Paras tyyny niskalle: oikein valitulla tyynyllä helpotusta niskakipuihin

Paras tyyny niskalle: oikein valitulla tyynyllä helpotusta niskakipuihin

”Niskakivut johtuvat suurimmaksi osaksi väärän mallisesta tyynystä tai huonosta nukkuma-asennosta”, toteaa Stemman SänkyKoutsina toiminut Ari Pajunen. Hän on vuosien varrella nähnyt monia niskakivuista kärsiviä, jotka ovat saaneet helpotusta aamuisiin kolotuksiin, kun oikein valitun patjan lisäksi on varmistettu, että myös tyyny on niskalle sopiva.

Mikä sitten on paras tyyny niskalle? Entä miten nukkuma-asento liittyy niskakipuihin? Tässä artikkelissa pureudumme Pajusen kanssa muun muassa näihin kysymyksiin.

Lisäksi opit, miksi oikein valittu tyyny on avainasemassa niskakipujen lievittämisessä sekä mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota valitessasi niskalle sopivaa tyynyä.

Niskakipuihin voi saada helpotusta uuden tyynyn avulla, kun lisäksi varmistetaan, että patja ja nukkuma-asento tukevat nukkumisergonomiaa.

Mikä on paras tyyny niskalle?

”Valitettavasti ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta siihen mikä olisi paras tyyny niskalle”, Pajunen toteaa. Hän jatkaa, että yhdelle sopiva tyyny on toiselle epäsopiva, ja päinvastoin. Se mikä on hyvä tyyny omalle niskalle riippuu nukkuma-asennosta ja omista mieltymyksistä.

Esimerkiksi kylkinukkuja tarvitsee niskansa tueksi usein korkeamman tyynyn kuin selällään tai vatsallaan nukkuva. Myös tyynyjen materiaaleissa ja nukkujien mieltymyksissä on eroja: joku on tottunut vanutäytteiseen tyynyyn, kun toinen voi puolestaan suosia enemmän viskoelastista vaihtoehtoa. ”Ei ole olemassa yhtä parasta tyynyä, joka sopisi kaikille”, Pajunen summaa.

Sopivan tyynyn valintaan vaikuttaa nukkuma-asento sekä omat mieltymykset.

Nukkuma-asento on ratkaisevassa roolissa valitessasi niskalle sopivaa tyynyä

Koska tyynyn tärkein tehtävä on auttaa pitämään pää suorassa linjassa selkärankaan nähden, nukkuma-asennolla on suuri vaikutus tyynyn valintaan. Siinä missä kylkinukkujalle sopii tyypillisesti korkeampi tyyny, voi sama tyyny kääntää selällään tai vatsallaan nukkuvan niskan epäluonnolliseen asentoon ja aiheuttaa niskakipuja. Siksi tyynyn valinta tulisi aina aloittaa pohtimalla omaa nukkuma-asentoaan.

Kylkimakuu on yleisesti suositelluin nukkuma-asento, sillä siinä keho pääsee rentoutumaan luonnolliseen asentoonsa. Pajunen kehottaakin niskakivuista kärsiviä pohtimaan ensimmäiseksi, voisiko omaa nukkuma-asentoaan päivittää.

 

Jos kärsit niskakivuista, pohdi voisitko päivittää nukkuma-asentoasi keholle luonnolliseen kylkimakuuasentoon.

”Tyypillisesti liian matala tyyny tai liian kova patja ajaa ihmisen nukkumaan vatsallaan, jolloin niskat vääntyvät 90-asteen kulmaan. Siinä asennossa ei ole mikään ihme, jos niskat kipeytyvät”, Pajunen toteaa. Hän suosittelee kokeilemaan tyynyn korkeuden vaihtamista, jotta kylkiasento olisi keholle luonnollisempi vaihtoehto. ”

Muista kuitenkin, että korkea tyyny ei automaattisesti tarkoita sen olevan sopiva juuri omalle niskallesi. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon”, hän lisää.

Olipa nukkuma-asentosi sitten kylki-, selkä- tai vatsamakuu tai kaikkien näiden yhdistelmä, tyynyn tärkein tehtävä on asennosta riippumatta pitää niskasi suorassa linjassa läpi yön.

Oikein valittu tyyny pitää niskan suorassa nukkuma-asennosta riippumatta.

💡 Lue tarkemmin, miten eri nukkuma-asennot on hyvä huomioida tyynyn valinnassa:

Valitse tyyny omien mieltymystesi mukaan kehosi tarpeita kuunnellen

Tyynyvalikoima on laaja pitäen sisällään eri muotoisia ja erilaisista materiaaleista valmistettuja tyynyjä. Jotkut tyynyt on täydennetty lisäksi erilaisilla ominaisuuksilla, kuten lämpövaihteluita tasaavalla tai kosteutta nopeasti haihduttavalla materiaalilla.

Vaihtoehtoja on monia, ei siis mikään ihme, jos koet valinnan vaikeutta yrittäessäsi löytää parhaan mahdollisen niskaa tukevan tyynyn.

Pajunen muistuttaa keskittymään tyynyn valinnassa omiin mieltymyksiin omaa kehoa kuunnellen. ”Erikoisominaisuudet ovat kiva lisä, mutta eivät välttämättömyys”, hän korostaa.

