Mikä on paras nukkuma-asento?

Mikä on paras nukkuma-asento?

Paras nukkuma-asento mahdollistaa kehon rentoutumisen sille luonnolliseen asentoon. Kun kehoon ei kohdistu jännityksiä yön aikana, uni on syvempää ja keho pääsee palautumaan paremmin. Siksi hyvä nukkuma-asento on levollisen unen kannalta tärkeässä roolissa.

Tässä artikkelissa käymme läpi, mikä on keholle paras nukkuma-asento ja miksi kaikkia asentoja ei suositella.

Ohjeistamme lisäksi, miten oikein valittu patja ja tyyny vaikuttavat sopivan asennon löytämiseen. Lopussa jaamme vinkit uuden asennon harjoittelua varten.

Hyvä nukkuma-asento on avainasemassa unenlaadun parantamiseksi.

Tässä artikkelissa:

  • Miksi nukkuma-asennolla on väliä?
  • Mikä on paras nukkuma-asento?
  • Onko kylkimakuu hyvä nukkuma-asento?
  • Miksi vatsamakuuasentoa ei suositella?
  • Moottorisängyn avulla hyvä nukkuma-asento selälle, niskalle, iskiakseen ja närästykseen
  • Vinkit uuden nukkuma-asennon harjoitteluun

Miksi nukkuma-asennolla on väliä?

Aikuinen ihminen nukkuu keskimäärin 7,5 tuntia yössä, joka tarkoittaa vuoden aikana yli 2 700 tuntia. Jos ajattelemme tuota tuntimäärää vuorokausina, se tarkoittaisi noin 114 päivää. Se puolestaan vastaa 16 viikkoa, eli neljää kuukautta.

Toisin sanoen nukumme vuodessa 4 kuukautta.

Kuvittele, että vietät vuodesta neljä kuukautta epämiellyttävässä asennossa, jossa niskasi ja selkäsi eivät pääse rentoutumaan. Ei kai ihme, jos seurauksena on niska- ja selkäkipuja.

Koska vietämme sängyssä niin suuren osan elämästämme, hyvä nukkuma-asento on avainasemassa unenlaadun ja sitä myötä elämänlaadun parantamiseksi.

Mikä on paras nukkuma-asento?

Nukkumisergonomian asiantuntijoiden mukaan selinmakuu on paras nukkuma-asento. Selällään nukkuessa kehon suurin pinta-ala painautuu patjaa vasten mahdollistaen, ettei mihinkään yksittäiseen kehonosaan kohdistu turhaan ylimääräistä painetta. Tällöin keho pääsee rentoutumaan parhaiten.

”Tärkeintä selällään nukkuessa on, että takapuoli pääsee uppoutumaan patjaan, jotta selkäranka pysyy suorana. Silloin keho rentoutuu luonnolliseen asentoonsa”, Stemman SänkyKoutsina toiminut Ari Pajunen ohjeistaa.

( Kuva Tempur)

Selinmakuu on paras nukkuma-asento, koska kehon paino jakautuu tasaisesti alustalle ja keho pääsee rentoutumaan parhaiten.

Sopivan selinmakuuasennon löytäminen onnistuu parhaiten säätösängyn avulla, jossa sängyn päätyjen korkeutta voi säätää omalle keholle sopivaksi.

”Mikäli säädettävää sänkyä ei ole mahdollista hankkia, voi kokeilla asennon parantamista laittamalla tyynyn polvien alle. Tällöin selkä pääsee rentoutumaan patjalle”, Pajunen neuvoo.

💡 Lue lisää: Miksi säätösänky on paras mahdollinen vuode ja kannattaako se hankkia?

💚 Tutustu Stemman kattavaan moottorisänkyvalikoimaan

Mikä on sopiva patja selällään nukkuvalle?

Selällään nukkuessa patjan tulee olla riittävän pehmeä, jotta takapuoli pääsee uppoutumaan patjaan ja selkäranka pysyy suorana.

”Patja ei kuitenkaan saa olla liian pehmeä, ettei selkään muodostu notkoa”, Pajunen täsmentää ja muistuttaa, että parhaan patjan kovuuden löytää aina varmimmin kokeilemalla vaihtoehtoja myymälässä.

🤝 Etsi lähin myymäläsi

Millainen tyyny sopii selkänukkujalle?

Selkänukkujalle sopii tyypillisesti matala tyyny, jonka avulla päätä saadaan tuettua suoraan linjaan selkärankaan nähden.

Selällään nukkuessa tyynyn valinta on erityisen tärkeää, sillä vääränlainen tyyny voi johtaa niskakipuihin tai esimerkiksi kuorsaukseen.

💡 Lue vinkit tyynyn valintaan: Tyyny selällään nukkujalle: vinkit valintaan

Onko kylkimakuu hyvä nukkuma-asento?

