee keskimäärin jopa puolesta litrasta litraan yössä, joka on aika paljon jo vaikkapa viikkotasolla. Patjan ja sijauspatjan pintamateriaalien täytyy olla mahdollisimman kosteutta poiskuljettavia sekä vesipestäviä, elastisuuden ja hengittävyytensä ohella. Oman osuutensa täydellisiin uniin tuovat tietysti hyvät nukkumisolosuhteet, sekä oleelliset lisävarusteet, eli tyynyt ja peitot.

Patjaa vaihtamalla elämänlaatu paranee.

Olisiko patjan uusiminen ajankohtaista?

Patjakaan ei ole ikuinen, vaan se pitää joskus vaihtaa. Kuitenkin mitä laadukkaamman hankinnan teet, sitä harvemmin sen vaihto tarvitsee tehdä. Epämukavuus, levoton ja katkonainen uni, tai kivut niskassa ja selässä kertovat patjan olevan vaihdon tarpeessa. Myös patjaan painuneet kuopat ja kuluneisuus, tai jousien tuntuminen läpi, ovat selviä merkkejä patjan väsymisestä. Littanat, kapeat ja vanuneet vieraspatjat ovat kyläillessä yksi stressaavimmista asioista. Erilaisista patjatyypeistä löytyy sopiva kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin, monenlaisista patjavaihtoehdoista ja sängyistä vuodesohviin. Runkopatjat ja jenkkisängyt ovat valmiita kokonaisuuksia, kun taas olemassa olevaan, hyväkuntoiseen sängyn runkoon voi päivittää myös pelkän patjan ja mallistostamme löydät lisäksi säädettävät moottoroidut sängyt.

Huolehdi patjan kunnosta koko sen käyttöikä

Ei kannata huolestua jos uusi patja ei tunnu heti omalta, sillä siihen tottuminen voi aluksi kestää jonkin aikaa. Jos edellinen patja on ollut kovin erilainen ja selkärangan asento muuttuu entiseen verrattuna, vaatii uusi patja rauhassa totuttelua.

Patjan kunnosta huolen pitäminen vaikuttaa sen käyttöikään ihan samalla tavoin, kuin muistakin hankinnoista huolenpito. Puhtaalla ja raikkaalla patjalla on mukava nukkua, kun suojaa sen sijauspatjalla ja patjansuojuksella. Tuulettamalla vuodevaatteita, sijauspatjaa ja mahdollisuuksien mukaan myös patjaa säännöllisesti, ei kosteus pääse luomaan otollista kasvualustaa pölypunkeille. Samalla kannattaa muistaa käännellä patjaa, jotta kehon kuormitus jakautuisi sille tasaisemmin. Vaihtamalla vuodevaatteet tarpeeksi usein ja imuroimalla mahdollisuuksien mukaan samalla kertaa, voi estää lian tukkimasta verhoilukankaiden hengittävyyttä. Päiväpeittoa ei kannata ensi töikseen herättyä viritellä paikalleen, vaan antaa makuuhuoneen tuulettua ja samalla sängyn vähän aikaa hengittää.

Lue lisää patjan puhtaana pidosta ja hoidosta.

Univiikoilta paremmat unet 12.9.2021 asti

Sängyn valinta voi olla yksi elämän stressaavimmista hankinnoista ja viedä loputkin yöunet, joten anna sänkyasiantuntijoidemme suosiolla auttaa sinua oikean sängyn, tai vuodesohvan valinnassa. Stemman SänkyKoutsilta saat rehtiä tietoa ja reilua palvelua päätöksenteon tueksi. Jos siis haluat tietää, miten sängyt oikeasti eroavat toisistaan ja mistä niissä maksat varaa aika SänkyKoutsille ja vältä hutiostokset. 

Stemman patjaopas sinulle

Keräsimme tärkeimpiä asioita oikeanlaisen patjan hankinnan suunnitteluun Patjaoppaaseen. Oppaan avulla voit tutustua erilaisiin sänkyihin, mekanismeihin ja patjoihin, sekä saat näkökulmaa kohti onnistuneita valintoja. Oppaassa kerrotaan millainen patjan olisi oltava, jotta vuoteessa vietetystä ajasta saisi kaiken hyödyn irti. Jos olet patjaostoksesi jo tehnyt, saat oppaasta vinkkejä, kuinka huolehdit uudesta hyvinvointia parantavasta hankinnastasi, jotta se olisi mahdollisimman pitkäikäinen.

Lataa Stemman patjaopas tästä

Lue myös nämä:

Mistä on pehmeät patjat tehty? >>
Nukkumisergonomia >>
Näin hoidat patjaasi oikein >>