On hyvä pitää mielessä, että tyyny on hygieniatuote, joka tulisi päivittää 1–2 vuoden välein. Tavoite ei siksi ole löytää täydellistä tyynyä, joka olisi loppuelämän ajan ”se ainoa oikea”, vaan valita tyyny, joka tuntuu tässä hetkessä omalle keholle sopivalta.

Yhdelle sopii erikoismuotoiltu tyyny, toiselle perinteisempi malli

Moni saattaa pohtia tyynyä etsiessään, onko jokin tietty materiaali ja muoto suunniteltu erityisesti niskalle sopivaksi. Pajunen korostaa tässäkin kuuntelemaan omia mieltymyksiä ja kokeilemaan vaihtoehtoja.

”On olemassa eri muotoisia tyynyjä, kuten vaikkapa Tempurin Ombracio, joka on suunniteltu muotoutumaan niskan ja pään muotojen mukaisesti. Erikoismuotoilusta huolimatta perinteinen kuitutäytteinen tyyny voi olla toiselle nukkujalle sopivampi vaihtoehto”, Pajunen kertoo kokemuksensa perusteella.

”Yleensä ei mene vikaan, jos valitsee konepestävän ja nopeasti kuivuvan tyynyn”, hän lisää.

💡 Lukuvinkki: Tyynyjen hoito-ohjeet

 

Hyvä tyyny niskalle: kauppiaiden suositukset

Stemman kattavasta tyynyvalikoimasta löydät jokaiseen nukkuma-asentoon sopivan tyynyn, mutta kuten sanottu, ei ole olemassa yhtä oikeaa tyynyä, joka olisi paras kaikille. Vain kokeilemalla voit löytää itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Kun etsit niskaa tukevaa tyynyä, kauppiaamme suosittelevat tutustumaan esimerkiksi seuraaviin vaihtoehtoihin.

👍 Kokeile näitä tyynyjä niskakipuihin:

Tempur Ombracio: kaikkiin nukkuma-asentoihin

Ombracio-tyyny on tehty laadukkaasta Tempur-mikrotyynytäytteestä, joka muotoutuu niskan ja pään muotojen mukaisesti nukkuessasi. Siivekäs muoto rentouttaa lihaksia, tukee niskaa ja hartioita, sekä vapauttaa hengityksen. Soveltuu kaikkiin nukkuma-asentoihin.

Jensen TempSmart™: erityisesti kyljellään nukkuville

Jensen TempSmart -tyynyssä on lämmönsäätelytoiminto, joka tasoittaa aktiivisesti lämpötilan muutoksia. Innovatiivinen teknologia koostuu miljoonista mikrokapseleista, jotka muuntuvat jatkuvasti ihosi lämpötilan mukaan ja imevät, varastoivat ja poistavat lämpöä tarpeen mukaan. Tyyny soveltuu erityisesti kyljellään nukkuvalle.

Vain kokeilemalla löydät omalle niskallesi sopivan tyynyn.

Yhteenveto: valitessasi tyynyä niskakipuihin kokonaisuus ratkaisee

Kun etsit niskakipuihin helpotusta uuden tyynyn avulla, muista, että kyse on nukkumisergonomian kokonaisuudesta.

Aloita tarkistelemalla nukkuma-asentoasi. Kiinnitä sen jälkeen huomiota oikean patjan valintaan. Viimeistele kokonaisuus sopivalla tyynyllä.

1. Tarkista nukkuma-asentosi

  • Onko selkärankasi suorassa linjassa?
  • Pysyykö niskasi samassa linjassa selkärangan kanssa?
  • Nukutko pääasiassa kylkimakuulla?

Mikäli vastasit johonkin ylläolevista kysymyksistä kieltävästi, pohdi voisitko päivittää nukkuma-asentoasi enemmän kylkimakuun kaltaiseen asentoon. Kylkimakuuasento on keholle luonnollisin asento, jossa keho pääsee rentoutumaan.

2. Valitse kehollesi sopiva patja

Patjan tärkein tehtävä on tukea ja mahdollistaa kehon rentoutuminen sille luonnolliseen asentoon. Kun patja on valittu oikein, patja myötäilee kehoa mahdollistaen sopivan kylkiasennon ilman turhaa pyörimistä ja asennon vaihtamista.

💡 Lue vinkit sopivan patjan valintaan maksuttomasta oppaastamme: Kuinka valitset täydellisen patjan?

3. Varmista tyynyn avulla niskan suora linja

Tyynyn tärkein tehtävä on pitää pää suorassa linjassa selkärankaan nähden. Viimeistele nukkumisergonomiasi valitsemalla niskaasi tukeva tyyny tämän artikkelin vinkkien mukaisesti. Kun kokeilet vaihtoehtoja, muista huomioida, että patja on kovuudeltaan sama kuin kotonasi oleva. Siten löydät parhaiten omalle niskallesi hyvän tyynyn.

SänkyKoutsit apunasi myymälöissä ja etänä

Omalle niskallesi sopivimman tyynyn löydät aina varmimmin testaamalla eri vaihtoehtoja myymälässä. SänkyKoutsimme auttavat sinua mielellään vaihtoehtojen vertailussa.

Mikäli myymälässä vierailu ei ole mahdollista, saat apua SänkyKoutseiltamme myös etänä.

Lue lisää ja varaa maksuton palveluaika SänkyKoutsille