Myös kylkimakuu on hyvä nukkuma-asento. Pajunen toteaa oikeanlaisen kylkimakuuasennon olevan kuitenkin taitolaji, sillä moni nukkuja saattaa kyljellä nukkuessaan kääntää kehonsa turhaan mutkalle.

”Jos kyljellä nukkuessa päällimmäisen jalan kääntää toisen jalan yli, lantio menee mutkalle ja ristiselkä kierteelle. Seurauksena on lähes satavarmasti selkäongelmia”, Pajunen kertoo.

Keholle sopiva kylkimakuuasento löytyy makaamalla jalat samansuuntaisesti, polvet päällekkäin hieman taivutettuina. Lantion ja hartian tulee olla kohtisuorassa patjaan nähden ja käsivarsien vartalon edessä.

”Peitto tai tyyny voi olla hyvä jalkojen välissä, jotta polvet eivät paina toisiaan vasten. Tärkeää kuitenkin on, että polvet ovat vastakkain”, Pajunen ohjeistaa.

Mikä patja on paras kyljellään nukkuvalle?

Oikean patjan valinta on olennaista, jotta nukkuma-asento saadaan keholle sopivaksi. Esimerkiksi 5-vyöhykkeinen patja on erinomainen vaihtoehto kylkiasentoa varten.

Patjan vyöhykkeet mahdollistavat lantion ja hartian uppoutumisen patjaan, jolloin kylkimakuuasento on keholle helppo ja luonnollinen asento.

💡 Lue myös: 5-vyöhykkeinen pussijousitus: miksi vyöhykepatja on parempi kuin tavallinen patja?

Millainen tyyny kylkinukkujalle?

Monelle kylkinukkujalle sopii hieman korkeampi tyyny, jonka avulla pää saadaan kannateltua muun kehon kanssa samaan linjaan.

(Kuva Tempur)

Tyynyn valinta on kuitenkin hyvin yksilöllistä, sillä siihen vaikuttaa patjan kovuuden lisäksi oman hartialinjan leveys.

💡 Lue vinkit kylkinukkujan tyynyn valintaan: Paras tyyny kyljellään nukkuvalle

Miksi vatsamakuuasentoa ei suositella?

Vatsamakuu ei ole suositeltu nukkuma-asento, sillä se rasittaa kehoa useasta kohdasta, eikä se siksi ole pidemmän päälle hyväksi.

Vatsallaan nukkuessa selkä jää helposti liian notkolle, joka aiheuttaa rasitusta selälle. Lisäksi pää on käännettynä sivulle, jolloin niska on virheellisessä asennossa.

”Kuvittele, että teet töitä tietokoneella siten, että pääsi on käännettynä 90-astetta sivulle koko työpäivän ajan. Varmasti on niskat kipeänä päivän päätteeksi. Vatsalla nukkuessa sama 90-asteen kulma muodostuu, kun pää on käännettynä sivulle tyynyä vasten. Lisäksi pahimmillaan tyyny nostaa päätä hieman ylöspäin, jolloin pää on takakenossa ja sivulle kiertyneenä. Asento kuormittaa kaulan lihaksi ja aiheuttaa niskakipuja”, Pajunen kuvailee.

Mikäli koet, että vatsamakuu on kuitenkin kehollesi sopivin nukkuma-asento, panosta sopivan tyynyn valintaan vähentääksesi keholle kohdistuvaa rasitusta.

Millainen tyyny sopii vatsallaan nukkuvalle?

Vatsamakuulla päätä ei ole tarpeen nostaa ylemmäs, siksi matala tyyny on vatsallaan nukkuvalle paras valinta. Tärkeintä jälleen kerran on, että pää ja niska saadaan pysymään mahdollisimman suorassa selkärankaan nähden.

💡 Lue lisää: Näin valitset tyynyn vatsallaan nukkuvalle

Moottorisängyn avulla hyvä nukkuma-asento selälle, niskalle, iskiakseen ja närästykseen

Paras nukkuma-asento selälle ja niskalle

Paras nukkuma-asento selälle ja niskalle on sellainen, joka pitää kehon ja selkärangan suorana. Se onnistuu parhaiten selinmakuulla, kun patja ja tyyny on valittu selällään nukkumista ajatellen.

Jos kärsii selkä- tai niskakivuista, moottoroitu sänky voi olla kannattava sijoitus, sillä nukkuma-asennon saa säädettyä omalle keholle sopivaksi.

Selällä nukkuessa erityisesti alaselän asentoon on tärkeä kiinnittää huomiota, ettei alaselkään muodostu notkoa. Säätösängyn avulla asennon saa korjattua ja selkärangan pidettyä suorana. Tavallisella patjalla voi koettaa laittaa tyynyn polvien alle, jotta alaselkä pääsee rentoutumaan.

