Nuku yösi raikkaassa sängyssä

Raikas sänky ja makuuhuone, paremman nukkumisen puolesta.

Puhtaassa ja raikkaassa makuuhuoneessa uni tulee huomattavasti paremmin ja heräät hyvin levänneenä aamuisin. Monesti helppo nukahtaminen ja unen laatu ovat kiinni hyvin pienistä asioista. Patjan ominaisuuksien ja valaistuksen lisäksi nukkumisympäristön puhtaus on hyvin tärkeää hyvinvoinnin kannalta.

Patjan imurointi ja tuuletus

Viikoittaisen perussiivouksen ohessa olisi suositeltavaa imuroida makuuhuoneen lattioiden lisäksi myös patja imurin tekstiilisuuttimella. Irtonaisen pölyn säännöllinen imurointi lisää patjasi käyttöikää ja ehkäisee hengitystieongelmia.

Patjan ja petivaatteiden tuulettaminen talvipakkasilla on tehokas tapa raikastaa koko sänky petaria, peittoa ja tyynyjä myöten. Patjan pakkaskäsittely aloitetaan viemällä patja ulos jäähtymään. Kuivalla pakkasilmalla patjan päälle voidaan heitellä puhdasta pakkaslunta ja antaa raikastua lumipesussa jonkin aikaa. Kun pakkaslumi on harjattu kevyesti pois patjalta, lopputulos on pölytön ja raikas.

Vaikka nykyisin pölypunkkeja ei kaupunkiolosuhteissa olekaan, niin tuuletetun vuoteen pakkasraikastusta ei kannata unohtaa. Monien uusien patjojen hoito-ohjeissa ei suositella patjan tamppaamista mattopiiskalla ja siksi imurointi ja tuuletus on patjasta riippumatta suositeltavaa. Tuuletathan patjasi myös muulloinkin kuin talvipakkasilla.

Petauspatjakin on hyvä viedä ulos raikastumaan aika ajoin. Monissa petauspatjoissa on irrotettava ja konepestävä päällinen, mikä helpottaa petarin puhtaanapitoa. Sijauspatjoihin on saatavana myös erillisiä puhtaanapitoa helpottavia suojia.

Hyvällä hoidolla ja petauspatjan käytöllä lisäät patjasi käyttöikää, mutta huolellakin hoidetun patjan materiaalit pinttyvät ja joustimet menettävät ominaisuutensa ajan mittaan. Patjan suositeltava vaihtoväli on noin 10 vuotta. Sijauspatja tulisi vaihtaa noin 4-5 vuoden välein. Stemmasta löytyy patjanvaihtajalle paljon erilaisia vaihtoehtoja joustin- ja vaahtomuovipatjoista runkopatjoihin sekä runsaasti helppohoitoisia sijauspatjoja.

Laadukas tyyny ei allergisoi.

Sleep Angel -tyyny sopii erityisesti allergikoille ja astmasta kärsiville.

Sijauspatja auttaa tekemään sängystä helpommin pedattavan ja yksilöllisen. Sijauspatjan päällinen helpottaa entisestään sängyn puhtauden ylläpitoa.

Cool Comfort -sijauspatjan viskoelastinen sisus muotoutuu kehon lämmön ja painon vaikutuksesta. Sijauspatjan päälle kiinnitettävä erikseen myytävä suojus helpottaa vuoteen puhtaanapitoa entisestään. 

Hygieniasyistä suositeltavat vuodevaatteiden vaihtovälit

  • Patja n. 10 v.
  • Petauspatja 4-5 v.
  • Peitto n. 4 v.
  • Tyyny n. 2 v.

Peittojen ja tyynyjen raikastus

Sänky kannattaa jättää aamutoimien ajaksi petaamatta, jotta tyynyt ja peitot ehtivät kuivua yön jäljiltä. Viikoittaisiin siivousrutiineihin on hyvä sisällyttää peittojen ja tyynyjen säännöllinen tuulettaminen ja pöyhiminen. Kuitu- ja untuvatäytteiset peitot ja tyynyt suositellaan pestäväksi 60°C konepesussa kevyesti lingoten. Peitto tulisi pestä 1-2 kertaa vuodessa ja tyynyt hieman useammin, noin 2-3 kertaa vuodessa.

HUOM! Ergonomiset lämpömuovautuvat viskoelastiset tyynyt eivät kestä konepesua, joten hoida älypehmustetyynyäsi säännöllisesti tuulettamalla. Luonnonkumisten patjojen, viskoelastisten tyynyjen, patjojen ja petauspatjojen pakkaskäsittely ei ole suositeltavaa, koska materiaali jäätyy kovettumalla ja murenee kosketuksesta. Tarkistathan vuodevaatteittesi pesu- ja hoito-ohjeet tuoteselosteesta! Palvelevat Stemma-myyjät neuvovat sinua patjojen ja vuodevaatteiden hoidossa.

Tutustu tyynyjen yleiseen hoito-ohjeeseen »

Katso peittojen hoito-ohje »

Stemman valikoimissa on saatavilla allergia- ja astmaoireita vähentäviä hyvinvointityynyjä, joiden teknologia estää epäpuhtauksien pääsyn tyynyn sisään. Valitsemalla allergiatyynyn tai muuten helposti puhtaana pidettävän tyynyn, vähennät nenän tukkoisuudesta johtuvaa kuorsaamista. Stemman valikoimista löytyvä Sleep Angel -tyyny on suosittu vaihtoehto erityisesti allergikoille ja astmasta kärsiville.

Liinavaatteet tehopesuun

Kun patjat ja petivaatteet on raikastettu, viimeistelet sänkysi hyviä unia varten puhtailla ja kauniilla lakanoilla ja tyynyliinoilla.

Suorassa ihokosketuksessa olevat liinavaatteet tulisi pestä vähintään 60 asteessa. Tätä alemmassa pesulämpötilassa lakanat eivät tule tarpeeksi puhtaiksi. Kokonaan valkoiset lakanat ja tyynyliinat voidaan pestä 90°C konepesussa. Pieni määrä huuhteluainetta tekee lakanoista helpommin laskostettavia ja miellyttävän pehmeitä. Liinavaatteiden mankelointi ja silitys tekee niistä ylellisen tuntuisia ja lisää niiden likaa hylkiviä ominaisuuksia.

Kodintekstiileillä, kuten päiväpeitoilla ja sisustustyynyillä viimeistellään makuuhuoneen siisti ilme. Päiväpeitteen käyttäminen on myös käytännöllistä, koska se suojaa sänkyä pölyyntymiseltä.

Raikasta sinäkin makuuhuoneesi ja nukut taatusti paremmin. Kauniita unia!