Paras nukkuma-asento alaselälle on selinmakuu siten, että polvien alla on riittävästi tukea. Silloin selkä pääsee rentoutumaan.

💡 Lue myös: Miksi säätösänky on paras mahdollinen vuode ja kannattaako se hankkia?

Iskiaskipuisen nukkuma-asento saadaan sopivaksi säätösängyn avulla

Iskias voi hetkellisesti tuottaa kovaa kipua, joka saattaa jatkua viikkoja tai jopa kuukausia. Yleisesti iskiaksesta kärsivälle nukkujalle suositellaan kovaa patjaa, jotta kipupiste ei ole patjaa vasten. Tällöin selkäranka on kuitenkin usein virheellisessä asennossa.

Pajunen huomauttaa, että jos iskias menee nopeasti ohi, kovaa patjaa ei tarvitse kauaa. Mikäli kovalla patjalla nukkumista jatkaa vaivan hellitettyä, nukkuma-asento voi jäädä virheelliseksi ja aiheuttaa myöhemmin uusia ongelmia.

Kovan patjan hankkimisen sijaan Pajunen kehottaa panostamaan moottoroituun sänkyyn.

”Moottorisängyllä nukkuma-asennon saa säädettyä keholle sopivaksi myös iskiaskipujen aikana”, hän täsmentää.

💚 Tutustu Stemman kattavaan moottorisänkyvalikoimaan

Närästys vaikeuttaa hyvän nukkuma-asennon löytämistä

Yön aikana närästyksestä kärsivä saattaa kohdata ikävän tunteen, kun vatsahapot nousevat kohti ruokatorvea, eikä mikään asento tunnu tuovan helpotusta.

”Kun närästää, ei voi olla vatsallaan, ei kyljellään, eikä selällään, sillä asennoissa vatsahapot pääsevät nousemaan. Paras nukkuma-asento närästyksestä kärsivälle löytyy jälleen kerran säätösängyn avulla”, Pajunen kertoo.

”Säätösängyn avulla asento saadaan säädettyä siten, että keho on luonnollisessa selinmakuuasennossa, mutta pää saadaan kohotettua kevyesti ylöspäin. Tällöin vatsahapot eivät pääse nousemaan kohti nielua”, Pajunen ohjeistaa.

💡 Lue lisää: Miksi säätösänky on paras mahdollinen vuode ja kannattaako se hankkia?

Vinkit uuden nukkuma-asennon harjoitteluun

Uuteen nukkuma-asentoon tottuminen vaatii aikaa ja harjoittelua. Pajusen mukaan tärkeintä uuden asennon opettelussa on tietoinen harjoittelu. ”Uuden nukkuma-asennon opetteleminen vaatii noin kaksi viikkoa harjoitusta”, hän kertoo.

”Kun joka ilta käytät hyvän nukkuma-asennon valintaan muutaman sekunnin aikaa, se alkaa pikkuhiljaa muodostua luonnostaan”, Pajunen opastaa.

(Kuva Hilding)

Uuden nukkuma-asennon opettelu vaatii tietoista harjoittelua.

On normaalia, että keho saattaa aluksi kipeytyä uuden nukkuma-asennon opettelun myötä. Jos on nukkunut 20–30 vuotta huonossa asennossa, uusi nukkuma-asento voi alkuun tuntua vieraalta.

”Ihmisellä on lihasmuisti: jos patja tai nukkuma-asento on erilainen kuin aiemmin, uusi asento voi alkuun tuntua oudolta ja aiheuttaa uudenlaisia tuntemuksia kehossa. Harjoittelun myötä itselle paras nukkuma-asento löytyy ja keho alkaa tottua luonnolliseen asentoonsa”, Pajunen kannustaa ja alleviivaa, että sopivan patjan valinta on kaiken keskiössä hyvän nukkuma-asennon varmistamiseksi.

Sopivan patjan valinta on kaiken keskiössä hyvän nukkuma-asennon varmistamiseksi.

Itsellesi sopivimman patjan löydät testaamalla vaihtoehtoja myymälässä Stemman kokeneiden SänkyKoutsien avustuksella!

Tutustu Stemman kattavaan sänkyvalikoimaan

Hyödynnä SänkyKoutsien apua sängyn valinnassa netissä ja myymälöissä

Stemman SänkyKoutsit helpottavat sängyn valintaasi ja auttavat sinua löytämään juuri itsellesi oikean sängyn asioitpa sitten verkossa tai myymälässä.

Varaa palveluaika lähimpään myymälääsi tai valitse etäaika puhelimitse ja löydä uusi unelmiesi sänky Stemmasta!

Varaa maksuton palveluaika SänkyKoutsille